| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Robotstøvsuger

Hvilken robotstøvsuger er bedst i test, og hvilke robotstøvsugere skal du undgå? Få også svar på, om robotstøvsugeren kan afløse den almindelige støvsuger?

Opdateret d. 20. marts 2023

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Robotstøvsugere

Robotstøvsugere skal kunne flere ting, udover at støvsuge. Forbrugerrådet Tænk tester robotstøvsugere løbende. Her tester vi for deres evne til at støvsuge, navigere, støjniveau og hvor energi- og brugervenlig de er?

Vi tester løbende nye robotstøvsugere og med vores sorteringsmuligheder, kan du  hurtigt få et godt overblik. For hvert produkt har vi nemlig givet en samlet bedømmelse, så ved at sortere efter "bedømmelse" ser du de robotstøvsugere, der overordnet set, har klaret sig bedst i testen. Du kan også sortere efter mærke, pris eller hvor god den er til at fjerne dyrehår

Vi har testet disse mærker:

Blaupunkt, CECOTEC, Domo, Dreame, Ecovacs, Electrolux, Elvita, Eta, Fakir, Irobot, Medion, Miele, Neato, Nedis, Roborock, Samsung, Severin, Vileda, Xiaomi, Zaco og eufy

OBS! Vi tester løbende og de nyeste modeller er ikke nødvendigvis de bedste. Vi oplyser hvornår vi har testet robotstøvsugeren, men tjekker at robotstøvsugerne fortsat er i handlen. En ældre testdato er ikke et udtryk for et testresultatet er forældet.

Mød holdet bag vores robotstøvsuger test

Thorben og Anders leder vores test af robotstøvsugere, som vi laver i samarbejde med andre europæiske forbrugerorganisationer. Anders undesøgermarkedet for hvilke støvsugere som er kommet på det danske marked og Thorben har kontakten til laboratoriet og gennemgår testresultaterne.

Thorben Bayer

Thorben Bayer

Projektleder
Test og analyse
Anders Tranekjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet robotstøvsugere

  • Robotstøvsugernes evne til at støvsuge bliver testet på såkaldte standardgulvtæpper, -fliser og -trægulve med sprækker.

    Når vi laver en test af almindelige støvsugere bruger vi samme type underlag og typer af krummer, støv og hår de skal støvsuge op.

    Testen af støvsugning består af flere dele:

    Hvor god er robotten til at spotstøvsuge?

    Spotstøvsugning er en fordel, hvis du har tabt noget på gulvet, eller gerne vil have at din robotstøvsuger støvsuger under spisebordet efter du har spist.

    Robotstøvsugeren spotstøvsuger af 2 omgange, på samme underlag og med identisk snavs.

    • Til den selv synes den er færdig med støvsugning
    • 5 minutter på samme område

    Hvilke typer af snavs kan robotstøvsugeren klare?

    Robotterne bliver udsat for forskellige typer snavs. Snavset bliver fordelt på samme måde på de forskellige gulvtyper.

    Vi tester robotstøvsugemes sugeevne med mineralsk støv, brødkrummer og dyrehår.

    • På hårdt gulv har vi støvsuget mineralsk støv og brødkrummer
    • På tæpper har vi støvsuget mineralsk støv, brødkrummer og dyrehår.

    I testresultatet kan du sortere, så du finder den robotstøvsuger, som er bedst på din gulvtype.

    Vi har også testet, hvor god robotten er, når batteriet er en tredjedel opladt.

    Hvor godt kommer robotstøvsugeren ud i hjørner?

    I testen udsætter vi robotstøvsugerne for forskellige typer af hjørner og forhindringer. Vi tester hvor godt de fjerner snav i hjørner, langs paneler og rundt om stole- og bordben.

  • Navigation og forhindringer er testet ved at undersøge robottens evner til at navigere, håndtere forhindringer, og samtidig afdække hele gulvet.

    Vi udsætter robotterne for et almindelig hjem  og tester deres evne til at undgå at falde ned ad trapper og at blive hægende i kabler, dørtrin eller gulvtæppekanter.

  • Brugervenligheden er en undersøgelse af hvor nemt det er at programmere robotten. Vi undersøger hvor nemt det er at tømme og rengøre støvbeholderen og de roterende børster og filtre. 

    En robotstøvsuger kræver nemlig at blive tømt ofte. Er det besværligt, er din robot ikke en god hjælp.

  • Robotstøvsugerne er blevet målt hvor meget de larmer, når de kører. Vi har målt db i 1,60 meters højde under støvsugning og har haft et panel af brugere til at vurdere støjen subjektiv.

  • Energiforbruget er testet ved at måle opladetid, og hvor lang tid robotten formår at arbejde på både gulvtæppe og hårdt gulv

Spørgsmål og svar om robotstøvsuger

  • Du skal vælge en robotstøvsuger, som passer til dit gulv, indretning og hvis du har husdyr. I Forbrugerrådet Tænks test af robotstøvsugere, kan vi se, at ingen robotter er gode på alle typer af gulve, og nogle er bedre end andre til fx at fjerne hår.

    I vores test, kan du sortere på testresultaterne, så du kan se hvilke der er gode til dyrehår, fjerne krummer, at navigere rundt på gulvet og meget mere.

  • Vi har testet 66 robotstøvsugere, og vi anbefaler fem, som klarer sig bedst i vores test. Ingen robotstøvsuger kan dog erstatte en støvsuger, for de er ikke særlig gode til at støvsuge. En robotstøvsuger er mere en kost end en støvsuger, så vær opmærksom på, hvad dit behov er, før du investerer i én af de små robotter.

    Du skal være logget ind, for at kunne se testresultaterne.

  • Robotstøvsugerne i vores test koster mellem 700 og 10.000 kroner. Der er de seneste år kommet flere robotter på markedet og priserne er faldet, men vores test viser, at kvaliteten er ikke blevet bedre.

    Vores test viser, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen, så brug vores test, før du investerer i en af de små rengøringsrobotter.