Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet mundbind

Forbrugerrådet Tænk har testet 10 stofmundbind og 5 CE-mærkede engangsmundbind for effektivitet og brugervenlighed.
Af Lars Nøhr Andresen
8. Oktober 2020
test af mundbind og stofmundbind af Forbrugerrådet Tænk
Foto: Forbrugerrådet Tænk

Hvor gode er stofmundbind i forhold til engangsmundbind?

Forbrugerrådet Tænk har testet 10 stofmundbind og 5 CE mærkede engangsmundbind af typerne I, II og IIR

Vi har testet dem for at se hvor godt de beskytter.

Se hele testen af mundbind her 

Mundbind testet ud fra europæisk vejledning

Laboratorietesten er lavet ud fra en europæisk vejledning for ansigtsmasker af stof: CWA17553:2020.

Den europæiske vejledning anbefaler, at et stofmundbind har en filtreringsevne på mindst 70 procent for partikler på 3 mikrometer. Vejrtrækningsmodstanden ikke må være højere end 2,4 mBar.

Testen er udført på 3 af hver maske. 

Engangsmundbindene er testet fra ny, mens stofmundbindene er testet fra ny og efter 10 vaske ved 60 grader og lufttørring.

Så godt tilbageholder de partikler

Mundbindene er testet for, hvor godt de tilbageholder partikler. Målingen er lavet fra ydersiden af masken og ind.

Typisk åndedræt er simuleret ved at puste saltvandspartikler på mundbindene med en hastighed på 6 cm/sek. Koncentrationen af partikler i forskellige størrelser er målt før og efter mundbindet, for at se hvor godt mundbindene filtrerer. 

Testen har særligt fokus på partiklerne omkring 3 mikrometer i størrelsen. 

Vi har fulgt den europæiske vejlednings krav. Vejledningen har lagt vægt på partikler omkring 3 mikrometer, fordi den nuværende viden tyder på, at virussen spredes i spytdråber, og de er større end virussen selv. Testresultatet gælder for partikler omkring de 3 mikrometer. Større spytpartikler fra host og nys vil i højere grad blive fanget i mundbindene.

Vejrtrækningsmodstand målt efter standard

Vejrtrækningsmodstanden er målt på laboratorium efter en etableret standard. Vejrtrækningsmodstanden er et mål for, hvor svært det er at trække vejret med mundbind på. Hvis modstanden bliver høj, vil vejrtrækningen i højere grad ske ud gennem siderne end gennem mundbindet. Udover laboratorietesten af vejrtrækningen er dette også vurderet af brugerne. 

Testet af 4 brugere

Mundbindene er efter første vask afprøvet af 4 brugere - 2 kvinder og 2 mænd.

Brugerne har vurderet mundbindene i forhold til materialekvalitet, pasform, vejrtrækning, komfort og overordnet tilfredshed.

Forbrugerrådet Tænk mener: Stofmundbind skal standardiseres

”Stofmundbind kan være et miljøvenligt alternativ til engangsmundbind, men kun hvis forbrugeren ikke skal købe flere forskellige mundbind, for at finde ét der passer.

Vi sætter pris på, at mange producenter hurtigt har været klar til at levere stofmundbind. Men vi efterlyser produktudvikling hos producenterne. Alt for mange stofmundbind er for små, sidder ikke tæt nok på ansigtet eller har lav beskyttelse.

Vi ønsker en standard for stofmundbind, som producenterne kan bruge, og som kan sikre, at stofmundbindene har en god kvalitet. Der skal også være fokus på pasform og størrelsesvejledning, så forbrugerne ikke skal famle i blinde og købe mundbind, de ikke kan bruge – særligt når det ofte er umuligt at bytte dem, når man først har prøvet dem”

Christel S. Kirkeby, Projektleder, Forbrugerrådet Tænk