Europæisk test: Nye fund af PFAS i alt fra tandtråd til airfryers
Gå til hovedindhold

Nye fund af PFAS i alt fra tandtråd til airfryers 

Katja Ravn · 1. april 2025

PFAS kan gemme sig i duge, teposer, tandtråd, sportstape og airfryers. En europæisk test viser, at 30 procent af et bredt udvalg af produkter indeholder de skadelige stoffer. 

Bekymringen for PFAS voksede i 2021 efter fund af høje mængder PFAS i kød fra køer i Korsør. Så opdagede man PFAS i foder til økologiske høns, og fjernede midlertidigt øko-æg fra hylderne. Senest er blikket rettet mod PFAS-forurening fra en teflonfabrik i den nordsjællandske by Kvistgård. 

En af kilderne til PFAS-problemet er industriens årelange brug af kemikalierne, der gør vores produkter vand- og smudsafvisende. Lige fra tandtråd til nonstick køkkengrej. Konsekvensen? Stofferne ophober sig i naturen og ender til sidst i vores kroppe, hvor de kan medføre øget kolesteroltal, leverskader mm.  

For at kaste lys over problemet har Forbrugerrådet Tænk Kemi sammen med seks europæiske forbrugerorganisationer og en i Canada testet 228 produkter for PFAS og fundet stofferne i næsten hver tredje. 

36 af produkterne i testen er købt på det danske marked, som du kan se længere nede i artiklen.

embed_PFAS-EU

Produkterne i testen

  • Køkkenprodukter: Bage- og madpapir, muffinforme, mikrobølgepopcornsposer, teposer og airfryers. 
  • Boligtekstiler: Duge, forklæder, grydelapper, dækkeservietter, pudebetræk, vådliggerlagner og imprægneringssprays.  
  • Sundhedsprodukter: Tandtråd, plastre, sportstape, menstruationstrusser og smartwatches.

I næsten alle typer af produkter er der fundet PFAS. I stort set alle kategorierne er der også produkter uden PFAS, dog med undtagelse af airfryers og sportstape. 

Nogle produkter er købt på platforme uden for EU, men de fleste er fra det europæiske marked.

PFAS til madlavning, løbeturen og møblerne

Du kan støde på PFAS i mange af hverdagens produkter. Når du skal have en kop te, tilberede kylling i airfryeren, rense tænderne eller dække bordet.

"Det er overraskende, hvor mange forskellige produkter der indeholder PFAS. Det kan have konsekvenser for forbrugeren direkte ved brug, men især også via forureningen af vores miljø. Testen viser, at PFAS slet ikke er nødvendigt og at der er produkter uden PFAS - og det er dér, vi gerne vil hen, og gerne så hurtigt som muligt", fortæller Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Når vi stadig finder PFAS i produkter – endda stoffer, der har været forbudt i EU i årevis – er det et klart tegn på, at der ikke bliver gjort nok for at beskytte forbrugerne. Det er helt enkelt ikke godt nok. Christel Schaldemose

Resultaterne kommer også bag på medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose:

"Undersøgelsen er både skræmmende og stærkt bekymrende. Når vi stadig finder PFAS i produkter – endda stoffer, der har været forbudt i EU i årevis – er det et klart tegn på, at der ikke bliver gjort nok for at beskytte forbrugerne. Det er helt enkelt ikke godt nok", siger hun.

Er der regler for PFAS?

Det estimeres, at der findes op til 12.000 PFAS-stoffer. Nogle er ulovlige, men de fleste er ikke:

  • Nogle PFAS-stoffer er ulovlige i EU og har været det længe. Det er fx PFOA og PFOA-relaterede stoffer.
  • Andre PFAS-stoffer bliver forbudte i 2026. Fx kommer der et EU-forbud mod specifikke stoffer – fx PFxHA – i alle produkter. Der er også et forbud på vej i Danmark mod alle PFAS'er i tøj, tekstiler og imprægnering på, som træder i kraft den 1. juli 2025 med et års udfasning.
  • Danmark har allerede et forbud mod brug af PFAS i pap og papir beregnet til mad, og EU får også fra 2026 et forbud mod PFAS i alle emballager inklusiv emballager til mad.
  • Endelig ligger der et forslag fra 2023 om forbud mod stort set alle anvendelser af alle PFAS, som EU fortsat er i gang med at behandle.

Køkkenprodukter

18 procent af papir beregnet til mad indeholder PFAS-stoffet 6:2 FTOH, som forbydes i hele EU fra 2026, viser testen. 

