Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Find den bedste støvsuger, der passer til dit behov, med vores støvsugertest. Vi tester både støvsugere med pose og poseløse støvsugere.
Opdateret d. 17. december 2024
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Kan du ikke finde din støvsuger i vores test? Vi har skiftet testprogram, du kan derfor finde tidligere testede støvsugere her, men husk at testresultaterne mellem de to test ikke er helt sammenlignelige. En god støvsuger i vores tidligere test er dog stadig en god støvsuger.
VX82-1-ECO
BGB38BA3T
BGB38RD2
BGB6X300
BGB6X320
BGB6X330
BGBS2RD1H
BGBS4HYG1
BGC05AAA1 GS05 Cleann'n
BGC21HYG1
BGL38BA2H
BGL3HYG
BGL6PET1 Pro Animal
BGL7EXCL
BGLS2BA3H
BGLS2WH1H
BGLS4PET2
BGLS4SIL1
BGLS4SIL2 ProSilence
BGLS4X200
BGLS4X201
BGLS4X300 serie 4
BGS1K330
BGS21POW2
BGS41HYG1
EC41-4T
EL61C2GRN Clean 600 Green
EUO9GREEN UltraOne
PC91-GREEN Pure C9
PD82-4ST Pure D8.2 Origin
PD82-ANIMA
PD82-Green Pure D8.2
PD91-4DB
PD91-8SSM
PD91-ANIMAL
PURED9, PD91-GREEN
VC 3
Blizzard CX1 Cat & Dog Flex Powerline SKCF5
Boost CX1 Active - SNRF3
Boost CX1 Cat&Dog PowerLine SNCF0
Boost CX1 Parquet PowerLine SNCF0
Boost CX1 PowerLine SNRF0
Classic C1 Flex Powerline SBAF5
Compact C2 Cat & Dog Powerline SDBF5
Compact C2 Flex PowerLine
Compact C2 Silence EcoLine SDRK5
Complete C2 Jubilee PowerLine Lotuswhite SFAF 3
Complete C2 PowerLine SFAF3
Complete C3 Allergy PowerLine SGFF5
Complete C3 Black Diamond Ecoline
Complete C3 Flex PowerLine SGDF5
Complete C3 Powerline Mangorød
Complete C3 Select Parquet - SGDF3
Complete C3 Silence Ecoline
Elite Energy Eco
Elite RCL14E08A2
Elite WCL14P08A1
Meteor Classic EU/ 128390160
Meteor Pet Care
ONE BLB10P05A (128390119)
One Allergy
One MBB10P05A1 Basic (128350580)
One WB10P05A
Select Allergy 128390149
Select Classic DRCL13E08A2
Silence Force White
FC8241/09 PowerGo
FC8243/09 PowerGo
FC8244/09 PowerGo
FC8575
FC8575/09 Performer Active
FC8580/09 Performer Active
FC8780/09 Performer Silent
FC8787/09 Performer Silent
FC9556/09
FC9556/09 PowerPro Active
FC9557/09 PowerPro Active
XB2122/09
XB2125/09
XD3112/09 -3000 series
PRO55GR
RO3969EA Compact Power
AS3266
AS4250
SE11WHITE
BC7047
VSP3AAAA1
AS4046
En god støvsuger skal ikke kun have en god sugeevne, den skal også være lydsvag, og så er det vigtigt at den har et godt filter, som er så tæt at støvet ikke bliver blæst ud i den anden ende.
Nogle støvsugere er rigtig gode på trægulve, mens andre er gode på tæpper, fordi de ikke suger sig fast og gør det svært at skubbe mundstykket frem og tilbage. Vi tester også om støvsugerne er særligt gode til hunde- og kattehår.
Disse mærker har vi testet:
Bosch, Dyson, Electrolux, Eta, HOOVER, Miele, Nilfisk, Numatic, OBH Nordica, Philips, Severin og Tristar
Find flere støvsugere under tidligere testede
Vi har skiftet testprogram, og du vil derfor kunne finde de tidligere testede støvsugere under ’tidligere testede støvsugere’. Testresultaterne fra de to test er ikke sammenlignelige, men en støvsuger, der opnår ’god’ er stadig en god støvsuger.
Støvsugere bliver længe på markedet, så støvsugere der er testet for flere år siden kan stadig være de bedste.
Thorben og Anders har i mange år ledet vores test af støvsugere. Mariane undersøger markedet og udvælger de modeller vi skal have med i testen. Thorben taler med testlaboratoriet og knuser testresultaterne, så vi kan se om producenterne holder hvad de lover og du kan se hvilken støvsuger der er bedst for dig.
Støvsugerne er både testet for, hvor godt de suger støv op fra gulvtæpper og hårdt gulv med og uden sprækker. Vi har også støvsuget langs panelerne for at se, hvor godt mundstykket får det hele med.
Støvsugetesten evaluerer støvsugernes sugeeffektiviteten på forskellige typer gulve.
På fliser og parketgulve testes det hvor god støvsugeren er til at suge støv op fra gulve og fra sprækker, ved at sprede en bestemt mængde mineralstøv over et område og efter en standardiseret støvsugemetode, måler vi, hvor meget støv støvsugeren har formået at suge op.
På gulvtæpper testes støvsugerne ved at indarbejde en bestemt mængde mineralstøv i et gulvtæppe og udføre en standardiseret støvsugning. Herefter måles det hvor meget støv støvsugeren har formået at suge ud af gulvtæppet. Derudover bliver der spredt en bestemt mængde fibre over et afmålt areal af gulvtæppet og indarbejdet med en tung rulle. Herefter bliver området støvsuget først en enkel gang, hvorefter resultatet bliver vurderet af eksperter. Derefter bliver området støvsuget indtil der ikke kan ses fibre længere og det måles hvor mange overkørsler med støvsugeren det har taget.
