Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Stofmundbind: Det skal du vide før du køber et

Stofmundbind er for mange et godt alternativ til engangsmundbind. Der er dog visse ting du skal vide før du køber et stofmundbind
Af Lars Nøhr Andresen
10. November 2020
Foto: Getty Images

Test af stofmundbind

Stofmundbind findes der mange af i handlen, men hvilke skal du vælge, og hvad skal du overveje for du køber stofmundbind?

Forbrugerrådet Tænk har testet stofmundbind. Her kan du få råd og vejledning på baggrund af vores test.

Hvornår er et stofmundbind god nok beskyttelse?

Stofmundbind kan du bruge, når du er rask og rejser med tog, bus og fly. Stofmundbind kan du også bruge på cafeer og andre steder, hvor myndighederne kræver, at du bærer mundbind.

Stofmundbindene vil beskytte dig i variabel grad, afhængig af hvor godt de filtrerer. En vigtig del af at gå med mundbind er at beskytte andre, hvis du er smittet uden at vide det. Her vil stofmundbindene også være med til at beskytte andre.

Engangsmundbind af typer I, II og IIR giver bedre beskyttelse og myndighederne anbefaler at du bruger engangsmundbind hvis: 

 • Hvis du er smittet eller mistænkt smittet 
 • Hvis du er særligt sårbar/øget risiko
 • Hvis du er (tæt) sammen med en i øget risiko, som ikke er fra din egen husstand

8 ting skal du se efter, når du køber mundbind

Det er svært at se på et stofmundbind, om det filtrerer godt. Her er forskellige råd, du kan gå efter

Vælg mundbind, som har:

 • 3 lag - det giver bedre beskyttelse
 • Certificeringer fra andre lande – Et mundbind kan for eksempel have en fransk AFNOR godkendelse
 • Blødt stof - Vælg gerne et med bomuld eller andet blødt materiale inderst, så det er behageligt mod huden
 • Mulighed for justering - Vælg et mundbind, der kan justeres, eller hvor der er en god størrelsesguide. Med en størrelsesguide er der større sandsynlig for, at mundbindet passe dig og sidder til.
 • Sidder til - Jo bedre du kan få mundbindet til at sidde tæt, jo mere trækker du vejret gennem stoffet og dermed bliver mundbindet mere effektivt
 • Næseklemme – klemmen er ofte en fordel, særligt hvis du har briller
 • Maskinvask ved min. 60 grader - så det kan vaskes efter myndighedernes anbefalinger
 • Elastikker til ørerne

Skal stofmundbind være godkendt?

Stofmundbind skal ikke være godkendt, og der er ikke krav om, at de skal testes for, hvor godt de virker. Der er en frivillig vejledning producenterne kan følge. Derfor kan det være svært at vide hvad du får, når du køber et stofmundbind.

Forbrugerrådet Tænk har testet 10 stofmundbind, se testen her 

Skal jeg vælge et stofmundbind, der er antibakterielt?

Mundbind kan reklamere med antibakterielle egenskaber. Vi anbefaler ikke, at du vælger dette.

Reklamerer producenterne med, at mundbind er antibakterielle eller lignende, skal de fortælle hvilket aktivstof, der er brugt.

Covid-19 er en virus og ikke en bakterie, så en antibakteriel effekt rammer ikke virus.

Skal mundbindet have en fugtafvisende overflade?

Mundbind kan have en fugtafvisende overfladebehandling. Det kan være en fordel, at overfladen afviser fugt, da det forhindrer at stofmundbindet bliver gennemvædet, så virus kan trænge igennem stoffet.

Overfladen kan dog være behandlet med fluorstoffer, som er smuds- og vandafvisende. Generelt anbefaler vi ikke fluorstoffer, da de kan være er skadelige for mennesker og natur. 

Vi har ikke testet for fluorstoffer eller fugtafvisning.

Der er en lomme i mit stofmundbind – kan jeg putte et filter i?

Vi har ikke testet filtre i stofmundbindene. Vær opmærksom på at filtre kan være lavet af et materiale, som frigiver fibre, du kan indånde.