I Danmark har PFAS været forbudt i pap- og papiremballage til fødevarer siden 2020. De fleste danske produkter i testen overholder forbuddet, mens PFAS primært findes i papiremballage fra de andre europæiske lande. 

embed_koekkenredskaber-pfas

 

Teposer kan gemme på PFAS

Otte teposer i testen kan købes i Danmark, hvor vi finder PFAS i tre af dem. Teposerne indeholder specifikke PFAS-stoffer i lave mængder, men alligevel over de krav, der kommer til at gælde i EU fra 2026 for al emballage af pap og papir. 

Lipton, der står bag to af de tre teposer har oplyst, at de ikke bevidst bruger PFAS til deres teposer, og at der ikke er fundet PFAS, der på nuværende tidspunkt er forbudt.

Hvorfor der er PFAS i teposer, ved vi ikke. Måske er det blevet brugt til at producere de tynde papirsposer og gøre dem mere holdbare.

Parallelimporteret popcornspose

Tre ud af 10 popcornsposer i testen indeholder PFAS. Den ene er købt i Danmark på trods af dansk forbud mod PFAS i fødevarekontaktmaterialer. Det drejer sig om en udgave af Popz Mikrobølgepopcorn, købt hos Partyking.dk, der ifølge Popz Danmark er parallelimporteret og ikke er tilladt på det danske marked, hvor der er forbud mod at bruge PFAS.

Popcornsposen har altså fundet vej til danske forbrugere gennem parallelimport. Popz Danmark oplyser, at produkter, som de selv markedsfører i bl.a. supermarkeder, overholder de danske regler og er uden brug af PFAS. 

Partyking.dk, der solgte produktet, oplyser, at de har fjernet popcornene fra salg til danske forbrugere. 

Ingen airfryers uden PFAS

PFAS kan være i nonstick-belægningen i airfryers, og desværre var der ingen gode alternativer af airfryers uden PFAS i testen. Alle seks modeller indeholdt PFAS. 

"Airfryers kommer ikke op på de varmegrader, hvor PFAS kan frigives fra belægningen. Har du en airfryer med PFAS, behøver du ikke at skifte den ud. Skal du købe en ny airfryer, kan du vælge en uden PFAS", siger Stine Müller.

I Forbrugerrådet Tænks seneste test er fem airfryers uden PFAS, ifølge virksomhederne. 

 

Boligtekstiler

Ud af 55 tekstiler til hjemmet, indeholder lige under halvdelen, eller 44 procent, PFAS. Af andre produkter er det også imprægneringssprays, hvor du kan støde på stofferne.

embed_tekstiler-pfas

 

Udover ovenstående produkter har vi også testet 15 vådliggerlagner og fem grydelapper, hvor vi ikke har fundet PFAS.

Duge, forklæder og puder med PFAS

Især duge, forklæder og puder til både indendørs og udendørs brug indeholder PFAS. Mange af produkterne er mærket med at være vand-eller smudsafvisende.

Imprægnering bliver i luften

Imprægneringssprays kan indeholde PFAS for at gøre sofaer, sko mm. vand- og smudsafvisende.  Seks ud af ni imprægneringssprays i testen indeholder PFAS, hvor du kan risikere at indånde produktet, når du sprayer. Tre er fra det danske marked.

Disse produkter må ikke være med PFAS fra 2026, fordi de er en del af det danske forbud mod PFAS i tøj, tekstiler og imprægnering.

 

Sundhedsprodukter

I testen er der undersøgt for PFAS i tandtråd, sportstape, plastre, menstruationstrusser og smartwatches.

embed_sundhedsprodukter-pfas

 

Tandtråd kan stadig indeholde PFAS

Tandtråd kan være lavet af såkaldt PTFE, der er en PFAS.  

I alt er 35 slags tandtråd testet, hvoraf seks indeholder PFAS. På det danske marked findes syv tandtrådsprodukter, hvor to af dem indeholder PFAS. Den ene er er fra Oral B og er parallelimporteret. Derudover oplyser producenten, at deres tandtråd er blevet omformuleret og ikke længere indeholder PFAS. 

Forbrugerrådet Tænk har tidligere spurgt virksomheder, om der var PFAS i deres tandtråd. Flere virksomheder oplyste, at de var i gang med at udfase PFAS.

Alle sportstapes er med PFAS

Sportstape eller kinesiologitape er typisk vand- og smudsafvisende, og her kommer PFAS ind i billedet. 

