Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Sundhedsjournalen: Sådan retter du fejl

Sundhedsjournalen og medicinoplysninger om dig ligger digitalt på sundhed.dk. Finder du fejl i oplysningerne, skal de rettes, så du ikke bliver fejlbehandlet. Læs hvad du skal gøre.
Af David Bergeon
9. April 2019
Fejl i den digitale journal? Det skal du gøre
Foto: iStockphoto

Sundhedsjournal med fejl kan have fatale konsekvenser

Sundhedsjournalen er din digitale journal, hvor blandt andre hospitaler, klinikker og lægepraksisser registrerer sundhedsdata om dig.

Sundhedsdata, som for eksempel hvilken medicin du bruger og hvad du er blevet behandlet for, bliver tastet ind i sundhedsjournalen af mennesker, og derfor kan der opstå fejl.

Sundhedsjournalen er afgørende for din behandling, og fejl kan i sidste ende være fatale.

Fejl i sundhedsjournalen kan opstå, og derfor er det vigtigt at du reagerer, så du kan blive behandlet korrekt.

Her får du 3 gode råd, hvis du oplever fejl i din sundhedsjournal.

1. Ret fejlen i sundhedsjournalen

På Sundhed.dk kan du logge ind på med dit NemID som ”Borger”.

Medicinkortet, din sundhedsjournal og de behandlinger du har modtaget på et sygehus, kan du finde under punktet ”Min sundhedsjournal”.

Fejl i dine sundhedsdata kan du få rettet ved at kontakte den person oplysningerne stammer fra. Det samme gælder, hvis du har spørgsmål til din sundhedsjournal.

Kontakt den sundhedsmedarbejder du mener, har skrevet noget forkert, enten på mail eller telefon.

Sundhedsmedarbejderen skal have dine kontaktoplysninger, en beskrivelse af fejlen og hvilke sundhedsdata din henvendelse drejer sig om. Med de informationer kan medarbejderen rette fejlen i din sundhedsjournal.

Skade efter behandling: Sådan søger du erstatning

2. Undgå fejl i fremtiden

Din sundhedsjournal bliver opdateret af din læge, når din konsultation er slut. Her er det en rigtig god ide at følge op på, hvad lægen skriver ind. På den måde kan du sikre dig, at der ikke skrives forkerte ting ind i din sundhedsjournal.

Sygdomsforløb af mere alvorlig karakter kan tit være stressende, når du sidder som patient til en konsultation. Det kan være svært at få alle detaljerne med og følge op på, hvad der bliver skrevet i din sundhedsjournal når konsultationen afsluttes. Derfor kan det være en god ide, at tage en pårørende med.

Et familiemedlem eller en god ven kan være din garant for, at du husker alle de vigtige ting. Samtidig kan en pårørende huske dig på at stille spørgsmål undervejs, så du ikke misser afgørende detaljer.

3. Følg med på sundhed.dk

Sundhed.dk har gjort det muligt for dig at følge med i behandlingen af dig selv. Du kan se både din sundhedsjournal og medicinoplysninger digitalt.

Sundhedspersonalet, der behandler dig, kan desværre af og til begå fejl, og skrive forkerte ting i din sundhedsjournal. Derfor er det en god ide løbende at følge med i din behandling, så du opdager eventuelle fejl med det samme.

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb