Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kosttilskud og naturlægemidler: Hvad er forskellen?

Kosttilskud og naturlægemidler lover dig mange gavnlige effekter. Men hvad kan de - og hvad må de love?
Af Mette Andrea Boesgaard
28. April 2017
Hvad er forskellen på kosttilskud, naturlægemidler og lægemidler
Foto: Getty Images

Kosttilskud eller naturlægemidler - hvad er hvad?

Kosttilskud og naturlægemidler står side om side i supermarkeder og helsekostbutikker. Nogle påstår at kunne afhjælpe muskelsmerter eller modvirke træthed, andre er gode for hjertet eller har andre påståede positive effekter på dit helbred.

Hvad er forskellen på et naturlægemiddel og et kosttilskud? Hvad må produkterne love dig? Og hvordan er påstandene kontrolleret? Det får du svar på i denne artikel.

Hvilken fiskeolie er bedst? Få svaret i vores test

Kosttilskud kan ikke behandle, lindre eller forebygge sygdomme

Kosttilskud indeholder typisk vitaminer, mineraler eller bestanddele eller udtræk fra dyr og planter – blandt de mest almindelige kosttilskud er fiskeolie, vitaminpiller, hyben- og hvidløgskapsler.

Kosttilskud har til formål at supplere din kost, og de hører derfor under fødevarelovgivningen.

Effekten af kosttilskud skal ikke dokumenteres og godkendes på samme grundige måde som naturlægemidler og lægemidler. Kosttilskud må derfor ikke reklamere med, at de kan forebygge, lindre eller behandle sygdomme eller symptomer.

Kosttilskud kan godt fortælle om positive effekter

Kosttilskud kan imidlertid godt have en sundhedsanprisning. Det er en kort tekst, som kan fortælle, at der er en sammenhæng mellem et indtag af kosttilskuddet og en effekt på din sundhed.

Anprisningen på kosttilskuddet skal være godkendt. Der findes en liste med over 200 godkendte og videnskabeligt beviste anprisninger, som det er tilladt at bruge.

Fødevareinstituttet undersøger danskernes kostvaner. Undersøgelserne viser, at de fleste af os får dækket vores behov for vitaminer og mineraler gennem den almindelige kost.

Har du brug for kosttilskud? Få svaret her

Sådan genkender du kosttilskud

Kosttilskud kommer typisk som piller, kapsler, pulver eller væsker. De kan derfor ligne lægemidler eller naturlægemidler.

Kosttilskud kan du kende ved, at de skal være mærket med ordet "kosttilskud" og den anbefalede daglige dosis på emballagen.

Naturlægemidler behandler "lettere sygdomme"

Naturlægemidler indeholder i modsætning til kosttilskud stoffer, som forebygger eller behandler sygdom.

Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, som kun godkendes til behandling af lettere sygdomme som for eksempel forkølelse, nedtrykthed og ledsmerter.

Naturlægemidler indeholder typisk tørrede planter eller plantedele, udtræk af planter eller andre naturligt forekommende stoffer, og du kan købe dem i håndkøb og uden recept.

Naturlægemidler er underlagt skrappere krav

Naturlægemidler må kun sælges i Danmark, når de er godkendt af Lægemiddelstyrelsen eller Europa-Kommissionen.

Når naturlægemidler bliver godkendt, vurderes den videnskabelige dokumentation, der ligger bag produktets virkning. Lægemiddelstyrelsen vurderer også produktets bivirkninger.

Virksomheder, der fremstiller naturlægemidler, er underlagt samme krav som virksomheder, der fremstiller almindelige lægemidler.

Naturlægemidler har en indlægsseddel. Det har kosttilskud ikke.

Naturlægemidler skal på emballagen altid være forsynet med angivelsen "naturlægemiddel".