Alle syv sportstapes i testen indeholder PFAS, og det er i mængder over den tilladte grænse. Kun ét af de testede sportstape er fra det danske marked. Det er Sensiplast Kinesiology tape, som er købt i Lidl. 

Baseret på undersøgelsens resultater er det dog meget sandsynligt at mange andre sportstape også indeholder PFAS. 

Med i testen var også en række almindelige plastre. Tidligere har en amerikansk undersøgelse fundet PFAS i plastre, men i denne undersøgelse er det ikke tilfældet. Kun et af de i alt 16 plastre, der var med i testen indeholdt PFAS. Det var købt på Amazon.

PFAS i remmen på smartwatches og fitnesstrackere 

En amerikansk undersøgelse har tidligere fundet PFAS i urremme til smartwatches og fitnesstrackere lavet af fluorgummi – der er PFAS.  

Tre smartwatches er med i testen, hvor to af dem indeholder PFAS og en enkel er uden.

Et enkelt par menstruationstrusser med PFAS

Menstruationstrusser er måske en af de produkter, du ikke forventer at finde PFAS. Men tidligere undersøgelser viser, at der også kan gemme sig PFAS her.  

I testen er i alt otte menstruationstrusser testet og de fleste var uden PFAS, bortset fra et enkelt par. Tre menstruationstrusser findes på det danske marked, hvor et enkelt par indeholder PFAS.

Her er de danske produkter

I alt er 36 ud af 228 produkter i testen købt i Danmark, hvor 47 procent indeholder PFAS.  

Vi har også tjekket, om du kan købe andre produkter fra testen. Her har vi talt op, at 97 produkter er tilgængelige for danske forbrugere. Her indeholder hvert tredje produkt PFAS, som svarer til det samlede billede. 

I oversigten kan du se de 36 produkter købt i Danmark og andre udvalgte produkter fra det danske marked.

Produkter på det danske marked

  • Alle seks airfryers er med PFAS: 

    • Philips NA221/00 Airfryer 2000-Serie 4,2 l 
    • Inventum GF500HLD 
    • Ninja Foodi Dual Zone Air Fryer AF300 
    • Ninja AF101C 
    • Tefal Easy Fry & Grill XXL EY801D 
    • Princess 182254 Digitale Airfryer 8L 

    Alle de testede airfryers er med PFAS, men nogle virksomheder oplyser at de laver airfryers uden PFAS. I Forbrugerrådet Tænks seneste test er fem airfryers uden PFAS, ifølge virksomhederne. 

  • Mange bolig- og køkkentekstiler som duge, forklæder, puder og pudebetræk, dækkeservietter og grydelapper er med i testen. Mange af dem med anprisninger om at de er vand- eller smudsafvisende og mange indeholder PFAS.

     Nedenfor er en del af dem, der er på det danske marked.

    Tekstiler med PFAS:

    • d-c-fix bomuldsdug Nizza Collin natur
    • Kinvara Vandafvisende Borddug
    • Maurè Belum Pletafvisende dug
    • Shein Wrinkle-Resistant & Waterproof Artificial Linen Rectangular Tablecloth
    • Diyti Placemat narrow stripe grey
    • Enggården Havemøbler Vandafvisende hynde til stabelstol
    • Voksdugen.dk Green Garden, dug med anti-plet

    Tekstiler uden PFAS:

    • Quadro Vendbar dækkeserviet kvadratisk
    • Le Creuset Grydelap
    • DutchDeluxes Oven Glove Vintage Grey
    • Shein 1PC Available Indoor And Outdoor Cushions, Waterproof UV Table Cushions
    • Maaho Pude, Plet-og smudsafvisende
    • Lidl Livarno Oven glove set
    • Jysk Lappvier
    • IKEA Krustistel duk

    Voksdugen.dk oplyser at den testede dug med ulovligt indhold af PFAS er udgået af deres sortiment. 

    Bauhaus, der forhandlede d-c-fix, oplyser ligeledes, at der er tale om en udgået variant, som ikke længere er en del af BAUHAUS´ faste sortiment. 

  • Med PFAS:

    • Cavo Imprægneringsspray 
    • Exo Imprægnering Exo 94 
    • Droppen Elegance Tekstil imprægnering 

    Uden PFAS:

    • Kaps Protector Sneakers 
    • NikWax Tent & Gear Solarproof 
    • Scotchgard Water repellent spray

    Alle de tre imprægneringssprays med PFAS er købt i Danmark. Find imprægneringssprays uden PFAS fra tidligere test af PFAS i imprægneringssprays. 

