Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Frugt og grønt: Sådan opbevarer du dem

Frugt og grønt ender tit i skraldespanden, fordi de bliver dårlig. Men hvis du opbevarer dem rigtigt, kan du både undgå madspild og spare penge.
Af Annelene Højvang Larsen
30. Marts 2017
Foto: Thinkstock

Madspild koster dyrt

Madspild koster en gennemsnitsfamilie på 2 voksne og 2 børn 7.200 kroner om året.

Frugt, grønt, måltidsrester og brød er det, der fylder mest i skraldespandene, viser en affaldsanalyse fra Econent for Føtex.

Madspildet kan du mindske, hvis du opbevarer dine råvarer ordentligt, så de holder bedre. Læs med her og få tip til at opbevare dem rigtigt.

Forlæng holdbarheden med en vakuummaskine. Se vores test af vakuummaskiner

Agurk:

Agurker holder en uges tid i deres plastindpakning i køleskabet. De kan ikke fryses.

Appelsiner:

Appelsiner kan enten opbevares i køleskab eller ved stuetemperatur. Ved stuetemperatur holder de 1-2 uger, i køleskabet er holdbarheden 2-3 uger. Du kan presse appelsinerne og fryse saften.

Asparges:

Asparges holder op til 2 uger i en plastpose i køleskabet. Hvis dine asparges er blevet lidt slatne, kan du skære enderne af og stille dem i koldt vand et par timer.

Vil du fryse dine asparges, skal de blancheres først.

Auberginer:

Auberginer holder sig friske længst ved cirka 8 grader, hvor de kan holde i 4-6 dage. Men de kan opbevares både i køleskab og ved stuetemperatur.

Pas på med at opbevare auberginer sammen med frugt og grøntsager, der producerer ethylen - det er for eksempel æbler, pærer og tomater. De fremmer nemlig nedbrydningen af auberginen.

Auberginer kan fryses og senere bruges i sammenkogte retter.

Avocado:

Avocadoer kan holde 2-7 dage, alt efter hvor modne de er. De opbevares bedst i en skål på køkkenbordet. Når avocadoen er moden, kan den ligges på køl.

Avocadoer modner hurtigere, hvis du lægger dem sammen med moden frugt, der udskiller ethylen - eksempelvis æbler og tomater.

Bananer:

Bananer skal opbevares ved stuetemperatur og ikke i køleskabet. En moden banan har begyndende brune pletter.

Overmodne bananer kan du lægge i fryseren og senere bruge i eksempelvis smoothies.

Blomkål:

Blomkål holder nemt op til en måned i en plastpose i køleskabet.

Blomkål kan godt fryses, men den mister sprødheden ved optøning. Du kan dog stadig bruge den i sammenkogte retter. Blomkålen skal blancheres, inden du fryser den.

Broccoli:

Broccoli skal pakkes ind i en plastpose og opbevares i køleskabet. Her kan broccolien holde 1-2 uger.

Broccoli bliver dårlig hurtigere, hvis den ligger sammen med frugt og grønt, der udskiller meget ethylen, såsom æbler og tomater.

Champignoner:

Champignoner holder længst i deres indpakning i køleskab, hvor de kan holde sig i cirka 1 uge. De holder sig også godt renset i en plastpose i køleskabet.

Lidt brunfarvning af dine champignon betyder ikke noget. Det er en sårhelingsproces, som sættes i gang af nogle enzymer i svampen.

Citroner og andre citrusfrugter:

Citroner og lime kan opbevares både i køleskabet og i en skål på køkkenbordet. Holdbarheden bliver kortere ved opbevaring på køkkenbordet, men der kan ske ændringer i aroma og tekstur ved opbevaring på køl.

Citrusfrugter uden overfladebehandling kan med fordel opbevares i køleskabet, da de er mere sårbare.

Citron udskiller ethylen, så adskil dem fra frugter som banan og avocado tage skade, der kan tage skade af ethylen.

Forårsløg:

Forårsløg kan holde cirka 10 dage, hvis du opbevarer dem i en plastpose i køleskabet.

Grønne bønner:

Grønne bønner holder længst (5-6 dage), hvis du opbevarer dem i en plastpose i køleskabet.

Gulerødder:

Gulerødder med top bliver slatne i løbet af nogle dage, så nip toppen af og læg dem i en pose i køleskabet.

Gulerødder uden top kan holde i 2-3 uger.

Hovedsalat:

Salathovedet skal skylles, suge lidt væde, dryppes af og lægges i en pose i køleskabet. Du kan også tage bladene fra stokken, skylle dem grundigt, dryppe dem af og opbevare bladene i en plastpose i køleskabet.

Hvidløg:

Hvidløg holder sig frisk længst i køleskabet, hvor det kan holde i 6-7 måneder, mens hvidløg kun kan holde 3-4 uger ved stuetemperatur.

