Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Frugt og grønt: Sådan opbevarer du dem

Frugt og grønt, der ikke opbevares rigtigt, bliver nemt dårlige. Det bliver til madspild, som er nemt at bekæmpe bare ved at opbevare råvarerne bedre. Se, hvordan du får mere end 30 forskellige slags frugt og grønt til at holde længere.
Af Annelene Højvang Larsen
18. August 2015
Frugt og grønt: sådan opbevarer du dem
Foto: Thinkstock

Agurk:

Agurker holder en uges tid i deres plastindpakning i køleskabet. De kan ikke fryses. 

Appelsiner:

Appelsiner kan enten opbevares i køleskab eller ved stuetemperatur. Ved stuetemperatur holder de 1-2 uger, i køleskabet er holdbarheden 2-3 uger. Du kan presse appelsinerne og fryse saften. 

Asparges:

Asparges holder op til to uger i en plastpose i køleskabet. Hvis dine asparges er blevet lidt slatne, kan du skære enderne af og stille dem i koldt vand et par timer. Hvis du vil fryse dine asparges, skal de blanceres først. 

Auberginer:

Auberginer holder sig friske længst ved ca. 8 grader, hvor de kan holde i 4-6 dage, men de kan opbevares både i køleskab og ved stuetemperatur. Pas på med at opbevare auberginer sammen med frugt og grøntsager, der producerer ethylen såsom æbler, pærer og tomater. Du kan fryse auberginerne og senere bruge dem i sammenkogte retter. 

Avocado:

Avocadoer kan holde 2-7 dage alt efter hvor modne de er. De opbevares bedst i en skål på køkkenbordet. Hvis din avocado ikke er moden, kan du lægge den sammen med moden frugt, der udskiller ethylen - eksempelvis æbler og tomater. Så modner avocadoen hurtigere. 

Bananer:

Bananer skal opbevares ved stuetemperatur og ikke i køleskabet. En moden banan har begyndende brune pletter. Hvis bananer begynder at være overmodne, kan du lægge dem i fryseren og senere bruge dem i eksempelvis smoothies. 

Blomkål:

Blomkål holder nemt op til en måned i en plastpose i køleskabet. Hvis du fryser blomkål mister den sprødheden ved optøning, men den kan stadig bruges i sammenkogte retter. Blomkålen skal blanceres inden frysning. 

Broccoli:

Broccoli skal pakkes ind i en plastpose og opbevares i køleskabet. Her kan broccolien holde 1-2 uger. Broccoli bliver dårlig hurtigere, hvis den ligger sammen med frugt og grønt, der udskiller meget ethylen såsom æbler og tomater.

Champignoner:

Champignoner holder længst i deres indpakning i køleskab, hvor de kan holde sig i cirka 1 uge, men de holder sig også godt renset i en plastpose i køleskabet. Lidt brunfarvning betyder ikke noget. Det er en sårhelingsproces, som sættes i gang af nogle enzymer i svampen.

Citroner og andre citrusfrugter:

Citroner bør opbevares i en skål på køkkenbordet, men hold dem adskilt fra frugter som banan og avocado, der kan tage skade af ethylen, som citronerne udskiller. 

Forårsløg:

Forårsløg kan holde ca. 10 dage, hvis du opbevarer dem i en plastpose i køleskabet.

Grønne bønner:

Grønne bønner holder længst (5-6 dage), hvis du opbevarer dem i en plastpose i køleskabet.

Gulerødder:

Gulerødder med top bliver slatne i løbet af nogle dage, så nip toppen af og læg dem i en pose i køleskabet. Uden top kan gulerødderne holde i 2-3 uger.

Hovedsalat:

Salathovedet skal skylles, suge lidt væde, dryppes af og lægge det i en pose i køleskabet. Du kan også tage bladene fra stokken, skylle dem grundigt, dryppe dem af og opbevare bladene i en plastpose i køleskabet.

Hvidløg:

Hvidløg holder sig frisk længst i køleskabet, hvor det kan holde i 6-7 måneder, mens hvidløg kun kan holde 3-4 uger ved stuetemperatur.

Ingefær:

Ingefær kan holde et par uger i en plastpose i køleskabet, men kan også fryses ned.

Jordbær:

Jordbær skal ikke i køleskab, hvis de spises samme dag, men hvis de skal gemmes til dagen efter er det en god idé at stille dem på køl.

Kartofler:

Kartofler skal opbevares mørkt og køligt ved 8-10 grader, men kan blive søde i køleskabet. Hvis de får for meget lys, dannes et giftstof, og kartoflerne bliver grønne. Ideelt set skal kartofler derfor opbevares i et svaleskab eller overdækket i en tør, kølig kælder.

Kiwi:

Kiwier skal ikke i køleskabet. En moden kiwi kan holde 3-5 dage.