  • Tre af de testede menstruationstrusser er på det danske marked. Det ene par, der blandt andet kan fås hos Rossmann.dk, indeholder PFAS.

    Med PFAS:

    • o.b. Menstruationstrusser størrelse M/L

    Uden PFAS:

    • Hunkemöller Period pants 2-pack 
    • Schiesser Period Panty 2-pack 

    o.b. har oplyst til vores hollandske søsterorganisation, at de ikke bruger PFAS i deres menstruationstrusser, og at alle deres produkter opfylder påkrævede love og regler. Alle materialer og også slutproduktet er testet og ingen PFAS blev fundet.

  • De fleste af de testede papirsemballager er købt i de andre deltagende lande, da der er et forbud mod brug af PFAS i pap- og papirsemballage til mad i Danmark.

    Med fra Danmark var dog enkelte mikrobølgeovnspopcornsposer.

    Med PFAS i posen:

    •  Popz Micropopcorn salt (parallelimporteret) 

    Uden PFAS i posen:

    • Kims Mikrobølge Popcorn. 

    Ifølge Popz Danmark er den testede pose parallelimporteret og ikke er tilladt på det danske marked, hvor der er forbud mod at bruge PFAS. De oplyser også, at de popcorn, som de selv markedsfører - bl.a. i de store supermarkeder - overholder de danske regler og er uden brug af PFAS. 

    Partyking.dk der solgte produktet, oplyser, at de har fjernet popcornene fra salg til danske forbrugere. 

  • Uden PFAS i remmen:

    • Garmin Quick Release Remme 18 mm, sort

    Med PFAS i remmen:

    • Apple Sportsrem, sort
    • Samsung Galaxy Sport Band, hvid
  • Kun et af de 7 sportstape, der alle indeholdt PFAS, er fra det danske marked, men baseret på undersøgelsens resultater er det sandsynligt at der er PFAS i mange andre sportstape på det danske marked. 

    Sportstape med PFAS:

    • Sensiplast kinesiology tape

    Til gengæld var de fleste plastre i undersøgelsen uden PFAS.

    Plastre uden PFAS:

    • Salvequick Aqua resist plaster
    • Hansaplast Universal plaster
    • Nexcare™ Blood-Stop plastre

    Plastre med PFAS fra Amazon:

    • Band-Aid Flexible Fabric Adhesive Bandages for Comfortable Flexible Protection

     

  • Med PFAS i tråden:

    • Gum Access Floss
    • Oral B Floss Picks Gum care (parallelimporteret) 

    Uden PFAS i tråden:

    • Dentalux (Lidl) Dental floss expanding
    • Jordan 3-in-1 flosser
    • Sensodyne Tandtråd Extra Gentle
    • Gum Expanding floss
    • Oral B Pro Expert Tandtråd

    Proctor & Gamble, der er producent af Oral-B, oplyser, at resultaterne for de testede tandtråde  er i overensstemmelse med deres egne resultater. De gør dog opmærksom på, at de ikke selv distribuerer Oral-B floss picks i Danmark eller noget andet europæisk marked, men at det kun  fremstilles og distribueres uden for Europa. Derudover oplyser de også, at deres tandtråd er blevet omformuleret og ikke længere indeholder PTFE. 

    Find flere tandtråd uden PFAS

  • Uden PFAS i posen:

    • Pickwick Tea with fruit mango
    • Lord Nelson Green Tea
    • Twinnings of London Earl Grey Tea organic
    • Celestial Seasonings Sleepytime Vanilla
    • Pukka three ginger organic

    Med PFAS i posen:

    • Lipton Yellow Label
    • YogiTea Green Chai
    • Medova Medova

    De 3 teposer havde alle et relativt lavt indhold af PFAS, men alligevel over de krav der kommer til at gælde i EU fra 2026 for al emballage af pap og papir. Vi har ikke målt afgivelsen af PFAS til teen.

    Lipton, der også står bag Medova, har oplyst, at de ikke bevidst bruger PFAS til deres  teposer, og at der ikke er fundet PFAS, der på nuværende tidspunkt er forbudt. 

PFAS i produkter ender i naturen 

Er der PFAS i din spritnye smartwatch eller i tandtråden på badeværelset, så er det ikke det, der vælter korthuset. 

