Mælkeskummer - Fordele og ulemper - Det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide om mælkeskummere

Mælk i kaffen smager forskelligt, alt efter om det er skummet eller bare varmet i en gryde. Hvilken type mælkeskummer skal du vælge? Bliv klogere på mælkeskummere og den skummede mælk.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 23. september 2024
Person har brugt sin mælkeskummer til at skumme mælk til kaffen

Når mælk under opvarmning får pisket luft ind i mælken, bliver mælkens volumen øget.

Skummet mælk (og altså ikke skummetmælk) egner sig særlig godt til at blande med stærk espressokaffe til den klassiske caffe latte, fordi den gør kaffen mere cremet. Den indpiskede luft gør også, at du bedre oplever smagen. 

Baristaer på kaffebarer skummer typisk mælken med varm damp. Den funktion kan du også få på en del espressomaskiner til hjemmet. Har du ikke sådan en maskine, kan du bruge en mælkeskummer. 

Flere typer af mælkeskummere

Der findes flere typer af mælkeskummere du kan vælge imellem:

Test af mælkeskummere

Vi tester mælkeskummere og espressomaskiner med mælkeskummere. Når vi tester mælkeskummere, ser vi bland andet på hvor gode de er til at skumme mælken op, hvor længe skummet holder og temperaturen på mælkeskummen.

Fordele og ulemper ved de forskellige typer mælkeskummere

Er du i tvivl om hvilken type skummer, der passer bedst til dig, så får du fordele og ulemper ved de enkelte typer.

Automatisk mælkeskummer

En automatisk mælkeskummer fungerer ved, at mælken hældes i en beholder. Her bliver mælken varmet samtidig med, at et lille piskeris pisker luft ind i mælken. 

Automatisk mælkeskummer
Automatisk mælkeskummer. Foto: ICRT

Automatisk mælkeskummer

Fordele

Ulemper

  • Nem og hurtig at bruge.

  • Automatiseret og giver det samme resultat hver gang.

  • Relativ hurtig at rengøre.

  • Tager plads plads på køkkenbordet.

  • Laver en mere tør skum end ved skumning med damp

  • Ingen eller meget lidt kontrol over mælkeskumningen.

Manuel mælkeskummer

Manuelle mælkeskummere ligner lidt en lille stempelkande, men i stedet for at presse kaffe, fører du stemplet hurtigt op og ned. På den måde pisker du luft ind i allerede opvarmet mælk. 

manuel mælkeskummer
Manuel mælkeskummer Foto: ICRT

Manuel mælkeskummer

Fordele

Ulemper

  • Pisker hurtigt luft ind i mælken.

  • Giver et udmærket resultat.

  • Billigere end den automatiske mælkeskummer.

  • Du sparer et ekstra elektrisk apparat.

  • Mælken skal opvarmes i en gryde eller mikrobølgeovn først.

  • God temperatur på mælken kan være lidt svær at ramme. Mælken må ikke være over 70 grader, da den så kommer til at smage af risengrød.

  • Kræver en del arbejdsgange.

  • Giver ikke nødvendigvis samme resultat hver gang.

Håndholdt mælkeskummer

Den håndholdte mælkeskummer er i bund og grund et lille batteridrevet piskeris, som du kommer ned i et glas med opvarmet mælk og pisker luft ind i mælken.

Håndholdt mælkeskummer
Håndholdt mælkeskummer Foto: Getty Images

Håndholdt mælkeskummer

Fordele

Ulemper

  • Fylder meget lidt.

  • Billigere end både automatisk og håndhold mælkeskummer

  • Kan bruges til andre små piskeopgaver som for eksempel dressinger.

  • Nem at rengøre.

  • Mælken skal opvarmes i en gryde eller mikrobølgeovn først.

  • Kræver batterier.

  • Giver ikke de bedste resultater i testen.

Mælkeskummer med damp

Mælkeskummeren med damp sidder typisk på en espressomaskine, og det er også den type mælkeskummer, som de fleste baristaer bruger. Den varme damp skummer mælken. Denne type mælkeskummer er ikke med i testen af mælkeskummere, men i vores test test af espressomaskiner.

Mælkeskummer ved damp
Mælkeskummer med damp. Foto: Getty Images

Mælkeskummer med damp

Fordele

Ulemper

  • Kan give virkelig godt mælkeskum

  • Hurtig at bruge.

  • Nem at rengøre.

  • Skal købes i forbindelse med en espressomaskine.

  • Kræver evner at bruge optimalt.

  • Ikke automatiseret.

Maskinel mælkeskummer

Espressomaskiner kan indeholde en mælkebeholder, der via nogle processer automatiserer mælkeskumningen. Denne type mælkeskummer tester vi som led i testen af espressomaskiner.

Maskinel mælkeskummer
Maskinel mælkeskummer Foto: Getty Images

Maskinel mælkeskummer

Fordele

Ulemper

  • Mælkeskumningen er fuldstændig automatiseret.

  • Giver ensartet resultat.

  • Kræver en del vedligeholdelse og rengøring af maskinen.

  • Ingen eller meget lidt kontrol over mælkeskumningen.

Forskellige typer af mælk skummer forskelligt

Det er proteinindholdet i mælken, der bestemmer hvor godt den skummer - fedtindholdet har kun betydning for hvor ′glat′ skummet føles. Proteinindholdet i sød-, let-, mini- og skummet mælk er stort set ens, alligevel kan der være små forskelle.

For mælk kan godt skumme forskelligt alt efter årstid, hvis du bruger uhomogeniseret mælk. Køernes foder betyder nemlig noget for mælkens indhold af protein. 

Sommermælk kommer typisk fra køer, der går på græs, mens vintermælk kommer fra køer, der spiser foder. 

Køernes foder ændrer simpelthen på mælken, og det gør, at den samme mælk kan skumme forskelligt alt efter årstid, men lattemælk løser den udfordring. 

Lattemælk har konstant indhold af protein

Mælk lavet specielt til at skumme kaldes typisk for lattemælk eller baristamælk. Lattemælk har ikke et særligt indhold af fedt, men indholdet af protein er tilpasset, så mælken er god at skumme. 

Proteinindholdet i lattemælk er desuden det samme uanset årstid. På den måde kan du være sikker på, at lattemælk skummer ens, uanset om mælken er fra sommer- eller vinterkøer. 

Homogeniseret mælk er desuden nemmere at skumme end uhomogeniseret mælk, og lattemælk er derfor homogeniseret. 

Lattemælk fås med forskelligt indhold af mælkefedt fra cirka 0,7- 2,5 procent, og mælken er typisk dyrere end almindelig mælk. 

Plantedrik kan godt skummes

Plantedrikke så som mandelmælk, havremælk og sojamælk kan godt skummes, så det danner bobler. I testen af mælkeskummere er mælkeskummerne både testet med sojamælk og mandelmælk. 

Sojamælk kan dog få kaffen til at skille, hvilket ikke betyder, at sojamælken er gammel.