Forbrugerorganisationen ”UFC - Que Choisir” i Frankrig har testet lommetørklæder som filter. Den franske test viste, at lommetørklæderne havde en god filtereffekt. Det vil dog også øge vejrtrækningsmodstanden, så om det i praksis er hensigtsmæssigt, kan vi ikke sige.

Alternativt findes der Vlieseline (ILC 151), der specifikt markedsføres til brug i hjemmesyede masker. Det kan genbruges og eventuelt sys fast som mellemlag i masken. Det er dog heller ikke noget, vi har testet.

Et af mundbindene i vores test (Urban Classics) har en lomme, der åbner øverst. Det betød, at indermaterialet kunne falde ned, så der kun var et lag stof foran næsen.

Hvis dit stofmundbind har lomme på den måde, skal du tjekke, om det falder ned.

Er stofmundbind billigere end engangsmundbind?

Prisen på stofmundbind i vores test går fra 20 til 160 kroner per styk. Prisen på engangsmundbind i vores test koster 3 kroner per styk.

Hvorvidt det vil blive billigere for dig at købe et antal stofmundbind og bruge dem, handler meget om dit personlige forbrug af mundbind, og prisen på det stofmundbind, du vælger.

Det bedste stofmundbind i vores test (Chantelle) kan ifølge producenten vaskes 50 gange. Prisen på stofmundbindet er 36 kroner. Bruger du stofmundbindet 50 gange, får du en pris på 0,72 kroner per brug. Stykprisen tager ikke højde for brug af strøm og vaskemiddel, når du vasker mundbindet.

Er stofmundbind bedre for miljøet?

Stofmundbind er bedre for miljøet end engangsmundbind, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Engangsmundbind er ikke genanvendelige, og mange mundbind ender i naturen på grund af overfyldte skraldespande med mere.

Mundbindene indeholder plastik, som i naturen bliver nedbrudt til mikroplast, der kan skade miljøet og vores sundhed. En undersøgelse fra Waste Free Oceans peger på, at engangsmundbind er 450 år om at blive nedbrudt i naturen.

Hvis du vil undgå, at dit engangsmundbind ender i naturen, opfordrer Danmarks Naturfredningsforening dig til at tage dine brugte engangsmundbind med hjem og smider dem ud i din egen skraldespand. Så sikrer du, at mundbindene ikke ender i naturen ved en fejl.

Sådan skiller du dig af med dit udtjente stofmundbind

Gamle slidte stofmundbind kan du aflevere i vasket tilstand i containeren til brugt tekstil, hvis du bor i en kommune, der indsamler tekstiler.

Røde Kors og andre velgørende organisationer, der tager imod brugte tekstiler, modtager også rene og vaskede stofmundbind. Mundbindene bliver ikke solgt men håndteret som andre tekstillapper.

Returret og klagemuligheder, når du køber et mundbind

Mundbind, der passer, kan være besværligt at finde frem til. For du må ikke prøve mundbindene, og du har ikke returret på dem. Størrelsesvejledning er også sjælden.

Køber du online, har du dog stadig 14 dages fortrydelsesret og reklamationsret, men du mister fortrydelsesretten, hvis du har brudt forseglingen på varer, der af hygiejniske årsager er forseglede.

Hvis mundbindet er mangelfuldt, har du ret til at hæve købet, hvis manglen er væsentlig.

Reklamationsret: Her er dine rettigheder

Forbrugerrådet Tænk mener: Stofmundbind skal standardiseres

”Stofmundbind kan være et miljøvenligt alternativ til engangsmundbind, men kun hvis forbrugeren ikke skal købe flere forskellige mundbind, for at finde ét der passer.

Vi sætter pris på, at mange producenter hurtigt har været klar til at levere stofmundbind. Men vi efterlyser produktudvikling hos producenterne. Alt for mange stofmundbind er for små, sidder ikke tæt nok på ansigtet eller har lav beskyttelse.

Vi ønsker en standard for stofmundbind, som producenterne kan bruge, og som kan sikre, at stofmundbindene har en god kvalitet. Der skal også være fokus på pasform og størrelsesvejledning, så forbrugerne ikke skal famle i blinde og købe mundbind, de ikke kan bruge – særligt når det ofte er umuligt at bytte dem, når man først har prøvet dem”

Christel S. Kirkeby, Projektleder, Forbrugerrådet Tænk