Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Frugt og grønt: Sådan opbevarer du dem

Frugt og grønt ender tit i skraldespanden, fordi de bliver dårlige. Men hvis du opbevarer dem rigtigt, kan du både undgå madspild og spare penge.
Af Annelene Højvang Larsen
8. April 2020
Foto: Thinkstock

Madspild koster dyrt

Madspild koster en gennemsnitsfamilie på 2 voksne og 2 børn 7.200 kroner om året, viser tal fra Landbrug og Fødevarer fra 2014.

Du kan mindske spild, hvis du opbevarer dine råvarer ordentligt, så de holder længere. Læs med her og få tips til at opbevare dem rigtigt.

Brug altid dine sanser, når du skal vurdere mad. Hvis det lugter eller smager dårligt, så smid det ud. 

Vandholdige grøntsager og frugt som tomat, agurk og vindruer skal kasseres, hvis de er mugne. På hårde grøntsager som gulerødder og kål kan du skære det dårlige fra og bruge resten.

Test: Er der sprøjtemidler i dine agurker?

Spar ressourcer på emballage

Frugt og grøntsager skal du i mange tilfælde opbevare i den indpakning, den kommer i fra supermarkedet. Ofte er mad nemlig pakket ind i det materiale, der får maden til at holde bedst.

Plastikposer fra frugt og grønt kan du genbruge selv eller genanvende gennem affaldssortering.

Køber du grøntsager og frugt uden emballage, kan du opbevare dem i en genanvendelig beholder af for eksempel glas eller plastik, hvis du vil spare på engangsplastikposerne.

Vær opmærksom på, at ikke alle opbevaringsbøtter egner sig til at opbevare mad, fordi de kan afgive uønsket kemi til maden.

Emballage: Hvilken type skal du bruge til din mad?

Agurk:

Agurker holder cirka 1 uge i deres indpakning i køleskabet. De kan ikke fryses.

Appelsiner:

Appelsiner kan enten opbevares i køleskab eller ved stuetemperatur. Ved stuetemperatur holder de 1-2 uger, og i køleskab er holdbarheden 2-3 uger. Du kan presse appelsinerne og fryse saften.

Sådan undgår du sprøjtemidler i citrusfrugter

Asparges:

Asparges holder i 1-2 uger i en pose eller en genanvendelig beholder i køleskabet. Hvis dine asparges er blevet lidt slatne, kan du skære enderne af og stille dem i koldt vand et par timer.

Vil du fryse dine asparges, skal de blancheres først.

Disse 10 frugter og grøntsager udsætter dig især for sprøjtemidler

Auberginer:

Auberginer holder sig bedst i køleskab, hvor de kan holde i 4-6 dage. Men de kan opbevares både i køleskab og ved stuetemperatur.

Pas på med at opbevare auberginer sammen med frugt og grøntsager, der producerer ethylen - det er for eksempel æbler, pærer og tomater. De fremmer nemlig nedbrydningen af auberginen.

Auberginer kan fryses og senere bruges i sammenkogte retter.

Avocado:

Avocadoer opbevares bedst i en skål på køkkenbordet. Modne avocadoer bliver hurtigt dårlige og kan kun holde et par dage på køkkenbordet.

Når avocadoen er moden, kan den lægges på køl i en plastpose eller en genanvendelig beholder.

Avocadoer modner hurtigere, hvis du lægger dem sammen med moden frugt, der udskiller ethylen - eksempelvis æbler og tomater.

Bananer:

Bananer skal opbevares ved stuetemperatur og gerne i deres oprindelige pose, hvor de kan holde sig 4-7 dage. Bananer skal ikke i køleskabet. En moden banan har begyndende brune pletter.

Overmodne bananer kan du lægge i fryseren og senere bruge i eksempelvis smoothies.

Blomkål:

Blomkål holder nemt op til 1 måned i en plastpose eller genanvendelig beholder i køleskabet.

Blomkål kan godt fryses, men den mister sprødheden ved optøning. Du kan dog stadig bruge den i sammenkogte retter. Blomkålen skal blancheres, inden du fryser den.

Broccoli:

Broccoli skal pakkes ind i en plastpose eller anden beholder og opbevares i køleskabet. Her kan broccolien holde 1-2 uger.

