Det skal du vide om mælkeskummere
Mælk i kaffen smager forskelligt, alt efter om det er skummet eller bare varmet i en gryde. Hvilken type mælkeskummer skal du vælge? Bliv klogere på mælkeskummere og den skummede mælk.
Når mælk under opvarmning får pisket luft ind i mælken, bliver mælkens volumen øget.
Skummet mælk (og altså ikke skummetmælk) egner sig særlig godt til at blande med stærk espressokaffe til den klassiske caffe latte, fordi den gør kaffen mere cremet. Den indpiskede luft gør også, at du bedre oplever smagen.
Baristaer på kaffebarer skummer typisk mælken med varm damp. Den funktion kan du også få på en del espressomaskiner til hjemmet. Har du ikke sådan en maskine, kan du bruge en mælkeskummer.
Flere typer af mælkeskummere
Der findes flere typer af mælkeskummere du kan vælge imellem:
- Automatisk mælkeskummer
- Manuel mælkeskummer
- Håndholdt mælkeskummer
- Mælkeskummer med damp
- Maskinel mælkeskummer
Test af mælkeskummere
Vi tester mælkeskummere og espressomaskiner med mælkeskummere. Når vi tester mælkeskummere, ser vi bland andet på hvor gode de er til at skumme mælken op, hvor længe skummet holder og temperaturen på mælkeskummen.
Fordele og ulemper ved de forskellige typer mælkeskummere
Er du i tvivl om hvilken type skummer, der passer bedst til dig, så får du fordele og ulemper ved de enkelte typer.
Automatisk mælkeskummer
En automatisk mælkeskummer fungerer ved, at mælken hældes i en beholder. Her bliver mælken varmet samtidig med, at et lille piskeris pisker luft ind i mælken.
Fordele |
Ulemper |
---|---|
|
|
Manuel mælkeskummer
Manuelle mælkeskummere ligner lidt en lille stempelkande, men i stedet for at presse kaffe, fører du stemplet hurtigt op og ned. På den måde pisker du luft ind i allerede opvarmet mælk.
Fordele |
Ulemper |
---|---|
|
|
Håndholdt mælkeskummer
Den håndholdte mælkeskummer er i bund og grund et lille batteridrevet piskeris, som du kommer ned i et glas med opvarmet mælk og pisker luft ind i mælken.
Fordele |
Ulemper |
---|---|
|
|
Mælkeskummer med damp
Mælkeskummeren med damp sidder typisk på en espressomaskine, og det er også den type mælkeskummer, som de fleste baristaer bruger. Den varme damp skummer mælken. Denne type mælkeskummer er ikke med i testen af mælkeskummere, men i vores test test af espressomaskiner.
Fordele |
Ulemper |
---|---|
|
|
Maskinel mælkeskummer
Espressomaskiner kan indeholde en mælkebeholder, der via nogle processer automatiserer mælkeskumningen. Denne type mælkeskummer tester vi som led i testen af espressomaskiner.
Fordele |
Ulemper |
---|---|
|
|
Forskellige typer af mælk skummer forskelligt
Det er proteinindholdet i mælken, der bestemmer hvor godt den skummer - fedtindholdet har kun betydning for hvor ′glat′ skummet føles. Proteinindholdet i sød-, let-, mini- og skummet mælk er stort set ens, alligevel kan der være små forskelle.
For mælk kan godt skumme forskelligt alt efter årstid, hvis du bruger uhomogeniseret mælk. Køernes foder betyder nemlig noget for mælkens indhold af protein.
Sommermælk kommer typisk fra køer, der går på græs, mens vintermælk kommer fra køer, der spiser foder.
Køernes foder ændrer simpelthen på mælken, og det gør, at den samme mælk kan skumme forskelligt alt efter årstid, men lattemælk løser den udfordring.
Lattemælk har konstant indhold af protein
Mælk lavet specielt til at skumme kaldes typisk for lattemælk eller baristamælk. Lattemælk har ikke et særligt indhold af fedt, men indholdet af protein er tilpasset, så mælken er god at skumme.
Proteinindholdet i lattemælk er desuden det samme uanset årstid. På den måde kan du være sikker på, at lattemælk skummer ens, uanset om mælken er fra sommer- eller vinterkøer.
Homogeniseret mælk er desuden nemmere at skumme end uhomogeniseret mælk, og lattemælk er derfor homogeniseret.
Lattemælk fås med forskelligt indhold af mælkefedt fra cirka 0,7- 2,5 procent, og mælken er typisk dyrere end almindelig mælk.
Plantedrik kan godt skummes
Plantedrikke så som mandelmælk, havremælk og sojamælk kan godt skummes, så det danner bobler. I testen af mælkeskummere er mælkeskummerne både testet med sojamælk og mandelmælk.
Sojamælk kan dog få kaffen til at skille, hvilket ikke betyder, at sojamælken er gammel.
Disse mælkeskummere er Bedst i Test
Automatiske mælkeskummere skal både ramme temperaturen og piske luft ind i mælken. For de manuelle er opgaven mere enkel. Se hvilke mælkeskummere, der er bedst i test.
Denne kaffekværn er bedst i test
Hvilken kaffekværn er bedst i test? Vi har testet 11 forskellige modeller. Vi kårer en til Bedst i Test, men fremhæver også et billigere godt valg.
Kaffen bliver bedst med en kvalitetskværn
Spørger man en kaffenørd som Klaus Thomsen fra Coffee Collective, er der ingen tvivl om, at der er mest kvalitet og nydelse at hente med de lidt dyrere kaffekværne.