Godt at vide inden køb af centralstøvsuger | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Centralstøvsugere: Godt at vide inden køb

Centralstøvsugeren klarer ikke altid snavset, men kan den være en god idé alligevel? Du kan få et overblik over centralstøvsugerens fordele og ulemper i artiklen her.

Jesper Frydland-Raun · Foto: Getty Images · 16. juni 2016
En centralstøvsuger på en orange væg

Centralstøvsugeren suger ikke alt støvet op

Centralstøvsugeren er både et godt og et dårligt alternativ til den almindelige støvsuger. Overvejer du centralstøvsugeren, er der derfor en række forholdsregler, du bør iagttage. Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet en række centralstøvsugere, og denne artikel samler op på resultaterne og hjælper dig her med at afgøre, om en centralstøvsuger er noget for dig.

Slip for at slæbe på støvsugeren

Centralstøvsugeren adskiller sig fra ordinære støvsugere ved, at du ikke har en maskine du skal trække rundt med.

I stedet sætter du den et fast sted i din bolig, og fra støvsugeren går en række rør ud i resten af hjemmet. Centralstøvsugerens rør ender i et udtag, hvor du tilslutter støvsugerslangen, når du skal støvsuge.

Centralstøvsugeren er rummelig

Affaldet i centralstøvsugeren skal kun tømmes få gange om året, afhængig af hvor meget snavs der er opsamlet. Centralstøvsugeren rummer fra 10-30 liter skidt.

Suger for lidt støv

Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet 6 centralstøvsugere, og resultaterne var ikke imponerende. Centralstøvsugerne suger ganske enkelt ikke så meget støv op, som almindelige støvsugere, vi har testet, gør. Specielt de støvsugere, der får gode bedømmelser.

Det støv, den støver op, (centralstøvsugeren suger op,) kan desuden samle sig i slangen og vælte ud, når du ruller den 9 meter lange slange sammen.

Tager ikke tæpperne med

Centralstøvsugeren har problemer med støv på tæpper og støv i revner. Dyrehår i gulvtæppet er især en udfordring for nogle centralstøvsugere, der heller ikke egner sig til at støvsuge langs paneler.

En stor og støjende støvsuger

Det fast placerede mundstykke på centralstøvsugerne støjer en del mere end almindelige støvsugere.

Centralstøvsugeren slange er 9 meter lang. Det kan være vanskeligt at håndtere, og den er pladskrævende. 

Det dyre alternativ

Prisen på centralstøvsugere er generelt højere end andre støvsugere.

Forbrugerrådet Tænk testede modeller, der alle hørte til blandt de mindste modeller fra producenterne. Hvis du skal købe en af dem, skal du slippe mellem 4.000 og 7.000 kroner. Til gengæld (undgår du udgifter til poser og filtre.

Centralstøvsugerne kræver også installation i hjemmet, og de egner sig hovedsageligt til huse. En centralstøvsuger kræver ofte en professionel installation/ombygning af hjemmet. Og så egner den sig bedre til et hus frem for en lejlighed.

Overvej en centralstøvsuger hvis:

  • Du har meget plads. Støvsugeren har en 9 meter lang slange, og det kan være svært at have plads til i en mindre bolig.
  • Din bolig har mange rum. Det er lettere at støvsuge hele huset, når du ikke trækker en klodset støvsuger efter dig.
  • Hvis du så vidt muligt vil undgå slitage på gulvene.