Er ledningsfrie støvsugere mere miljøvenlige?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Den ledningsfri støvsuger er mest miljøvenlig

Men du kan selv forbedre miljøpåvirkningen for alle typer af støvsugere ved ikke at støvsuge på fuld kraft.

Morten Steiniche · 9. september 2022
Ledningsfrie støvsugere er mere miljøvenlige

Imagecredit: Getty Images

Forbrugerrådet Tænks tyske søsterorganisation Stiftung Warentest har sammenlignet almindelige støvsugere med de ledningsfrie støvsugere for at finde ud af, hvilken type der er mindst belastende for miljøet. 

Konklusionen på undersøgelsen er, at den ledningsfri støvsuger belaster miljøet mindre end den almindelige støvsuger med ledning. Og det på trods af at den ledningsfri støvsuger skal have batteriet skiftet op til tre gange i løbet af levetiden.

Det er strømforbruget, der gør forskellen

Det er nemlig strømforbruget, som er den store synder, når støvsugernes miljøpåvirkning skal vurderes, og her bruger den almindelige støvsuger væsentligt mere strøm end den ledningsfrie.

Men betyder det, at jeg så bare skal udskifte min almindelige støvsuger til en ledningsfri?

Nej, for hvis du bare anskaffer en ekstra støvsuger som supplement, går effekten af den lavere miljøpåvirkning fløjten pga. ressourcespildet ved at have to støvsugere. Den ledningsfri støvsuger har kun en miljømæssig gevinst i forhold til en almindelig støvsuger, hvis du alligevel skal skifte støvsuger.

Hvis du har en lidt ældre støvsuger med et meget højt energiforbrug, kan der dog være en miljømæssig gevinst ved at udskifte til en nyere model, fx en ledningsfri, der bruger mindre strøm, eller en nyere model med ledning, som har et lavere energiforbrug.

Vælger du en ledningsfri støvsuger, skal det være en model med udskifteligt batteri, så du dermed kan forlænge levetiden af selve støvsugeren og ikke er nødt til at skille dig af med den efter få år.

Du kan selv mindske støvsugerens miljøpåvirkning

I undersøgelsen af støvsugernes miljøpåvirkning har den tyske organisation kun ladet støvsugerne køre på fuld kraft. Men det er ofte slet ikke nødvendigt at have støvsugeren sat på fuld kraft for at få snavs og støv suget op. Det understreger testansvarlig på Forbrugerrådet Tænk Thorben Bayer.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?