PFAS fundet i 9 ud af 10 typer engangsservice fra Temu
De fleste paptallerkener, -skåle, -krus og papirsugerør fra Temu indeholder for høje mængder PFAS, viser vores nye undersøgelse.
Engangsservice til børnefødselsdage, fester eller picnic er ikke en god ide at købe fra Temu. Flere produkter i vores nye undersøgelse indeholder skadelige PFAS-stoffer, der ikke må bruges i pap og papir med direkte kontakt til mad i Danmark.
Det er vores klare vurdering, at flere af produkterne fra Temu overtræder de danske regler, som er sat i verden for at beskytte os mod skadelige PFAS-stoffer. Stine Müller Testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi
De vand- og smudsafvisende PFAS-stoffer giver produkter som engangstallerkener og sugerør en overflade, der kan holde til at komme i kontakt med våd eller fed mad. Men PFAS er også kendt under navnet "evighedsstofferne", fordi de ophober sig i vores kroppe over lang tid og kan medføre sænket immunforsvar, øget kolesteroltal, leverskader og en række andre sygdomme.
“I nogle tilfælde er det rigtig høje mængder af organisk fluor vi finder, og det er vores klare vurdering, at flere af produkterne fra Temu overtræder de danske regler, som er sat i verden for at beskytte os mod skadelige PFAS-stoffer”, siger testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.
Ulovlige stoffer i festlig papservice
Vi har købt 16 typer pap- og papiremballage på Temu og sendt dem til analyse for indhold af total organisk fluor på et akkrediteret laboratorie. Total organisk fluor - eller TOF - er et mål for, hvor meget PFAS der samlet set er i materialet. Vi ved ikke, hvilke specifikke PFAS-stoffer der er tale om.
Vi har testet 10 slags engangsservice, herunder paptallerkener, -krus, -skåle og papirsugerør, og seks slags bagepapir, som fx muffinforme og bagepapir til airfryer.
Ni ud af 10 pap- og papirservice indeholder de problematiske fluorstoffer i mængder, der viser, at de er tilsat produkterne. Dette er ikke tilladt i Danmark.
“I fem produkter er mængderne så høje, at vi formoder, at PFAS er brugt til at gøre materialet vand- og smudsafvisende. I andre tilfælde er det lavere mængder, som kan skyldes, at der er brugt PFAS i trykfarven, eller at det stammer fra genbrugspap- og papir forurenet med PFAS. Uanset årsagen, er PFAS ikke tilladt.”
I tabellen indeholder fem produkter PFAS, der er mellem 10 og 50 gange højere end hvad der må være i pap og papir, der er i direkte kontakt med mad. Det er målinger fra 210-1300 mg/kg total organisk fluor. Fødevarestyrelsen har indført en indikatorværdi på 20 mg/kg. Er indholdet højere end det, vurderes det, at der er anvendt PFAS.
PFAS i pap og papirtallerkener, -skåle, -krus og -sugerør
pfas-temu_embed
Når der bliver fundet PFAS i pap og papiremballage, så kræver Fødevarestyrelsen, at der er et funktionelt lag i produktet, som forhindrer overførsel af PFAS til maden.
“Disse produkter lever altså kun op til de danske regler, hvis de har en barriere, der sikrer, at PFAS ikke kan overføres til maden. Det er vores vurdering, at det ikke er tilfældet for de fleste af de testede produkter, og ingen virksomheder er endnu vendt tilbage og har bekræftet, at det skulle være tilfældet”, siger Stine Müller.
I de seks typer af bagepapir er indholdet af PFAS lavt og overholder de danske regler. Ifølge Stine Müller er det ikke ensbetydende med, at bagepapir fra Temu er et godt valg.
“Vi har kun testet bagepapiret fra Temu for indhold af PFAS og ikke andre uønskede kemikalier. Selvom vi ikke finder PFAS i bagepapiret, vil vi fortsat opfordre forbrugerne til at købe bagepapir fra danske forhandlere, og gerne med miljømærket Svanemærket, der stiller en række krav til kemikalierne”, siger hun.
PFAS i bagasse
Der er stor sandsynlighed for at finde høje mængder PFAS i engangsservice lavet af pap fremstillet af fibre fra sukkerrør. Det kaldes bagasse. Ofte skyldes det, at sukkerørsfibrene behandles med PFAS, før de presses sammen.
Fødevarestyrelsen oplyser, at de ikke har undersøgt produkter af bagasse fra det danske marked endnu, men at de er i gang med stikprøvekontroller af bl.a. virksomheder, der sælger bagasse-produkter for at kontrollere, om de overholder det danske forbud mod PFAS. Fødevarestyrelsen forventer at offentliggøre resultaterne i start 2025.