Broccoli bliver dårlig hurtigere, hvis den ligger sammen med frugt og grønt, der udskiller meget ethylen, såsom æbler og tomater.

Champignoner:

Champignoner holder længst i deres indpakning i køleskab, hvor de kan holde sig i cirka 1 uge. De holder sig også godt renset i en plastpose eller genanvendelig beholder i køleskabet.

Lidt brunfarvning af dine champignon betyder ikke noget.

Citroner og andre citrusfrugter:

Citroner og andre citrusfrugter som for eksempel lime kan opbevares på køkkenbordet eller i køleskabet. De kan holde sig 2-3 uger på køkkenbordet, og 3-5 uger i køleskab.

Økologiske citroner og citrusfrugter, der ikke er overfladebehandlet, er mere sårbare end overfladebehandlende citrusfrugter og kan med fordel opbevares i køleskabet.

Citron udskiller ethylen, så adskil dem fra frugter som banan og avocado, der kan tage skade af ethylen.

Forårsløg:

Forårsløg kan holde cirka 10 dage, hvis du opbevarer dem i en plastpose eller anden beholder i køleskabet.

Forårsløg nyder godt af at stå med bunden i vand. Du kan eventuelt dække resten af planten til med en frysepose.

Grønne bønner:

Grønne bønner opbevares bedst i en plastpose eller en genanvendelig beholder i køleskabet, hvor de kan holde sig 5-6 dage.

Grønne bønner kan du godt fryse, og de holder sig cirka 8 måneder i fryseren.

Gulerødder:

Gulerødder opbevares bedst i en pose i køleskabet med et lille hul, så eventuel kondens kan komme ud. Ellers rådner gulerødderne hurtigere. Gulerødder kan holde i 2-3 uger i køleskab.

Gulerødder kan også opbevares i en pose på altanen eller i en kølig garage.

Gulerødder med top bliver slatne i løbet af nogle dage, så nip toppen af og læg dem i en pose i køleskabet.

Frugt og grønt: Sådan slipper du for sprøjtemidler

Hovedsalat:

Salathovedet skal skylles, suge lidt væde, dryppes af og lægges i en pose i køleskabet, hvor det kan holde sig 1 uge. Du kan også tage bladene fra stokken, skylle dem grundigt, dryppe dem af og opbevare bladene i en plastpose eller en genanvendelig beholder i køleskabet.

Hvidløg:

Hvidløg opbevarer du bedst på køkkenbordet og holder sig friskt 3-4 uger ved stuetemperatur. 

Ingefær:

Ingefær kan holde 2-3 uger i en plastpose eller anden beholder i køleskabet. Den kan også fryses ned.

Jordbær:

Jordbær skal ikke i køleskab, hvis de skal spises samme dag. Hvis du gemmer dem til dagen efter, er det en god idé at stille dem på køl, hvor de kan holde sig 2-3 dage.

Kartofler:

Kartofler skal opbevares mørkt og køligt ved 8-10 grader for eksempel i en kølig kælder eller på bagtrappen.

Du kan også opbevare kartofler i køleskab. Men hvis kartofler opbevares koldt i længere tid, omdannes stivelsen til sukker. Og hvis de får for meget lys, dannes et giftstof, som kan give gener som hovedpine. Giftstoffet gør også kartoflerne grønne.

Kiwi:

Kiwier opbevares bedst i en skål på køkkenbordet, hvor de kan holde sig 3-5 dage. Når de er godt modne kan du forlænge holdbarheden med 4-6 dage, hvis du putter dem i køleskab.

Krydderurter:

Krydderurter i potte opbevares bedst i vindueskarmen eller på køkkenbordet. Hvis du husker at vande dem, kan de holde sig 7-14 dage. Afskårne krydderurter opbevares bedst i køleskab i en plastpose eller anden beholder og kan holde sig 3-5 dage.

Slatne krydderurter kan du lægge i isvand i en times det - det kvikker dem op.

Krydderurter kan også fryses. Skyl krydderurterne grundigt, dup dem tørre og frys ned i mindre portioner.

Kål:

Kål opbevares bedst pakket ind i en plastpose eller genanvendelig beholder i køleskabet eller et andet koldt sted for eksempel på altanen. Både hvidkål, rødkål og spidskål kan holde flere uger.

