Bisphenol A: Derfor er stoffet et problem Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Derfor er bisphenol A et problem

Det hormonforstyrrende stof bisphenol A kan være i konservesdåser, vandflasker, sutter, børnesokker og flyverdragter. EU vurderer, at stoffet er hormonforstyrrende i mennesker.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 6. oktober 2022
Dåse med hakkede tomater

Faldende sædkvalitet hos drenge og tidligere pubertet hos piger er nogle af de effekter, som hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at bidrage til.

Det er svært at bevise, om stoffer har direkte hormonforstyrrende effekter i mennesker, og derfor er de fleste uønskede stoffer kategoriseret som ”mistænkt” for at være hormonforstyrrende, hvis de har vist uønskede effekter i dyreforsøg.

Men effekterne af stoffet bisphenol A (BPA) er så veldokumenterede, at stoffet er vurderet hormonforstyrrende i både mennesker og dyr.

BPA skader også fertiliteten, og er et af de første stoffer, som kom på EU’s liste over særligt problematiske stoffer.

Hvor finder jeg bisphenol A?

Du kan støde på det hormonforstyrrende stof flere steder i din hverdag. Den kan være i:

  • Konservesdåser, hvor det kan bruges i lakken på indersiden af dåsen.
  • Produkter af plasttypen polycarbonat kan også indeholde BPA. Polycarbonat er klar, hård plast, som kan bruges til sutteskjold, legetøj, vandflasker, vandbeholdere, gennemsigtige underlag til kontorstole, telefoner, DVD’er, plastruder mm.
  • Tøj og tekstiler.

Vidste du, at...

Tilbage i 1930’erne blev BPA undersøgt for, om det kunne bruges som kunstigt østrogen for at hjælpe kvinder med lav østrogenproduktion til at blive gravide. Stoffet havde østrogenlignende virkning, men virkede ikke så godt som forventet.

I stedet for blev stoffet anvendt i produktionen af polycarbonat plastik for at gøre plastikken hård og varmeresistent.

6 tips til at undgå BPA

  • Vælg produkter, der skriver, at de er fri for bisphenol A eller BPA-fri.
  • Vælg konserveret mad i pap eller glas i stedet for på dåser, som kan indeholde bisphenol A i lakken på indersiden.
  • På tøj kan du gå efter miljømærket Svanen, der har et krav om, at bisphenol A ikke må bruges. Oeko-tex mærket har også et krav for BPA på maksimum 100 mg/kg. Derudover er der ingen regler for bisphenol A i tøj og tekstiler, andet end at virksomheder skal oplyse om indhold, hvis det er over 0,1%. Dette gælder for flere produkter.
  • Vask altid nyt tøj, inden du bruger det. Det fjerner ikke hele eksponeringen, men det kan reducere den.
  • Vælg sutter og tilsvarende babyprodukter af andet materiale end polycarbonate.
  • Brug appen Tjek Kemien og spørg virksomheden, om dit produkt indeholder bisphenol A. Virksomhederne er forpligtigede til at svare, hvis produktet indeholder over 0,1% BPA.

Regler for BPA i konservesdåser og legetøj

Konservesdåser kan indeholde BPA på lakken i indersiden af dåserne, der er i direkte kontakt med maden.

Det viser vores tidligere test af dåser med hakkede tomater, hvor vi både fandt dåser med og uden det hormonforstyrrende stof.

I EU er der regler for, hvor meget bisphenol A der må afgives fra plast beregnet til madvarer. Bisphenol A må gerne bruges, men ikke afgives fra plasten til maden i mængder over grænseværdien.

Lakken i konservesdåser er omfattet af samme regler for afgivelse.

For legetøj er der også grænser for, hvor meget bisphenol A der må afgives.

Bisphenol A dukker op i børnetøj

Bisphenol A er de seneste par år begyndt at dukke op i børnetøj.  Flere studier finder det bl.a. i børnesokker, og i Forbrugerrådet Tænk Kemi har vi senest fundet det i flyverdragter.

Det er endnu uvist, hvorfor stoffet findes i tøjet. BPA kan anvendes forskellige steder i produktionen af tekstil og tekstilfarve.

En anden forklaring er, at det hormonforstyrrende stof stammer fra en forurening i tøjproduktionen. Eksempelvis fra genanvendt plastik, som omdannes til polyesterfibre, der bruges i produktionen af tøj.

Ingen regler for BPA i tøj eller sutter til babyer

Indtil videre er der få videnskabelige fund af BPA i børnetøj, og forskerne ved stadig ikke, præcis hvorfor stoffet er der.

Der er endnu ikke nogen grænseværdier for bisphenol A i tøj og tekstiler.

Det samme gælder for sutter til babyer. Skjoldet på sutter kan være lavet af plasttypen polycarbonat og kan afgive bisphenol A, men der gælder ingen regler for indhold eller afgivelse af bisphenol A fra sutter.

EU vil nedsætte tolerabelt niveau af BPA 100.000 gange

EU’s Fødevaresikkerhedsagentur EFSA har foreslået at nedsætte det tolerable niveau for bisphenol A med 100.000 gange. Det tolerable niveau er den mængde af et stof, som vi forventer at kunne udsættes for, uden at det udgør en uacceptabel sundhedsrisiko.

Nedsættelsen skyldes, at selv ved meget lave koncentrationer har bisphenol A effekter på vores sundhed.

Forslaget er stadig et udkast og er forventet at blive klar i løbet af 2022.

BPA er forbudt i sutteflasker og kasseboner

Før i tiden kunne bisphenol A være i plasten i sutteflasker, emballage til babymad og lignende. Men det er nu forbudt både i Danmark og EU. I Danmark gælder forbuddet al emballage til mad beregnet til børn under 3 år.

Det skyldes, at børn er særligt følsomme over for stoffets hormonforstyrrende effekter, som kan medføre misdannede kønsorganer, nedsat fertilitet, øget risiko for fedme og diabetes samt påvirke hjernens udvikling.

I 2020 trådte et forbud mod BPA i kasseboner i kraft i EU. Boner har traditionelt set været trykt på termopapir, som indeholder bisphenol A. Desværre ser det nu ud til, at termopapir ofte bliver udskiftet med en anden bisphenol, nemlig bisphenol S, der kan være tilsvarende problematisk.

Andre bisphenoler er også problematiske

Bisphenoler er en hel gruppe af problematiske stoffer, hvor bisphenol A er den mest kendte og undersøgte.

Andre bisphenoler som fx bisphenol S og bisphenol F er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet en række andre bisphenoler i test af konservesdåser og lignende. Det er dog sjældent, at vores test viser indhold af andre bisphenoler end bisphenol A.

Tyskland foreslår et forbud mod flere bisphenoler

Tyskland har stillet et forslag i EU om at begrænse anvendelse og indhold af bisphenol A i produkter af hensyn til udledningen af stoffet i miljøet.

Andre bisphenoler udover BPA er med i det tyske forslag for at forhindre, at BPA bare vil blive erstattet af dem.