I Forbrugerrådet Tænk Kemi har vi tidligere testet paptallerkener og -skåle i bagasse for uønsket kemi og fundet bl.a. PFAS i materialet. Testen blev lavet, før forbuddet trådte i kraft i Danmark. Ifølge reglerne bør disse stoffer ikke være i produkter i danske butikker længere.
Temu bremser dansk indsats mod PFAS
Det kan være svært at se forskel på en hvid paptallerken fra supermarkedet, og den du kan købe på Temu. Men der kan være stor forskel på kemikalierne, du udsættes for.
Undersøgelsen er en vigtig påmindelse til forbrugerne om, at de løber en sundhedsrisiko ved at købe denne type produkter på webshops som Temu. Henrik Dammand Nielsen Enhedschef i Fødevarestyrelsen
Køber du engangsservice fra en handelsplatform som Temu, kan du risikere at købe produkter, der ikke lever op til vores nationale PFAS-lovgivning. En særlovgivning, der har gjort Danmark til et foregangsland på kemikalieområdet.
“I Danmark har det siden 2020 været forbudt at tilsætte PFAS i produkter som paptallerkener eller sugerør, da store mængder PFAS bl.a. kan medføre skader på immunforsvaret og en forøgelse af kolesterolniveauet i blodet. Da PFAS fortsat er lovligt og bliver brugt hyppigt i mange lande, er jeres undersøgelse en vigtig påmindelse til forbrugerne om, at de løber en sundhedsrisiko ved at købe denne type produkter på webshops som fx Temu", forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.
Temu er netop kåret som danskernes næstmest foretrukne webshop lige efter Zalando, og det kan det blive en hæmsko for vigtige indsatser mod uønskede kemikalier som PFAS. Medmindre platformen sikrer, at produkterne de sælger både overholder EU-lovgivning og også nationale regler og forbud.
Temu skal altså have det samme ansvar, som danske importører har. Et såkaldt importøransvar. Ifølge Fødevarestyrelsen er det ikke muligt at kontrollere varerne fra Temu.
“Fødevarestyrelsen har hverken mulighed for at kontrollere eller håndhæve danske eller europæiske regler i lande uden for EU. Vi kan først kontrollere produkterne, når de er blevet importeret til Danmark. Da vi naturligvis ikke laver stikprøvekontroller hjemme hos almindelige forbrugere – som fx har bestilt engangskrus eller sugerør uden for EU – kan vi ikke gøre andet, end at informere om den risiko, det medfører”, siger Henrik Dammand Nielsen.
Fødevarestyrelsens opfordrer derfor den enkelte forbruger til at være ekstra forsigtig, hvis de køber køkkengrej eller engangsservice fra webshops uden for EU:
“Produkterne kan indeholde skadelig kemi som PFAS, bly, ftalater eller bisphenoler. Da hverken danske og europæiske myndigheder kontrollerer webshops uden for EU, kan forbrugerne ikke være sikre på, at produkterne lever op til EU’s regler for kemi. Det er derfor altid en god idé at være særligt opmærksom med produkter til madlavning og undersøge hvor varerne sendes fra”, siger Henrik Dammand Nielsen.
Det svarer Temu
Tak, fordi I gjorde os opmærksom på dette. Vi tog øjeblikkelig handling efter at have modtaget rapporten. Alle 10 pågældende produkter er blevet fjernet fra salg, mens der afventes en undersøgelse. Hos Temu er produktsikkerhed af afgørende betydning. Vi er forpligtet til at overholde alle relevante love og regler på vores markeder og holder vores tredjepartssælgere til de samme standarder. Efter at være kommet ind på det danske marked for godt et år siden, værdsætter vi feedback fra kunder, tilsynsmyndigheder og forbrugergrupper. Når der opstår problemer, er vi forpligtet til at løse dem hurtigt og forbedre vores tjenester for at sikre en sikker og behagelig shoppingoplevelse for alle.
Forbrugerrådet Tænk Kemi har også kontaktet de virksomheder, der ifølge Temu står bag de testede produkter. Vi har hørt fra to af dem, men ingen af dem har bekræftet, at produkterne har en barriere, der sikrer, at PFAS-stofferne ikke kan overføres til maden.
Undersøgelse: Undgå legetøjsslim købt uden for EU
Legetøjsslim købt i danske butikker klarer sig langt bedre end produkterne fra Wish, Shein, Temu og Amazon, viser en ny undersøgelse.
Skadelige ftalater i hvert femte legetøj
Billigt plastiklegetøj fra populære webshops som Shein og Temu indeholder for høje mængder af nogle af de mest sundhedsskadelige ftalater.
Køb julegaver online: Det skal du huske
Det er nemt at købe julegaverne online, men husk at tjekke betingelserne for købet, så du undgår at stå med den forkerte gave eller helt uden gave juleaften. Få hjælp til at forstå dine rettigheder her.