Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Stegepander: Efterlader non-stick fluorstoffer i maden?

Tidligere test af non-stick stegepander har vist, at der er risiko for, at skadelige fluorstoffer fra belægningen overføres til madvarer. Derfor har Forbrugerrådet Tænk testet stegepanderne for afgivelse af skadelige stoffer.
Af Lars Nøhr Andresen
18. Juni 2018
Foto: iStock

Stegepander undersøgt for frigivelse af fluorstoffer

Fluorstoffer bruges i produkter, som skal have en non-stick overflade. Men fluorstoffer er problematiske, fordi de ophober sig i kroppen og miljøet, og flere fluorstoffer er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at påvirke immunsystemet.

Forbrugerrådet Tænk har derfor testet stegepander med non-stick for, om de afgiver fluorstoffer. Ingen af stegepanderne i testen har afgivet nogen af de 22 specifikke fluorstoffer, der er blevet undersøgt for.

Stegepanderne blev derefter testet for, om de overhovedet afgiver nogen former for organisk fluor. Det var heller ikke tilfældet. 

Ud fra testen er der ikke grund til at undgå non-stick belægning med fluorstoffer ud fra et sundhedsperspektiv. Men du kan dog overveje det ud fra et miljøhensyn. Her er stegepanden fra Greenpan den eneste, der erklærer, at panden er helt fri for fluorstoffer.

Se alle stegepander i Forbrugerrådet Tænks test

Ridsede pander bør udskiftes

Bliver din pande så ridset, at du kan se metallet under belægningen, bør du skifte pande, fordi der kan sætte sig urenheder i ridserne, og det er ikke sikkert, at panderne er beregnet til direkte kontakt mellem metallet og maden. 

Læs mere om skadelige stoffer i pander