Disse røde linser anbefaler vi
Røde linser er ikke bare røde linser, der er nemlig stor forskel på kvaliteten, hvilket du især kan se, når linserne er kogt. Det viser vores test.
De proteinrige røde linser er gode til fx supper, lasagne og den indiske gryderet dahl, som mange danskere har taget til sig. Fordelen ved de røde linser er, at de ikke skal lægges i blød, men blot skal skylles, før de koges.
Vi har testet syv mærker af røde linser, hvoraf fem er økologiske, og to er konventionelt dyrkede.
Disse røde linser har vi testet
Vi har testet røde linser fra Biona Organic, Coop, Golden Sun, Grøn Balance, Rema 1000, Salling og Urtekram
Sådan har vi testet røde linser
Det er tre eksperter fra Hotel- og Restaurantskolen, som har smagt på og vurderet de røde linser efter udseende, duft, smag og konsistens og givet dem en samlet helhedsvurdering. Eksperterne har desuden vurderet linserne efter, hvor egnede de er til at blive brugt i en dahl.
Vi har desuden set nærmere på priserne og på, om informationerne på emballagen er tilstrækkelige.
Meget stor forskel på kvaliteten
De forskellige mærker af røde linser ligner hinanden til forveksling, når de ligger i posen. Det er først, når linserne bliver kogt, at forskellene på dem – og dermed kvaliteten – træder tydeligt frem.
Tre af de testede linser er efter kogningen blevet gule, og det er et dårligt tegn. De gule linser får af smagseksperterne karakteren dårlig eller under middel i smag og konsistens.
Beholder de røde linser farven efter kogningen, er det tegn på linser af en bedre kvalitet.
Et enkelt af de testede mærker får den samlede bedømmelse meget god.
Utilstrækkelige informationer på emballagen
Kun på to af de undersøgte produktemballager er det muligt at se, hvor de røde linser kommer fra. På de resterende står der blot ’Ikke-EU-jordbrug’, eller også er der slet intet oplyst.
Mindre forskel på priserne
Der er knap så stor forskel på priserne på de røde linser, som der fx er på priserne på kidneybønner og kikærter.
De dyreste røde linser i testen koster 77,50 kroner pr. kilo – de er økologiske – og de billigste koster 25,90 kroner pr. kilo og er konventionelt dyrkede.
De billigste økologiske røde linser i testen fås til 40 kroner for et kilo.
Disse røde linser er gode valg
Vi anbefaler to forskellige røde linser, som klarede sig godt i smagstesten.
Coop Røde linser
Disse røde linser har en fast orange farve og en flot hel form efter kogning. Aromaen er mild og lidt frugtig, mens smagen er stærk med noter af peber og en afrundet eftersmag.
Konsistensen er fast med en god mundfornemmelse, hvilket gør dem ideelle til både salater og dahl, hvor de bevarer deres struktur godt. Det er smagstestens bedst scorede linse og også den 2. billigste i testen
Se alle testresultaterne af Coop Røde linserGolden Sun Røde linser
Disse linser er hele og har en flot orange farve med en frisk aroma. Smagen er dejligt afrundet og nøddeagtig, mens konsistensen er halvfast og dejlig.
De fungerer godt i både salater og dahl, hvor de koges fint ud uden at splatte, men giver en let melet/grynet struktur i retten. Linsen fik 2. bedst score i smagstesten. Dette er også den billigste linse i hele testen
Se alle testresultaterne for Golden Sun Røde linserTesten er støttet af
Disse kidneybønner anbefaler vi
Der er meget stor forskel på kvaliteten af de kidneybønner, du kan købe i supermarkedet. Det viser vores test.
Det skal du vide om hvide bønner
Hvide bønner er egentlig en fællesbetegnelse for flere typer hvide bønner - fx de kendte baked beans. Her kan du læse om, hvor længe hvide bønner skal ligge i blød og koge, og hvordan du giver dem ekstra smag.
Det skal du vide om butterbeans
Butterbeans hedder også limabønner eller smørbønner på dansk. Butterbeans er en stor bønne med en fast struktur, der egner sig godt til gryderetter og salater. Læs her, hvordan du koger og bruger bælgfrugten.