Omega-3 kosttilskud: Flere gode kemivalg Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Omega-3 kosttilskud: Flere gode kemivalg

Fiskeolie og algeolie kan være vejen til sunde fedtsyrer i din kost. Forbrugerrådet Tænk tester 12 Omega-3 kosttilskud for miljøforurenende stoffer. Se resultaterne her.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 12. april 2021
Flaske med omega-3 kosttilskud

Fisk er sundt, fordi det indeholder fedtsyrer, der er godt for dit helbred. Men fisk kan også indeholde forskellige uønskede stoffer som tungmetallet kviksølv, der ophobes i kroppen. 

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du ikke spiser større mængder af fed fisk som fx makrel. I stedet skal du variere dit indtag af fisk mellem fede fisk, store rovfisk og magre fisk.

Fisk er den bedste kilde til sunde fedtsyrer, men fiskeolie og algeolie kan også være et godt supplement. 

Forbrugerrådet Tænk tester 12 omega-3 kosttilskud, hvor ni er fiskeolier og tre er algeolier for bl.a. miljøforurenende stoffer.

De fleste klarer sig godt i testen

Fiskeolie i kosttilskud er i høj grad renset for indhold af tungmetaller. Testen viser også, at alle testede produkter var fri for eller kun indeholder meget små spor af uønskede metaller. 

En risiko ved fisk og fiskeolie kan også være indholdet af miljøgiftstofferne dioxin og PCB, som kan være hormonforstyrrende og øge risikoen for kræft.

Enkelte af fiskeolierne indeholder mere dioxin

Fiskeolierne og algeolierne i testen overstiger ikke grænseværdierne for dioxin og PCB. Men fiskeolien Zimpel+ fra Rema1000 har et så højt indhold af dioxin i forhold til de andre produkter, at den får bedømmelsen ’under middel’ i testen.

I 2019 testede Forbrugerrådet Tænk også fiskeolier. Da havde fiskeolien Ecolomega den højeste mængde dioxin. I den nye test er indholdet faldet, men Ecolomega indeholder stadig mere dioxin end flere af de andre produkter. 

Det gode valg

Matas Fiskeolie får den bedste bedømmelse i forhold til kemiresultaterne, fordi den er fri for dioxin og PCB. Den gjorde den også, da Forbrugerrådet Tænk testede fiskeolier i 2019

Det samme gælder for en række af de andre testede fiskeolier. 

Forbrugerrådet Tænk mener: Omega-3 kosttilskud klarer sig generelt godt

”Den nyeste test af fiske- og algeolier bekræfter, hvad vi også så, da vi sidst testede fiskeolier. De fleste fiskeolier har et lavt indhold af miljøforureninger. De få olier i testen, der har et højere indhold af dioxin og PCB, overholder grænseværdierne. Men de vil alligevel i højere grad end de øvrige produkter bidrage til et samlet indtag af problematiske stoffer.”

Gitte Sørensen, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk.