Kidneybønner
Kidneybønner bliver ofte brugt til chili con carne eller chili sin carne, men de er også gode i mange andre retter. Læs her, hvordan du koger og tilbereder kidneybønner. Få også tips til, hvordan du giver dem smag.
Kidneybønner er en bælgfrugt, der har fået navn efter dens form og farve, som ligner en nyre – på engelsk kidney. De har en sødere smag sammenlignet med andre bønnetyper, men de er stadig milde og let melede. Konsistensen er fast, og de koger ikke så nemt ud.
Her får du svar på:
- Retter med kidneybønner
- Hvor længe skal kidneybønner koge?
- Sådan giver du kidneybønner smag
- Sådan opbevarer du kidneybønner
- Kan kidneybønner fryses?
- Holdbarhed
- Spis eller smid ud?
- Undgå uønsket kemi i dåser
Disse retter er gode med kidneybønner
Mange kender kidneybønner fra den klassiske chili con carne eller chili sin carne, men der er også mange andre gode opskrifter med kidneybønner. Fx som fyld i salater, i gryderetter, tortillas og supper.
De egner sig også godt til bønnemos og bønnedeller.
Hvor længe skal kidneybønner koge?
Det er vigtigt først at udbløde tørrede kidneybønner i 10-12 timer i køleskabet. Vandet skal du kasserer efter udblødning. Derefter koger du dem i friskt vand i ca. 30-60 minutter.
Tørrede kidneybønner indeholder - som de fleste andre bønnetyper - lektiner, der skal nedbrydes, før de kan spises. Vi anbefaler altid, at du følger anvisningen på pakken.
Efter udblødning og kogning er de klar til brug.
Bruger du spiseklare kidneybønner fra enten dåse eller karton, skal du blot skylle dem godt, inden de er klar til brug.
Sådan giver du kidneybønner smag
Kidneybønner er gode til at optage smag fra det, som de tilberedes sammen med. Tilsæt evt. bouillon eller anden smagsgiver til kogevandet, når du tilbereder bønnerne. De kan også bruges som de er i salater, eller du kan vende dem i en god marinade eller dressing.
Kidneybønner har brug for ekstra krydderier, syre og salt for at fremhæve smagen. Bruger du dem i en gryderet, så tilsæt derfor gerne lidt ekstra af de krydderier, som du bruger i forvejen.
Det kan også være en god ide at tilsætte ekstra olie eller smør, hvis du ønsker den samme fede smag, som fx kød kan give, da bønner i sig selv ikke indeholder meget fedt.
For at give retten mere dybde kan du bruge ingredienser, der tilfører retten umami. Det kan fx være soltørrede tomater, tomatpure, soyasauce, svampe, parmesanost eller tang.
Sådan opbevarer du kidneybønner
Tørrede kidneybønner og bønner fra konserves opbevares bedst i køkkenskabet.
Hvis du ikke skal bruge alle bønnerne fra en dåse eller karton, skal du opbevare de resterende bønner i en anden beholder på køl.
Kan kidneybønner fryses?
Kidneybønner, der har ligget i blød og er kogt, kan fryses.
Spiseklare kidneybønner kan også fryses.
Holdbarhed
Spiseklare kidneybønner fra fx dåse eller karton og tørrede bønner kan holde sig i op til ca. 2 år. Ofte til efter 'bedst før'-datoen.
Kidneybønner, der har ligget i blød og er kogt, og bønner fra en åben dåse/karton kan holde sig ca. 3-4 dage i køleskabet.
Undgå madspild: Spis eller smid ud?
Brug sanserne. Kidneybønner, der smager eller lugter dårligt, skal smides ud.
Hvis der er mug på en portion bønner, skal hele portionen kasseres - også selvom det kun er en del af portionen, der er berørt.
Karton er bedre end dåse
Hvis du vil have kidneybønner, du kan bruge med det samme, er det en god idé at købe dem i karton fremfor på dåse, da der kan være uønskede stoffer på indersiden af dåser.
Støttet af
Her er de kikærter, vi anbefaler
Kikærter ser umiddelbart ens ud, men der er stor forskel på dem, når de bliver kogt og smagt på. Det viser vores test af kikærter.
Sådan bruger du bælgfrugter
Bælgfrugter som bønner og linser er fyldt med proteiner, fibre og vitaminer. Klimabelastningen er lav, og de er forholdsvis billige. Få tips til at bruge de grønne proteiner her.
Det skal du vide om kikærter
Kikærter er den mest kendte bælgfrugt i Danmark og bruges i et hav af opskrifter. Her kan du læse alt, du skal vide om kikærter som kogetid, udblødning, aquafaba og tips til gode retter med kikærter.