Det er kaffen der belaster, når du laver espresso
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Espressomaskinen belaster miljøet, men kaffen er den største synder

Det er ikke produktionen af din espressomaskine eller strømforbruget, der belaster miljøet mest, men derimod produktionen af den kaffe, du drikker. Se her, hvor meget kaffeforbruget belaster.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Getty Images · 2. januar 2023
Espressomaskinen belaster miljøet, men kaffen er den største synder

Vi har testet espressomaskiner, og i den forbindelse har vi lavet en livscyklusscreening af, hvordan espressomaskinen belaster miljøet, når man tager produktion og transport af både maskine og espressokaffe med i regnskabet. 

Når du laver en kop espresso, belastes miljøet af flere ting. Du bruger en espressomaskine, der har belastet i produktion og transport. Du bruger strøm, du bruger vand, og du bruger kaffe – som alt sammen på forskellig vis belaster miljøet. 

Vi har analyseret, hvor meget din espresso belaster, når vi både ser på produktionen af maskinen og produktionen af den enkelte kop espresso. 

Forudsætninger for analysen

  • Du brygger 1.133 kopper espresso årligt, hvilket svarer til 3,1 kopper dagligt
  • Du bruger ni gram kaffe pr. kop espresso
  • Espressomaskinen har en levetid på fem år og syv måneder
  • Samlet kaffeforbrug i perioden er 57,09 kg
  • Samlet vandforbrug er 253,71 liter
  • Samlet energiforbrug er 165,94 kWh

Kaffen belaster mest

Vores analyse af espressomaskinernes livscyklus viser, at laver du 3,1 kopper espresso om dagen i fem og et halvt år og bruger ni gram kaffe pr. kop, udgør kaffen 83 procent af den samlede miljøpåvirkning, mens produktionen af espressomaskinen udgør 9 procent. 

Hvis du vil begrænse miljøpåvirkningen af dit kaffeforbrug, er den bedste løsning desværre at drikke mindre kaffe eller for eksempel bruge en mindre mængde kaffe. 

Når det kommer til kaffe, kan espressomaskinen være et udmærket valg, fordi du typisk ikke har noget spild af kaffe, men rent faktisk drikker al den kaffe, du laver, og ikke smider noget ud. 

'lca-espressomaskine'

Gælder kun for den rene espresso

Mange foretrækker at drikke deres kaffe med varmet mælk eller fortyndet med varmt vand. Det er klart, at fx en latte belaster mere end en ren espresso, for der skal bruges energi til at opvarme mælken, og mælken har også en ret høj miljøbelastning i sig selv. Dette er ikke medregnet i analysen. 

Kaffen bliver den største udgift

Selv om fuldautomatiske espressomaskiner er dyre, kan udgiften til kaffen hurtigt overhale maskinens pris, alt efter hvor dyr kaffe du drikker. 

Laver du ca. tre kopper espresso med ni gram kaffe om dagen, bliver det til en årlig udgift på mellem 2.281 og 4.191, alt efter om du bruger en billig eller dyr espressokaffe. 

Det er klart, at hvis dit gennemsnitlige forbrug af kaffe er større eller mindre end tre enkelte kopper om dagen, så ændrer udgiften sig også. 

'kaffeforbrug-pris'

Strømforbruget koster ikke meget

Ser man på strømforbruget, bliver den årlige udgift ved en kWh-pris på 5 kroner mellem 45,32 og 175,62 kroner alt efter maskinens strømforbrug, hvis du laver ca. 3 kopper om dagen. 

I forhold til udgiften til selve kaffebønnerne og espressomaskinen, fylder strømforbruget ikke meget rent økonomisk.