Mug på din mad: Hvad gør du?
Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan skade vores arveanlæg og være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal gøre med mug på fødevarer.

De fleste tænker nok, at mugne fødevarer skal smides ud. Og det er også det generelle råd fra Fødevarestyrelsen, når du støder på mug i køkkenet.
Det skyldes, at skimmelsvampen eller dens gift kan have spredt sig til resten af fødevaren.
Men der er forskellige råd til mug i forhold til, hvilken fødevarer du har med at gøre. Nogle skal smides ud med det samme, da svampegiftene ikke forsvinder ved tilberedning.
På enkelte fødevarer kan du nøjes med at skære mug væk. Hvis du er i tvivl, så er det bedst at bruge din sunde fornuft og mærk efter, om du synes fødevaren kan spises eller ej.
Brød med mug skal smides ud
Du skal altid smide brød med mug ud. Skimmelsvampene kan have spredt sig til hele brødet, selvom du ikke kan se det.
Frugt og grønt med mug
Der kan være forskel på, hvornår du skal smide frugt og grønt ud med mug på. Saftigt frugt og grønt skal altid smides ud, hvis der er mug på. Det er fx:
- Tomater
- Agurk
- Vindruer
- Blommer
På faste frugter og grøntsager kan du nøjes med at fjerne den mugramte del. Det er fx gulerødder og kål.
Vær også opmærksom på kun at bruge faste og friske bær og frugt, hvis du skal lave hjemmelavet syltetøj, saft eller mos.
Frugt som æbler og pærer kan indeholde svampegiften patulin, som du skal holde øje med, når du presser saft af frugterne. Skær æblet over og kig efter, om det er råddent.
Champignoner med hvid pels kan reddes
Opdager du ”hvid pels” på roden af champignoner, skal du blot skære det væk sammen med rester af jord. Det er dens eget mycelium – dens svampetråde - og ikke skimmelsvamp.
Syltetøj og nødder med mug skal kasseres
Du skal altid kassere syltetøj med mugpletter. Svampegift kan have spredt sig til hele glasset.
Det samme gælder nødder, hvor du særligt skal holde øje med, om paranødder er mugne i midten.
Mælkeprodukter med mug
Mælkeprodukter som cremefraiche, fløde og bløde oste skal du ekspedere direkte videre i skraldespanden, hvis de er angrebet af mug.
- På hårde oste kan du nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går 1 centimeter rundt om mugpletten.
Smid altid kød med mug ud
Kød med mug kan ikke reddes og skal altid ud.
Du kan for eksempel ikke nøjes med at fjerne den mugne plet på leverpostejen eller kødpålægget.
Kilde: Fødevarestyrelsen

Non-stick stegepander: Sådan undgår du PFAS
Stegepander og gryder med non-stick kan indeholde PFAS, eller fluorstoffer, der kan ophobe sig i kroppen og miljøet. Læs, hvad du skal gøre for at undgå PFAS.

Mikroplast i skaldyr og havsalt
Vidste du, at der kan være mikroplast i muslinger, rejer og havsalt? Det bekræfter en test fra Forbrugerrådet Tænk. Det er endnu uvist, hvad mikroplast i fødevarer betyder for din sundhed.

Ris kan indeholde det problematiske stof arsen
Ris og riskiks har et naturligt indhold af stoffet uorganisk arsen, som kan være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal være opmærksom på.