Afkalkning af køkkenmaskiner: Sådan gør du
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan afkalker du dine køkkenmaskiner

Elkedler, kaffemaskiner og espressomaskiner skal jævnligt afkalkes. Læs her, hvordan du bedst afkalker dine køkkenmaskiner.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 3. april 2020
Espressomaskine, kapsler, citroner og kaffekopper

Elkedler, kaffemaskiner og espressomaskiner kalker til, når du bruger dem – specielt hvis du bor et sted med hårdt vand. Du skal derfor huske at afkalke dem med jævne mellemrum.

Afkalkning får dine køkkenmaskiner til at holde længere og til at fungere bedre. Det er heller ikke lækkert at drikke te eller kaffe med rester af kalk i.

4 måder du kan afkalke din maskine på

Du kan afkalke dine køkkenmaskiner på flere måder. I brugsvejledningen til din elkedel eller kaffemaskine står der som regel, hvordan du afkalker din maskine. Læs altid dette. 

Producentens afkalkningsmiddel

Maskinens producent anbefaler ofte, at du køber deres afkalkningsmiddel. Har producenten en særlig anbefaling, finder du den i brugsvejledningen.

Producentens eget afkalkningsmiddel er som regel dyrt i forhold til almindelig eddike og citronsyre, som du også kan bruge. Afgør derfor med dig selv, om du vil bruge producentens produkt.

Afkalkningsmidler

Der findes afkalkningsmidler til fx. kaffemaskiner og elkedler du kan købe i dagligvarebutikker. De er udviklet til netop dette, så her skal du blot følge anbefalingerne.

Vær opmærksom på at der også findes afkalkningsmidler til almindelig rengøring af fliser, toilet mm, dem kan du ikke bruge i køkkenmaskiner, som du bruger til mad eller drikke. 

Husholdningseddike som afkalkningsmiddel

Du kan godt afkalke din kaffemaskine eller elkedel med husholdningseddike. Selv om eddike indeholder sukker og eventuelle aroma- og farvestoffer, udgør det ikke et problem i maskinerne. Du skal dog huske at skylle maskinen igennem med rent og kogende vand efterfølgende.

Bland 1 del eddike og 1 del vand og hæld det i din elkedel eller kaffemaskine. Kør kaffemaskinen eller kog elkedlen igennem en eller flere gange alt efter behov. Skyl bagefter maskinen igennem med rent vand.

Citronsyre som afkalkningsmiddel

Afkalkning med citronsyre virker også godt.

Bland 1 spsk. citronsyre med 1 liter vand. Lad det stå natten over, eller til kalken er væk. Husk at køre kaffemaskinen igennem eller koge elkedlen med rent vand bagefter.

Pas på ætsningsskader

Afkalkningsmidler har en lav pH-værdi og kan give ætsningsskader. Undgå at få afkalker på huden eller tøjet og skyl det straks af, hvis det sker. 

Tænk også på, at der kan være dele af din køkkenmaskine, som ikke har godt af at stå med ætsende syre i længere tid. Så husk at holde øje med, hvornår kalken er opløst, og skyl maskinen ren straks derefter.