Støvsuger evne måles på tom og delvis fyldt støvsuger
Nogle af disse tests udføres både med tomme og med delvist fylde støvsugerposer eller støvbeholder for at vurdere tabet af sugeevnen relateret til tilstopning af støvsugerposen, støvbeholderen og filtrene.
Vi måler sugebredde og hvor tæt man kan støvsuge på kanter
Laboratoriet måler også hvor bred den faktiske sugebredde er, det vil sige hvor bred en bane ad gangen der kan støvsuges og dermed hvor stor en del af mundstykket der bidrager til støvsugningen. Det afprøves og vurderes også hvor tæt der kan støvsuge langs kanter og op ad vægge.
Brugervenligheden af støvsugerne vurderes grundigt af et panel af eksperter. Eksperterne skal vurdere støvsugerne på en række parametre der er inddelt forskellige kategorier,som fx
Også støvsugningen af forskellige overflader og områder bliver bedømt.
Eksperterne vurderer individuelt, hvordan støvsugerne klarer sig inden for hver af kategorierne, for at få et samlet billede af, hvor brugervenligt den enkelte støvsuger er at anvende i hverdagen. Denne grundige gennemgang sikrer, at produktets funktionalitet og brugervenlighed lever op til de højeste standarder.
Støvsugeren placeres i en lufttæt beholder med en partikeltæller.
Støvsugeren bliver sat til at suge en blanding af forskellige støvpartikler i forskellige størrelser, mens partikeltælleren detekterer støv ned til en størrelsesorden på en tiendedel af en mikrometer.
Mængden og størrelsen af det støv, der kommer ud af støvsugeren, tælles i 2 minutter.
Motorens holdbarhed testes ved at støvsugerposen eller støvbeholderen fyldes med støv, indtil den oprindelige luftstrøm er reduceret med 20%. Støvsugeren gennemgår cyklusser driftsfaser ved maksimal effekt og hvilefaser. Ved regelmæssige intervaller renses filtrene og poserne skiftes. Støvsugeren skal fungere i 550 timer for at bestå testen.
Oprulningsmekanismerne for støvsugernes strømkabel udsættes for mere end 1.000 oprulnings- og udtræk cyklusser. I tilfælde af problemer gives der en vurdering i henhold til alvorligheden af den opståede fejl som for eksempel ”ledningen oprulles ikke helt” og ”grebet er revet af”.
Energiforbruget bedømmes på hvor meget strøm der er nødvendigt for at rengøre en 10 m² måtte, og hvor meget strøm der bruges for at støvsuge samme areal fliser.
Støjniveauet bliver både målt teknisk ved hjælp af en støjmåler og vurderes derefter subjektivt af et panel af eksperter. Den subjektive måling giver mulighed for at opdage lyde, der ikke nødvendigvis er kraftige, men meget forstyrrende for det menneskelige øre.
Et dårligt resultat i støvsugning eller holdbarhedstesten vil begrænse det samlede resultat.
Testen af støvsugere er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer og -magasiner i International Consumer Research & Testing, ICRT.
Hos Forbrugerrådet Tænk er alle vores test uvildige og grundigt gennemført. Vores støvsuger test er udført på et testlaboratorium, hvor der er lagt vægt på følgende parametre:
Af ovenstående parametre er støvsugning (sugeevne) vægtet højest. Læs mere om udførelsen af testen og se testvinderne på denne side.
Vi har testet 46 støvsugere, seks bliver Bedst i Test. I vores test kan du også se 86 tidligere testede støvsugere. For at se de seks testvindere, skal du logge ind eller blive medlem af Forbrugerrådet Tænk.
Vi tester støvsugere, så alle de populære mærker på markedet med. Vi har testet:
Bosch, Dyson, Electrolux, Eta, HOOVER, Miele, Nilfisk, Numatic, OBH Nordica, Philips, Severin og Tristar
Du kan se de enkelte modeller vi har testet her på testsiden.
Er du i tvivl om hvilken støvsuger du skal vælge, så læs mere i disse artikler, hvor vores testeksperter guider dig til hvad du skal være opmærksom på.
Hundehår og kattehår udfordrer støvsugeren, især hvis du har tæpper. Se de bedste støvsugere, hvis du har kæledyr.
Hvilke støvsugere er Bedst i test? Vi tester både støvsugere med pose og poseløse støvsugere. Her kan du se hvilke seks modeller, der er Bedst i Test.
Er poseløse støvsugere lige så gode som støvsugere med poser, der ofte er billigere? Og sparer du så meget på poserne, at maskinen tjener sig ind?
Det er muligt at finde en god billig støvsuger til under 1.000 kroner. Det viser vores test af støvsugere. Se hvilke billige støvsugere, som klarer sig bedst i vores test.
Originale støvsugerposer er dyrere end de uoriginale, men er de bedre? Vi har tidligere testet forskellen mellem de originale og uoriginale støvsugerposer
Hvilken støvsuger er den rigtige til dit hjem? Få hjælp til at finde den rigtige støvsuger, der er god til det, du har mest brug for.
Men du kan selv forbedre miljøpåvirkningen for alle typer af støvsugere ved ikke at støvsuge på fuld kraft.
Over tusinde forbrugere har delt deres erfaringer med støvsugere, og resultatet viser, at ejerne anbefaler særligt to mærker. De dyre robotter og batteridrevne stangstøvsugere giver også ejerne problemer.