Løg:

Løg skal opbevares et køligt, mørkt og tørt sted for eksempel i kælderen eller på altanen. De kan også opbevares i køleskab, hvor de kan holde op til et halvt år.

Mangoer:

Mangoer opbevares ved stuetemperatur på køkkenbordet, hvor de kan holde sig 2-5 dage. Når de er modne kan de med fordel puttes i køleskabet for at forlænge holdbarheden.

Meloner:

Meloner skal opbevares ved stuetemperatur, når de er hele. De kan holde sig 1-2 uger. Når du har skåret melonen op, skal den i køleskabet.

Peberfrugter:

Peberfrugter skal du opbevare i køleskabet i en plastpose eller en genanvendelig beholder, hvor de kan holde sig i 1-2 uger.

Grønne peberfrugter kan holde sig i op til 2 uger, mens de røde og gule peberfrugter kan holde en uges tid i køleskab.

Persille:

Persille holder 4-5 dage i plastpose i køleskabet.

Persille kan du også fryse ned. Skyl den, før du fryser den ned.

Porrer:

Porrer holder længst ved maksimalt 5 grader i en plastpose eller anden beholder i køleskabet, hvor de kan holde 2 uger.

Grøntsager med jord på skal du opbevare særskilt i en grøntsagsskuffe nederst i køleskabet, så du undgår at få bakterier fra jorden i de andre varer i dit køleskab.

Pærer:

Pærer kan opbevares på køkkenbordet eller i køleskabet, når de er modne. De skal helst holdes adskilt fra anden frugt og grønt, fordi de udskiller ethylen, som fremmer modning og forrådnelse.

Rodfrugter:

Rodfrugter opbevares i køleskabet, hvor de kan holde sig flere uger.

Rucola:

Rucola bliver dårlig allerede efter en dag ved stuetemperatur, men det kan holde sig 1 uge i en plastpose – gerne den oprindelige indpakning - i køleskabet.

Salat i pakke:

Babyleaves og andre salatblandinger kan holde omkring 1 uge, hvis du opbevarer dem i en plastpose – gerne den oprindelige indpakning - i køleskabet. Læg salatbladende i koldt vand i et par minutter, så bliver de frisket op og skyllet for sand og jord.

Spinat:

Spinat skal opbevares i en plastpose eller den oprindelige indpakning i køleskabet, hvor bladene kan holde 4-5 dage.

Slatten spinat kan du lægge i koldt vand, så bliver de sprøde igen.

Squash:

Squash opbevares i køleskabet, hvor de kan holde cirka 1 uge.

Tomater:

Tomater opbevares bedst på køkkenbordet, så holder de bedst smag og tekstur og kan holde sig 5-6 dage. Tomater kan opbevares lidt længere tid i køleskab.

Hold tomater adskilt fra æbler, pærer og avocado, som danner meget ethylen der nedsætter holdbarheden på tomaterne.

Se testen af sprøjtemidler i tomater

Æbler:

Æbler opbevares bedst i køleskab eller på altanen, hvor der er mørkt og køligt.

Æbler holder sig bedst, hvis du opbevarer dem i en pose eller på anden vis adskilt fra andre frugter og grøntsager. Æbler udskiller nemlig ethylen, som fremmer modning og forrådnelse.

Vil du fryse æblerne, er det en god idé at lave dem til æblemos først. Herefter holder æblemosen 6-12 måneder i fryseren.

Kilder:
Elin Kirkegaard, lektor på Professionshøjskolen Metropol, Dennis Sandris Nielsen, lektor ved institut for Fødevarevidenskab, KU SCIENCE, Fødevarestyrelsen, Aarstiderne, Viden om mad, altomkost.dk.

Bekæmp madspild

Slatne grøntsager og rester fra aftensmaden kan blive til lækre retter.

Mangler du inspiration til at bruge maden? Så download Forbrugerrådet Tænks app For resten og få tip til at bruge dine madrester.

Download appen her

Besøg kemi.taenk.dk, hvor du kan læse test, gode råd og nyheder om kemi i dine indkøb.

På kemi.taenk.dk kan du læse mere om, hvordan du undgår sprøjtemidler i frugt og grønt