Test: Plantebøffer kan indeholde uønskede stoffer
Plantebøffer kan blandt andet indeholde mineralske olier. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk af 7 burgerbøffer af planter. Se de gode kemivalg her.
Plantebøffer vinder frem som et kødfrit alternativ, når burgere er på menuen.
Derfor har Forbrugerrådet Tænk testet 7 plantebøffer, der er baseret på protein fra soja, ærter eller lignende. De blev sendt til et laboratorie og undersøgt for mineralske olier og 3-MCPD.
Det er stoffer, der kan opstå under produktion og forarbejdning af madvarer. Stofferne kan også stamme fra forureninger i emballage.
Mineralske olier i forskellige fødevarer
Mineralske olier er en gruppe af stoffer, som kan være problematiske. Det gælder især stofgrupperne MOSH og MOAH.
De mineralske olier MOSH kan ophobe sig i kroppens organer – bl.a. i leveren og milten.
Stofgruppen MOAH kan være kræftfremkaldende.
Mineralske olier findes flere steder i din mad
Mineralske olier kan du både finde i mademballage og i dine fødevarer.
Mineralske olier er en gruppe stoffer, som du både kan finde i mademballage og i dine fødevarer. Især stofgrupperne MOSH og MOAH er problematiske for din sundhed.
De mineralske olier MOSH kan ophobe sig i kroppens organer – bl.a. i leveren og milten. Stofgruppen MOAH kan være kræftfremkaldende.
Forbrugerrådet Tænk har tidligere fundet indhold af mineralske olier i planteolier og chokolade samt i emballager til kolonialvarer.
I en stor europæisk test fra organisationen Foodwatch er der fundet indhold af MOAH i hvert 8. produkt, der ifølge tyske retningslinjer ikke bør kunne måles i madvarer.
I mange bouillonterninger samt i chokolade og chokoladepålæg er der også fundet indhold af de problematiske mineralske olier.
Du kan få plantebøffer uden uønsket kemi
Nogle af de 7 plantebøffer i testen indeholder ikke de to grupper af uønskede kemikalier i nævneværdig grad.
Vegan Time Veganske burgere, der kan købes i Aldi, er en af dem.
Mineralske olier i kødfri bøffer
I testen er det plantebøffen fra Next Level meat fra Lidl, som har det højeste indhold af de mineralske olier MOAH, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Produktet klarer sig derfor ikke godt i testen.
Der findes ikke grænseværdier for indhold af mineralske olier i madvarer. Det er på trods af, at den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) tidligere har vurderet, at indtaget af mineralske olier fra fødevarer er sundhedsmæssigt bekymrende.
De tyske myndigheder har sat vejledende værdier for indhold af de mineralske olier i en række fødevarer. Indholdet i plantebøffen fra Next Level meat er højere end disse.
Husk dog på, at der ikke er en sundhedsrisiko forbundet med det enkelte produkt. Men det enkelte produkt bidrager til en samlet udsættelse for de uønskede stoffer, som du skal være opmærksom på. Dette kalder vi for cocktaileffekten.
Uønskede stoffer fra raffinering af vegetabilsk fedt
En anden plantebøf fra Plant-based burger fra Hälsens Kök har et højere indhold af de problematiske stoffer 3-MCPD og glycidol end de øvrige produkter.
Plantebøffer indeholder vegetabilske fedtstoffer, og 3-MCPD og glycidol er forureninger, der kan dannes i produktionen, når vegetabilske fedtstoffer raffineres.
Stofferne kan henholdsvis skade nyrerne og er under mistanke for at være kræftfremkaldende. Derfor er der grænseværdier for indhold af 3-MCPD i visse fødevarer. Indholdet i plantebøfferne er ikke over disse.
Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Vi mangler regler for mineralske olier
"Uønskede kemikalier som mineralske olier, der kan begrænses eller helt undgås, bør ikke være i vores mad. Alligevel bliver vi og andre organisationer ved med at finde dem i en del af de produkter, vi tester. Der er derfor brug for regler for at sikre fødevarer uden de mistænkt kræftfremkaldende mineralske olier".
Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Fire gode råd til at begrænse mineralske olier
Mineralske olier kan du både finde i mademballage, i dine fødevarer og i læbepomader. Vil du undgå dem? Så følg disse 4 gode råd.
Mineralske olier kan du både finde i mademballage og i dine fødevarer.
- Scan læbepomader med appen Kemiluppen. En læbepomade får den bedste bedømmelse, A-kolben, hvis den er uden mineralske olier, parfume og andre problematiske indholdsstoffer.
- Gå efter naturkosmetikmærkerne Natrue, BDIH eller Ecocert, når du køber læbepomader. Produkter med disse mærker er baseret på planteolier og må ikke indeholde ingredienser baseret på mineralske olier. Vær opmærksom på, at produkter med disse mærker kan indeholde parfume.
- Gå efter ris, pasta, morgenmads produkter og lign., der ikke er pakket direkte i papæsker. Du kan i stedet gå efter produkter, hvor der er en pose mellem pappet og maden, så der ikke kan ske overførsel af olierne. Det gælder især fødevarer, der står længe på hylderne.
- Pak produkter som ris, pasta eller gryn over i en anden emballage end pap- og papiremballage. Det kan fx være en glasbeholder.
- Spis varieret og vælg varer fra forskellige forhandlere og af forskellige mærker. På den måde kan du "udjævne" dit indtag af mineralske olier. Det samme gælder for andre problematiske stoffer, da forskellige produkter og mærker typisk vil have forskelligt indhold.
Bisphenoler er udbredte i dåser
Det er svært helt at undgå hormonforstyrrende bisphenoler i sodavandsdåser og konservesdåser. Det viser vores nye test af 18 dåser til mad og drikke.
Nonstick-stegepander: Sådan undgår du PFAS
Stegepander og gryder med nonstick kan indeholde PFAS, der ophober sig i kroppen og miljøet. Læs, hvad du skal gøre for at undgå PFAS.
Mug på maden: Hvad gør du?
Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan skade vores arveanlæg og være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal gøre, hvis der er mug på din mad.