Krydderurter:

Krydderurter skal helst opbevares i køleskab. Hvis de bliver slatne, kan du lægge dem i isvand for at kvikke dem op. De kan også fryses. Skyl krydderurterne grundigt, dup dem tørre og frys ned i mindre portioner.

Kål:

Kål opbevares bedst pakket ind i en plastpose i køleskabet. Både hvidkål, rødkål og spidskål kan holde flere uger. 

Løg:

Løg skal opbevares et tørt sted, og skal hverken i en plastpose eller i køleskabet. Løg kan holde op til seks måneder, hvis de opbevares tørt og køligt.

Mangoer:

Mangoer opbevares ved stuetemperatur på køkkenbordet. 

Meloner:

Meloner skal opbevares ved stuetemperatur, når de er hele. Når du har skåret melonen op, skal den i køleskabet. 

Peberfrugter:

Opbevares i køleskabet. Peberfrugter holder længst ved 7-10 grader. Grønne peberfrugter kan holde sig i op til 2 uger og de røde og gule en uges tid i køleskab. 

Persille:

Persille holder 4-5 dage i plastpose i køleskabet. Du kan også skylle persillen og fryse den ned. 

Porrer:

Porrer holder længst ved max. 5 grader i en plastpose i køleskabet, hvor de kan holde 2 uger. Jordholdige grøntsager bør opbevares særskilt i en grøntsagsskuffe nederst i køleskabet.

Pærer:

Pærer opbevares i køleskab, men skal holdes adskilt fra anden frugt og grønt, da de udskiller ethylen, som fremmer modning og forrådnelse.

Rodfrugter: 

Rodfrugter opbevares i køleskabet, hvor de kan holde sig flere uger.

Ruccola:

Ruccola bliver dårlig allerede efter en dag ved stuetemperatur, men kan holde sig en uge i plastpose i køleskabet.

Salat i pakke:

Babyleaves og andre salatblandinger kan holde omkring en uge, hvis du opbevarer dem i en plastpose i køleskabet. Læg salatbladende i koldt vand i et par minutter, så bliver de frisket op og skyllet for sand og jord. 

Spinat:

Spinat skal opbevares i en plastpose i køleskabet, hvor bladene kan holde en uge. Hvis bladene er lidt slatne, så læg dem i koldt vand, så bliver de sprøde igen.

Squash:

Squash opbevares i køleskabet, hvor de kan holde ca. en uge.

Tomater:

Modningen går i stå i køleskabet, hvor tomaterne mister smag og aroma. Tomater skal derfor opbevares i en skål på køkkenbordet.

Æbler:

Holder længst ved lav temperatur for eksempel på terrassen eller alternativt køleskabet. Æbler udskiller stoffet ethylen, som fremmer modning og forrådnelse. Stærkt ethylenproducerende frugter såsom æbler og pærer kan fremme andre frugter og grøntsagers nedbrydning. Hvis du vil fryse æblerne er det en god idé at lave dem til æblemos først. Herefter holder æblemosen 6-12 måneder i fryseren. 

Kilder: Elin Kirkegaard, lektor på Professionshøjskolen Metropol, Dennis Sandris Nielsen, lektor ved institut for Fødevarevidenskab, KU SCIENCE, Fødevarestyrelsen (www.altomkost.dk), Aarstiderne (www.aarstiderne.com), Viden om mad (www.vom.dk).

Holdbarhed forlænges af mangel på luft

Luftbårne bakterier vil gerne have ilt – derfor pakkes kødvarer ofte i beskyttet atmosfære, altså en iltfri atmosfære, der begrænser bakteriernes vækst.

Vakuummaskinen kan suge luften ud af en plastikpose, som maskinen derefter forsegler

Hvorfor du med fordel kan vakuumpakke, kan du læse mere om her

Plakat: Sådan opbevarer du maden

Print Tænks plakat og hæng den op på køleskabet. Så ved du altid, hvordan du opbevarer:

  • Mælk og ost
  • Frugt og grønt
  • Kød, æg og pålæg
  • Fisk og fiskepålæg
  • Brød og bagværk
  • Gryderester

Download plakaten som pdf og print den her

Tjek datoen og skru ned for madspild

Har du undret dig over, at du møder forskellige holdbarhedsdatoer, når du køber ind?

Fødevarestyrelsen og Forbrugerrådet Tænk vil med kampagnen ’Tjek datoen’ oplyse forbrugerne om forskellen på ’Sidste anvendelsesdato’ og ’Bedst før’/’Mindst holdbar til’.

Målet er, at undgå at god mad ryger i skraldespanden, og dårlig mad lander på tallerkenen.

Læs mere om kampagnen på www.tjekdatoen.dk

Besøg kemi.taenk.dk, hvor du kan læse test, gode råd og nyheder om kemi i dine indkøb.

På kemi.taenk.dk kan du læse mere om, hvordan du undgår pesticider i frugt og grønt