Problemet med PFAS handler om, hvordan vi producerer produkter:

Først produceres PFAS på en fabrik. Dernæst produceres et produkt med PFAS. I begge tilfælde kan miljøet forurenes med stofferne, der ikke nedbrydes og derfor ender i vores mad og drikke. Så er der også en mere direkte udsættelse af PFAS fra nogle produkter.

fabrik med pfas

Ulovlige stoffer dukker op

Alarmklokkerne ringer, når ni procent af produkterne indeholder PFAS, der allerede er ulovlige i EU, og endda i høje koncentrationer. Blandt andet PFOA-relaterede stoffer, som har været forbudt i årevis fordi de er kendte for at kunne skade mennesker og miljø, dukker op.

Det tager kontorchef i Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion Kim Holm Boesen alvorligt:

"Helt overordnet har Miljøministeriet meget høj fokus på PFAS-området, hvad den brede politiske aftale om en national handlingsplan for PFAS fra 2024 også afspejler. Derfor tager Miljøstyrelsen også fundet af ulovlige PFAS’er meget alvorligt, og fortsætter arbejdet med at kontrollere de regulerede PFAS i mange typer af produkter og kemiske blandinger, herunder forbrugerprodukter", fortæller han og tilføjer:

"Inspektionen har gennemført flere kontroller af PFAS i 2024, bl.a. af brandskum, kosmetiske produkter og er pt. i gang med kontrol af en række kemiske blandinger som fx imprægneringsmidler og bilplejeprodukter. Og i 2025 fortsætter Inspektionen sin PFAS-indsats med bl.a. kontrol af PFAS i boligtekstiler og brandskum", siger Kim Holm Boesen.

Kampen om et EU-forbud

Mange lande - inklusiv Danmark - har presset på for et totalt EU-forbud mod PFAS, men intet er vedtaget endnu. Ifølge Christel Schaldemose bliver der stadig kæmpet hårdt for det. 

Mit mål er klart: Et totalt PFAS-forbud i hele EU. For ingen skal leve med giftstoffer, der sniger sig ind i hverdagen gennem det mest uskyldige – et pudebetræk eller en kop te. Christel Schaldemose

"Vi skal i år forhandle kemikalielovgivningen REACH, og for mig er det vigtigt, at vi får et fuldt forbud mod PFAS-stoffer. Samtidig har Danmark – sammen med bl.a. Tyskland og Nederlandene – allerede i 2023 sendt et forslag om et totalt forbud mod PFAS i hele EU. Det er historisk og vigtigt. Danmark forbyder PFAS i tøj og sko fra juli 2025, det samme bør vi arbejde for at gøre i EU", siger hun. 

Men det er ikke en let kamp, forklarer hun:

"Men vi må også være ærlige: processen i EU er under pres. Der er massiv lobbyisme fra industrien og modstand fra den højreorienterede fløj i Parlamentet, som forsøger at trække arbejdet i langdrag. Det gør kampen svær – men jeg kæmper videre. Mit mål er klart: Et totalt PFAS-forbud i hele EU. For ingen skal leve med giftstoffer, der sniger sig ind i hverdagen gennem det mest uskyldige – et pudebetræk eller en kop te", siger Christel Schaldemose.

Vær med til at stoppe brug af PFAS

Du kan være med til at udfase PFAS ved at vælge produkter uden evighedskemikalierne.

Gå efter:

  • Miljømærkerne Svanemærket og EU Ecolabel.
  • Anprisninger som: Fri for fluorstoffer, PFAS-fri, PFC-fri eller lignende.
  • For tekstiler: Oeko-tex 100 og GOTS, hvor der ikke må bruges PFAS. (Der kan dog stadig være Oeko-tex produkter med PFAS på markedet, fra før Oeko-tex indførte PFAS kravet).

Undgå:

  • Teflon, PTFE eller Gore-Tex (Gore-Tex har dog lavet en PFAS-fri version, der hedder Gore-Tex ePe).
  • Materialet fluorgummi/fluorelastomer.
  • Vær særligt opmærksom på PFAS, når du køber produkter, der markedsføres som nonstick eller vand-, plet- eller smudsafvisende. 

Få meget mere viden om PFAS her.

Sådan har vi testet

  • I alt 228 produkter er testet. Produkterne omfatter en bred vifte af forbrugerprodukter.

    Køkkenprodukter: 

    • bage- og madpapir
    • muffinforme, mikrobølgepopcornsposer
    • teposer og
    • airfryers. 

