Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Sådan har vi testet deodoranter

Deodoranter er testet for deres evne til at nedsætte produktionen af sved samt hæmme svedlugt. Spraydeodoranterne og roll-ons er både til mænd og kvinder.
Af Stine Müller
6. Oktober 2015
Laboratorietest af deodoranter
Foto: ICRT

Deodoranternes effekt mod sved er testet på 20 personer

Hæmning af svedproduktion er testet på 20 personer for hver deodorant. De brugte deodoranten under den ene arm, mens den anden armhule ikke fik påsmurt deodorant.

24 timer senere blev der målt, hvor meget sved personerne producerede i armhulerne efter 15 minutters træning.

Deodoranternes svedhæmmende effekt bestemmes ved at sammenligne svedproduktionen i den behandlede og den ubehandlede armhule.

Hæmning af svedlugt er testet med en såkaldt ‘snif-test’. Et trænet panel bedømmer 24 timer efter påføring af deodoranten lugten af sved i både den ubehandlede og den behandlede armhule.

Tøjet kan få pletter af deodoranter

Pletter på tøj er undersøgt ved, at testpersonerne umiddelbart efter påføring af deodorant har været i tæt kontakt med to forskellige typer sort tekstil, der efterfølgende er blevet gennemgået for eventuelle pletter både før og efter vask.

Brugen af deodoranterne er afprøvet af 30 personer

Deodoranterne er bedømt af 30 personer, der har anvendt deodoranten i en uge, hvorefter de har vurderet blandt andet, hvor let deodoranten er at påføre, hvor godt de synes, at den virker m.m.

Informationen på hver deo er tjekket

Mærkning og brugervejledning på deodoranterne er gennemgået blandt andet for tilstedeværelse af misvisende anprisninger samt information i forbindelse med brug og sikkerhed af produktet.

Deodoranterne er undersøgt for hormonkemi og allergirisiko

Indholdsstoffer er gennemgået ud fra produktets ingrediensliste. Vi kigger efter stoffer, der blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og allergifremkaldende.

Indhold af stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, trækker produktet ned i den samlede bedømmelse.

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Hæmning af svedproduktion 30 %
  • Hæmning af svedlugt 30 %
  • Pletter på tøj 10 %
  • I brug 20 %
  • Mærkning og brugervejledning 5 %
  • Indholdsstoffer 5 %

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumers Research and Testing, ICRT. Læs mere om testsamarbejdet på international-testing.org