Ingefær:

Ingefær kan holde et par uger i en plastpose i køleskabet. Den kan også fryses ned.

Jordbær:

Jordbær skal ikke i køleskab, hvis de spises samme dag. Hvis du gemmer dem til dagen efter, er det en god idé at stille dem på køl.

Kartofler:

Kartofler skal opbevares mørkt og køligt ved 8-10 grader, men de kan blive søde i køleskabet. Hvis de får for meget lys, dannes et giftstof, og kartoflerne bliver grønne. Ideelt set skal kartofler derfor opbevares i et svaleskab eller overdækket i en tør, kølig kælder.

Kiwi:

Kiwier skal ikke i køleskabet. En moden kiwi kan holde 3-5 dage.

Krydderurter:

Krydderurter skal helst opbevares i køleskab.

Slatne krydderurter kan du lægge i isvand - det kvikker dem op.

Krydderurter kan også fryses. Skyl krydderurterne grundigt, dup dem tørre og frys ned i mindre portioner.

Kål:

Kål opbevares bedst pakket ind i en plastpose i køleskabet. Både hvidkål, rødkål og spidskål kan holde flere uger.

Løg:

Løg skal opbevares et tørt sted, og de skal hverken i en plastpose eller i køleskabet.

Løg kan holde op til 6 måneder, hvis de opbevares tørt og køligt.

Mangoer:

Mangoer opbevares ved stuetemperatur på køkkenbordet.

Meloner:

Meloner skal opbevares ved stuetemperatur, når de er hele. Når du har skåret melonen op, skal den i køleskabet.

Peberfrugter:

Peberfrugter skal du opbevare i køleskabet. Peberfrugter holder længst ved 7-10 grader.

Grønne peberfrugter kan holde sig i op til 2 uger, mens de røde og gule peberfrugter kan holde en uges tid i køleskab.

Persille:

Persille holder 4-5 dage i plastpose i køleskabet.

Persille kan du også fryse ned. Skyl den, før du fryser den ned.

Porrer:

Porrer holder længst ved maksimalt 5 grader i en plastpose i køleskabet, hvor de kan holde 2 uger.

Grøntsager med jord på skal du opbevare særskilt i en grøntsagsskuffe nederst i køleskabet, så du undgår at få bakterier fra jorden i de andre varer i dit køleskab.

Pærer:

Pærer opbevares i køleskab, men de skal holdes adskilt fra anden frugt og grønt, da de udskiller ethylen, som fremmer modning og forrådnelse.

Rodfrugter:

Rodfrugter opbevares i køleskabet, hvor de kan holde sig flere uger.

Rucola:

Rucola bliver dårlig allerede efter en dag ved stuetemperatur, men det kan holde sig en uge i plastpose i køleskabet.

Salat i pakke:

Babyleaves og andre salatblandinger kan holde omkring en uge, hvis du opbevarer dem i en plastpose i køleskabet. Læg salatbladende i koldt vand i et par minutter, så bliver de frisket op og skyllet for sand og jord.

Spinat:

Spinat skal opbevares i en plastpose i køleskabet, hvor bladene kan holde en uge.

Er spinaten slatten, så læg dem i koldt vand, så bliver de sprøde igen.

Squash:

Squash opbevares i køleskabet, hvor de kan holde cirka en uge.

Tomater:

Tomater skal opbevares i en skål på køkkenbordet. Opbevarer du dem i køleskabet, går modningen i stå, og tomaterne mister smag og aroma.

Æbler:

Æbler holder længst ved lav temperatur for eksempel på terrassen eller alternativt køleskabet.

Æbler udskiller stoffet ethylen, som fremmer modning og forrådnelse. Stærkt ethylenproducerende frugter såsom æbler og pærer kan fremme andre frugter og grøntsagers nedbrydning.

Vil du fryse æblerne, er det en god idé at lave dem til æblemos først. Herefter holder æblemosen 6-12 måneder i fryseren.

Kilder:
Elin Kirkegaard, lektor på Professionshøjskolen Metropol, Dennis Sandris Nielsen, lektor ved institut for Fødevarevidenskab, KU SCIENCE, Fødevarestyrelsen, altomkost.dk, Aarstiderne, Viden om mad.

Bekæmp madspild

Slatne grøntsager og rester fra aftensmaden kan blive til lækre retter.

Mangler du inspiration til at bruge maden? Så download Forbrugerrådet Tænks app For resten og få tip til at bruge dine madrester.

Download appen her

Besøg kemi.taenk.dk, hvor du kan læse test, gode råd og nyheder om kemi i dine indkøb.

På kemi.taenk.dk kan du læse mere om, hvordan du undgår pesticider i frugt og grønt