Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Mælkeskummere: Se forskellen på vådt og tørt mælkeskum

Tørt skum lyder mærkeligt, men der findes både vådt og tørt mælkeskum.
Af Lars Nøhr Andresen
6. Maj 2019
Foto: Getty Images

Vådt skum kræver dampskummer

Dampskummere skumme mælk, så mælkens volumen kun forøges med omkring 30 procent, men hvor al mælken får en cremet konsistens, fordi den bliver fyldt af mikrobobler. 

Mælkeskum af den type er for tiden meget populært til caffe latte. 

Mælkeskum af den type kaldes for vådt mælkeskum, fordi boblerne i mælken er så små, at de ikke opfattes som bobler, men i stedet giver mælken en cremet og blød konsistens.  

Boblerne i det våde skum er så små, at de ikke kan ses. Mælken føles blot mere cremet. Foto: Getty Images

Tørt mælkeskum med større bobler

Tørt mælkeskum kaldes sådan, fordi der på toppen af den varme mælk et lag af skum, hvor boblerne er store – så store, at man kan se dem. 

Mælken ligger under boblerne, og det vil sige, at mælkeskummet og mælken er mere adskilt. 

Mælkeskummerne i testen vil typisk lave mælkeskum af denne type. 

Boblerne i det tørre skum er større, og skummet ligger sig oven på mælken. Foto: Getty Images

Ikke noget rigtigt eller forkert

Kaffeeksperten Sarah Bundgaard fra Kontra Coffee mener ikke, at man kan sige, at den ene eller anden type er rigtig eller forkert, for det kommer meget an på smag og behag. 

Vådt mælkeskum forandrer smagen af kaffen og mælken på en anden måde end det tørre skum, og kaffen får også en mærkbar anden konsistens, forklarer hun.  

Vådt mælkeskum kræver en steamer med damp og håndelag fra den, der skummer mælken.

Bruger du selv en dampskummer derhjemme, kræver det øvelse og træning, hvis man vil ramme det helt rigtige våde mælkeskum.