    Boligtekstiler: 

    • duge
    • forklæder
    • grydelapper
    • dækkeservietter
    • pudebetræk
    • vådliggerlagner og
    • imprægneringssprays.  

    Sundhedsprodukter: 

    • tandtråd,
    • plastre og sportstape,
    • menstruationstrusser og
    • smartwatches.

    Fokus for testen har været produkter, der anpriser at være smuds-, olie- eller vandafvisende, non-stick eller easy-glide afhængig af produktkategorien.

    Testmetode

    Testen for PFAS er udført i to trin.

    1. Først er der testet for indhold af total organisk fluor (TOF). Den metode tester for, om der generelt er PFAS til stede, men uden svar på, hvilke PFAS'er der er tale om.

      Både det kommende danske forbud mod PFAS i tekstiler og sko samt det kommende EU forbud mod PFAS i emballage sætter en grænse for indhold af TOF på 50 mg/kg.

    2. Produkter med indhold af organisk fluor over 50 mg/kg er derefter testet for indhold af omkring 50 specifikke PFAS-stoffer. Det drejer sig om fx PFOS, PFOA, PFxHS, PFxHA, PFDA samt relaterede stoffer. Flere af disse specifikke PFAS stoffer er forbudt i EU eller bliver det i 2026 .

     

  • I undersøgelsen er der 32 produkterne med, som er købt på online markedspladserne Shein, Temu og Amazon, hvor det er sandsynligt, at forbrugerne køber fra sælgere direkte uden for Europa.  

    10 af disse indeholdt PFAS, og i otte af disse var PFAS-indholdet ikke i overensstemmelse med gældende eller kommende regler. Det er stort set det samme billede vi ser for produkterne købt på det europæiske marked.  

    Der er en lidt højere procentdelen af produkter med ulovlig PFAS på online markedsplatforme.

  • Udover Forbrugerrådet Tænk Kemi var disse forbrugerorganisationer med i testen:

    • Que Choisir fra Frankrig
    • Altro Consumo fra Italien
    • Consumenten Bond fra Holland
    • Verein für Konsumenten Information fra Østrig
    • Forbrugekerrådet fra Norge
    • Zveza Potrosnikov Slovenije (ZPS) fra Slovenien
    • Protegez Vous fra Canada

     

  • Overordnede resultater:

    • 68 af de i alt 228 produkter (30 %) indeholdt specifik PFAS-stoffer eller havde TOF-niveauer, der viser tilstedeværelse af ​​PFAS.
    • I næsten alle de 16 forskellige produktkategorier fandt vi produkter med PFAS. Det drejer sig om sportstape, airfryers, forklæder, bagepapir, puder, tandtråd, imprægneringssprays, menstruationstrusser, mikrobølgepopcorn, muffinforme, dækkeservietter, duge, teposer eller smartwatches.
    • Men  PFAS er ikke nødvendige i ​​produkterne og undersøgelsen finder også produkter uden PFAS i stort set alle de undersøgte produktkategorier - med undtagelse af airfryers og sportstape.
    • 21 procent af de testede produkter har PFAS i niveauer over nuværende eller kommende EU-grænseværdier. 20 af disse produkter, svarende til ni procent, indeholder forbudte PFAS-stoffer. 

    Disse stoffer finder vi:

    • Vi har fundet otte PFAS-stoffer i produkterne. Af disse blev 6:2 FTOH, 8:2 FTOH og 10:2 FTOH målt hyppigst og i langt de højeste koncentrationer.
    • Derudover fandt vi også mindre mængder af PFOA, PFHxA, PFNA og PFDA i enkelte produkter.
    • For en del produkter med indhold af PFAS målt som organisk fluor kan vi ikke identificere nogen specifikke PFAS. Det er bl.a. produkter med fluorpolymere som PTFE og fluorgummi.

    Disse regler gælder for de fundne stoffer:

    • 8:2 FTOH og 10:2 FTOH er forbudte under enten POP eller REACH, da de er henholdsvis PFOA- og C9-C14-PFCA-relaterede stoffer. POP er reglerne for persistente organiske miljøgifte og REACH er EU's overordnede kemikalieregulering.
    • 6:2 FTOH bliver forbudt fra 2026 – også under REACH - da det er PFHxA-relaterede stoffer.
    • I Danmark er det forbudt at bruge PFAS i pap og papir beregnet til mad. I 2026 bliver PFAS også forbudt i emballager i EU.
    • Alle PFAS i tekstiler og imprægnering bliver forbudt i Danmark fra 2025.