Mug på maden: Hvad gør du?
Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan skade vores arveanlæg og være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal gøre, hvis der er mug på din mad.
De fleste tænker nok, at mugne fødevarer skal smides ud. Og det er også det generelle råd fra Fødevarestyrelsen.
Det skyldes, at skimmelsvampen eller dens gift kan have spredt sig til resten af fødevaren og kan ikke fjernes ved opvarmning.
Men der er forskellige råd til mug i forhold til, hvilke fødevarer du har med at gøre. Nogle skal smides ud med det samme, da svampegiftene ikke forsvinder ved tilberedning.
På enkelte fødevarer kan du nøjes med at skære mug væk. Er du i tvivl, om fødevaren kan spises eller ej, er det bedst at smide den mugne mad ud.
Hvad er skimmelsvamp og sundhedseffekterne?
Skimmelsvampe er mikroorganismer fra naturen, der er overalt i luften, jorden og planter, som kan begynde af vokse i din mad under de rigtige forhold.
Nogle typer af skimmelsvamp kan producere svampegift, der kan forårsage allergiske reaktioner. Andre kan være kræftfremkaldende og skade arveanlægget.
Hvordan spreder mug sig?
Fugt og varmere temperaturer kan bidrage til mugvækst. Men skimmelsvampe kan også gro i dit køleskab og sprede sig til andre fødevarer på køl.
De tåler også salt og sukker bedre end mange andre mikroorganismer, som gør at de også kan vokse i fx syltetøj og saltet kødpålæg.
Nogle gange kan du også være uheldig at komme hjem med madvarer, der allerede er inficerede med skimmelsvampe.
Husk derfor at tjekke din mad, før du køber det.
Hvordan undgår jeg mug på min mad?
For at begrænse mug på mad er det en god ide at:
- Gøre dit køleskab hovedrent en gang imellem. Fx hver anden måned.
- Opbevare maden i velegnet, tæt indpakning.
- Lad være med at røre ved maden. Fx når du skærer ost.
- Brug rent service til at tage maden med. Lad fx være med at bruge den samme kniv til flere slags pålæg eller en snavset ske til syltetøjet.
- Stil maden hurtigt på køl efter brug.
- Fjern muggen eller smid det mugne mad ud, så snart du opdager det.
- Hold dine karklude, viskestykker mm. rene og tørre for at undgå et fugtigt miljø i køkkenet.
- Spis dine rester inden for 3-4 dage. Sådan undgår du også madspild.
Hvordan håndterer jeg mad med mug?
Opdager du, at der er mug på din mad, skal du ikke sniffe til det. Du kan risikere at indånde mikroskopiske skimmelsvampspore, der kan give luftvejsproblemer.
For at undgå, at skimmelsvampen spreder sig, kan du også smide den mugne mad ud i en lille plastik- eller papirspose og lukke den til, inden du smider den i skraldespanden.
Behold eller smid ud?
Du behøver ikke altid smide hele fødevaren ud, hvis der er mug på. Det er meget forskelligt alt efter, hvilke fødevarer du har med at gøre.
Brød med mug skal smides ud
Du skal altid smide brød med mug ud. Skimmelsvampene kan have spredt sig til hele brødet, selvom du ikke kan se det.
Frugt og grønt med mug
Der kan være forskel på, hvornår du skal smide frugt og grønt ud med mug på. Saftigt frugt og grønt skal altid smides ud, hvis der er mug på. Det er fx:
- Tomater
- Agurk
- Vindruer
- Blommer
- Peberfrugt
På hårde grøntsager med lavt vandindhold, som gulerødder og kål, kan du nøjes med at fjerne den mugramte del, hvis du husker at skære et stykke af rundt om mugpletten. Fx et par centimeter. Spis det resterende med det samme. Kassér grøntsagen, hvis det er et større område, der er ramt.
Du behøver heller ikke at smide alle vindruerne i en klase ud, hvis en enkelt drue eller to er mugne. Her kan du fjerne de dårlige og spise resten, hvis de ikke viser tegn på mug. Skyl resten grundigt og spis dem med det samme.
Vær også opmærksom på kun at bruge faste og friske bær og frugt, hvis du skal lave hjemmelavet syltetøj, saft eller mos.
Frugt som æbler og pærer kan indeholde svampegiften patulin, som du skal holde øje med, når du presser saft af frugterne. Skær æblet over og kig efter, om det er råddent.
Champignoner med hvid pels kan reddes
Opdager du ”hvid pels” på roden af champignoner, skal du blot skære det væk sammen med rester af jord. Det er dens eget mycelium – dens svampetråde - og ikke skimmelsvamp.
Syltetøj og nødder med mug skal kasseres
Du skal altid kassere syltetøj med mugpletter. Svampegift kan have spredt sig til hele glasset.
Det samme gælder nødder, hvor du særligt skal holde øje med, om paranødder er mugne i midten.
Mælkeprodukter med mug
Mælkeprodukter som cremefraiche, fløde og bløde oste skal du smide i skraldespanden, hvis de er angrebet af mug.
På hårde oste kan du nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går cirka 1 centimeter rundt om mugpletten.
Smid altid kød med mug ud
Kød med mug kan ikke reddes og skal altid smides ud.
Du kan ikke nøjes med at fjerne den mugne plet på leverpostejen eller kødpålægget. Det hele skal smides ud.
Madrester med mug skal ud
Madrester med mug kan heller ikke reddes. Det skal smides ud, da svampegiften kan være spredt til hele portionen.
Ris: Sådan får du mindre uønsket arsen
Ris har et naturligt indhold af arsen, som kan være kræftfremkaldende i større mængder. Se, hvordan du skal tilberede ris.
Bisphenoler er udbredte i dåser
Det er svært helt at undgå hormonforstyrrende bisphenoler i sodavandsdåser og konservesdåser. Det viser vores nye test af 18 dåser til mad og drikke.
Nonstick-stegepander: Sådan undgår du PFAS
Stegepander og gryder med nonstick kan indeholde PFAS, der ophober sig i kroppen og miljøet. Læs, hvad du skal gøre for at undgå PFAS.