Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet espressomaskiner

Vi har testet espressomaskiner. Manuelle espressomaskiner og automatiske maskiner, samt tilhørende mælkeskummere er testet. Læs her hvordan vi har testet.
Af Thorben Bayer
24. August 2020
espressomaskiner test kaffe crema mælkeskum engøring automatisk manuel bønner
Foto: ICRT

Manuelle og automatiske espressomaskiner er testet

Forbrugerrådet Tænk har testet 85 espressomaskiner.

Manuelle espressomaskiner med kværnet kaffe samt automatiske maskiner, der selv kværner kaffebønnerne er testet. Alle modeller har en dampfunktion til at lave mælkeskum, hvilket også er testet.

Disse mærker har vi testet

Espressomaskinerne er købt i handlen og udvalgt, så de dækker markedet bredt i form af mærker, prisklasser og om de er automatiske eller manuelle.

Vi har testet følgende mærker:

Ariete, Cecotec, DeLonghi, Gaggia, Jura, Krups, Melitta, Miele, Nivona, Philips, Sage, Severin, Siemens, Smeg, Swan

Espressomskiner: sådan klarede de 85 maskiner testen

Espressoen fra maskinerne er smagt af 30 personer

Kvalitet af espresso er bedømt af et panel på 30 trænede smagstestere.

For de automatiske maskiners vedkommende blev der afprøvet 2 forskellige indstillinger for kværning: standardindstilling og finest muligt kværnet kaffe.

Testpanelet har vurderet en lang række faktorer herunder

  • Konsistens
  • Udseende,
  • Farve
  • Espressoskum på toppen (crema)

Espressoens aromaer er vurderet for

  • Syrlighed,
  • Astringens (tør fornemmelse)
  • Balance i smagen
  • Riste-aroma
  • Bitterhed
  • Olfaktorisk intensitet (duft)
  • Tekstur.

Espressomaskiner: Disse er Bedst i test

Justering, brug og støj er vurderet på espressomaskinerne

Brugervenlighed er en vurdering af, hvor nem og komfortabel maskinen er at anvende. Blandt andet er det bedømt,

  • Hvor nemt det er at fylde vand og kaffe på og sætte maskinen i gang
  • Hvor nem maskinen er at rengøre og afkalke
  • Hvor nemt det er at justere på de forskellige funktioner.

Maskinens støj og vibrationer blev også vurderet under kaffebrygning.

Espressomaskiner: Skal du vælge en automtisk eller en manuel maskine?

Maskinerne temperatur er målt under brygning af espresso

Temperatur er en måling af, hvor gode maskinerne er til at ramme 67 grader celsius – plus/minus 3 grader – hvilket er den optimale temperatur for espresso.

Maskinerne er derudover blevet vurderet på, hvor ensartet temperaturen på espressoen er – fra opstart af maskinen og første kop til den næste.

Skumning af mælk er afprøvet på modeller med skummer

Mælkeskumning er en test af mælkeskummets temperatur, samt hvor meget mælken skummes op og holder volumen efter 5 minutter.

Brygning af flere kopper samtidig er testet for ensartethed

Ensartethed, når der brygges 2 kopper er testet på maskiner, hvor der kan brygges 2 kopper espresso samtidig.

Der blev målt forskelle på temperatur og volumen af de 2 bryggede kopper.

Bryggetid og energiforbrug er målt

Tidsforbrug er espressoens bryggetid. Tiden er en vigtig faktor, da det tager en bestemt mængde tid, før aromaen kan udfolde sig. Hvis brygningen tager for lang tid, vil espressoen blive bitter.

Energiforbrug er bedømt i forskellige situationer:

  • Under opvarmning
  • Ved første kop
  • 2 kopper efter hinanden
  • I standby i 1 time.

Samlet bedømmelse er bedømt således:

  • Kvalitet af espressoen 35 %
  • Brugervenlighed 30 %,
  • Temperatur 12 %,
  • Mælkeskumning 6 %,
  • Ensartethed 6 %,
  • Tidsforbrug 6 % og
  • Energiforbrug 5 %.

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer og-blade i International Consumer Research & Testing, ICRT