Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Køkkenmaskiner: Det kan du bruge dem til

Køkkenmaskinen fylder godt i køkkenet, og vil man indkøbe sådan et monstrum, er det godt at vide, hvad den er god til. Brøddej er en af de helt store gevinster ved en køkkenmaskine.
Af Signe Bønsvig
18. April 2016
Foto: iStock

Hvad kan du bruge en køkkenmaskine til?

Køkkenmaskinen kan bruges til mange ting. Vi har samlet et overblik over noget af det, du kan bruge den til.

Brød

Brøddejen, som man står og ælter på bordet, er god træning for armmusklerne, men det bliver ikke det samme, som dejen, der har været i maskinen.

Med en stærk køkkenmaskine – en brøddej trækker mange motorkræfter – kan du ælte din dej, så længe du ønsker det, med den hastighed du vælger. Det giver dig mulighed for at få en helt elastisk dej og et luftigt brød.

Vær dog altid i nærheden af maskinen, da brøddej giver nogle rystelser i de fleste maskiner, som kan få den til at smutte ud over bordkanten.

Rugbrød

Rugbrødsdej skal ikke æltes på samme måde som en brøddej, til gengæld er det en tung dej, som kan være anstrengende at røre. Så der kan maskinen også hjælpe.

Skum

Æggehvider, flødeskum og andre ting, der kræver en hurtig piskning, er hurtigt overståede i din køkkenmaskine. Ofte giver det dog et større rengøringsarbejde end håndmixeren, så det kan nogle gange være nemmere at gribe den.

Kager

Kagedej er som med al anden dej nemt at arbejde med i en køkkenmaskine, du skal bare skifte dejkrogen ud med dejspaden eller K-spaden. De fleste maskiner har metalskåle, som tåler både varme og kulde.

Mousse

Mousse, sufflé og andre ting, der skal vendes eller foldes sammen, er ikke noget, man lige rører i køkkenmaskinen. Nogle maskiner har en ”foldekrog”, som kan folde massen forsigtigt, men uden den, vil din maskine banke luften ud af den slags retter.

Mængder

Store skåle har både fordele og ulemper. Skal du bruge maskinen til brød, er det rart at have en skål på omkring 5 liter. En mindre kan også gøre det, så skal du bare lave mindre portioner.

Små portioner af ingredienser, der skal røres sammen og ikke er flydende, fx smør og sukker, kan på store maskiner ende med at sætte sig i bunden, hvor mellemrummet mellem skål og pisker/dejkrog gør, at maskinen ikke får fat.