Vitaminpiller til børn indeholder mistænkt hormonforstyrrende stof
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Vitaminpiller til børn indeholder mistænkt hormonforstyrrende stof

Forbrugerrådet Tænk har testet 13 vitaminpiller til børn for indhold af vitaminer og mineraler. 1 produkt indeholder BHT, der er mistænkt hormonforstyrrende.

Niels Søndergaard · Foto: Forbrugerrådet Tænk · 6. oktober 2021
Vitaminpiller til børn kan indeholde mistænkt hormonforstyrrende stof.

Flere vitaminpiller er nu uden hormonkemi

Multivitamin-tilskud til børn kan indeholde antioxidanten BHT (butylated hydroxytoluene). Det viser test af vitaminpiller fra 2016 og 2021.

De fleste vitaminpiller, som indeholdt BHT i 2016, har ikke længere antioxidanten på ingredienslisten. Et enkelt produkt indeholder dog stadig BHT.

BHT er lovligt at anvende som tilsætningsstof i fødevarer såsom kosttilskud.

Men det har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg og er derfor under mistanke for at kunne være hormonforstyrrende.

BHT kan også være nævnt som E 321, når det findes i dine fødevarer.

1 multivitaminpille indeholder stadig BHT

Multi-tabs Vitaminer og mineraler med Tutti Frutti smag til børn indeholder både BHT i test i 2016 og i test i 2021.

I testen i 2016 indeholdt Livol Multi Basis Børn og Livol Multi Total Børn også det problematiske stof BHT.

I den nye test fra Forbrugerrådet Tænk er stoffet udfaset fra disse to produkter til børn.

12 vitaminpiller i testen uden BHT

  • Apovit Multi Cola
  • Biosym OmniMini Multi
  • Matas Multivitamin Børn
  • Kids Zoo Multivitaminer og mineraler
  • Kids Zoo Multivitamin tyggedyr
  • Livol Multi Total Børn
  • Nani Multivitamin kosttilskud til børn
  • Naturdrogeriet Bamse bomstærk
  • Natures own Multivitamin Natures Bears
  • Solray Spektro Kidz
  • Vitayummy Kids Multi vitamins
  • Pureviva Kids vitamins & minerals

3 gode råd hvis du vil undgå BHT

  • Undersøg ingredienslisten for BHT (butylated hydroxytoluene) eller E 321 på især fødevarer og personlig pleje.
  • Brug vores gratis app Kemiluppen til at scanne dine personlige plejeprodukter. Produkter med BHT får en lav bedømmelse.
  • Læs vores kemitest på kemi.tænk.dk. Vi har fundet BHT i blandt andet barberskrabere, tyggegummi og mange andre produkter.

Producent af Multi-tans

  • ”GSK Consumer Healthcare er verdens største leverandør af multivitaminer. Vi følger den videnskabelige og lovgivningsmæssige udvikling omhyggeligt for at sørge for, at vores produkter er sikre for forbrugerne. I 2019 offentliggjorde den norske videnskabskomité for mad og miljø en vurdering af BHT, hvor man så på indtag fra alle kilder. Konklusionen var, at indtagelse af BHT fra kosten (inklusive kosttilskud) ikke er et problem og ikke vil give anledning til en hormonforstyrrende effekt.

    Den 27. september 2021 offentliggjorde EU's videnskabelige komité for forbrugersikkerhed et udkast til en sikkerhedsvurdering af BHT. Her henvises til data, der viser, at det samlede indtag af BHT skal overstige 25 mg pr. kg legemsvægt pr. dag for, at BHT kan have en hormonforstyrrende effekt. Når BHT bruges i fødevarer, er det et tilsætningsstof. I Multi-tabs børnevitaminer sikrer BHT produkternes holdbarhed ved at beskytte den anvendte kilde til vitamin A mod oxidation.

    Anvendelse af BHT er strengt reguleret, og lovgivning kræver, at BHT mærkes, når det bruges. Vores brug af BHT i Multi-tabs børnevitaminer udgør 0,0025% af produktet (0,0175 mg.) Hvis man som forbruger af forsigtighedshensyn ikke ønsker at lade sit barn indtage denne mængde BHT fra Multi-tabs børnevitaminer, har vi siden Forbrugerrådet Tænks undersøgelse i 2016 lanceret Multi-tabs børnevitaminer med calcium, der ikke indeholder BHT.”

    Michael Pedersen, General Manager, GSK Consumer Healthcare Denmark, Norway, Finland & Iceland.

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Vitaminpiller til børn er overflødige

”Multivitaminer med BHT kan vi ikke anbefale, at du køber, hvis du er optaget af at begrænse dine børns udsættelse for stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Selvom de enkelte vitaminpiller ikke i sig selv er problematiske, bidrager indholdet af BHT til den samlede udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer – det som kaldes cocktaileffekten. Næsten alle børn får desuden en så tilstrækkelig varieret kost, at anbefalingen fra såvel Forbrugerrådet Tænk som fagfolk er, at de slet ikke har brug for et tilskud i form af multivitaminpiller – hverken med eller uden BHT”.

Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi