Disse kidneybønner anbefaler vi
Der er meget stor forskel på kvaliteten af de kidneybønner, du kan købe i supermarkedet. Det viser vores test.
De proteinrige kidneybønner er gode til bl.a. chili con/sin carne eller bønnedeller, men er det vigtigt, om du køber det ene eller det andet mærke, for hvor stor forskel kan der egentlig være på den ene eller den anden kidneybønne?
Vi har smagstestet ti forskellige mærker af kidneybønner. Tre af de testede produkter er tørrede kidneybønner og kommer i en lage i enten en kartonbrik eller en dåse.
Seks af de testede produkter er økologiske, de resterende er konventionelt dyrkede.
Disse kidneybønner har vi testet
Vi har testet disse kidneybønner:
- Tørrede: Biogan, Coop og Rømer
- I lage: Änglamark, Bonduelle, Classico, Coop, Freshona, Salling og Øgo
Produkterne er købt i Meny, Kvickly, Coop 365discount, Lidl, BilkaToGo, Nemlig, Helsam og Netto.
Sådan har vi testet kidneybønner
Det er tre eksperter fra Hotel- og Restaurantskolen, som har smagt på og vurderet kidneybønnerne efter udseende, duft, smag og konsistens, og endelig har eksperterne givet bønnerne en samlet helhedsvurdering.
Vi har desuden set nærmere på priserne, og om informationerne på emballagen er tilstrækkelige.
Tørrede eller forkogte
Kidneybønner fås både tørrede og forkogte.
De forkogte ligger i en lage, når du køber dem, og er klar til at spise eller blive brugt i madlavningen med det samme. De tørrede kidneybønner skal derimod udblødes i vand i ti til 12 timer, før de kan bruges.
Stor forskel på kvaliteten
Tre kidneybønner får en meget hård medfart i testen. Kvaliteten er simpelthen for ringe, lyder det fra eksperterne. Et af de testede produkter får således den ringest mulige bedømmelse af både konsistens, smag og aroma og ender med den samlede bedømmelse dårlig.
Fire kidneybønner får bedømmelsen god i den samlede bedømmelse.
Et enkelt af de testede mærker indeholder markant mere salt end de resterende.
Utilstrækkelige informationer på emballagen
Kun på to af de undersøgte produktemballager er det muligt at se, hvor kidneybønnerne kommer fra. På nogle produkter står der fx blot ’Ikke-EU-jordbrug’, og på andre er der slet intet oplyst.
Stor forskel på priserne
Vi har i testen også sammenlignet priser på kidneybønnerne. De dyreste koster 100 kroner kiloet – til gengæld er de økologiske – og de billigste koster 28 kroner kiloet og er ikke økologiske.
De billigste økologiske kidneybønner i testen fås til 32 kroner for et kilo.
Disse kidneybønner er et godt valg
På baggrund af testen fremhæver vi et produkt, som vi synes er et godt valg.
Rømer Kidneybønner
Kidneybønnerne her har en fast struktur og er flotte i farven. Dufter af mild kidneybønner og har en nøddeagtig, harmonisk, dejlig afstemt og frisk smag. Konsistensen er fast, hvilket gør dem velegnede til både simreretter og puréer. Helhedsindtrykket er positivt, især i retter, hvor bønnerne kan koge med i længere tid for at trække smag.
Se alle testresultaterne for Rømer KidneybønnerTesten er støttet af Fonden for plantebaserede fødevarer
Det skal du vide om hvide bønner
Hvide bønner er egentlig en fællesbetegnelse for flere typer hvide bønner - fx de kendte baked beans. Her kan du læse om, hvor længe hvide bønner skal ligge i blød og koge, og hvordan du giver dem ekstra smag.
Det skal du vide om butterbeans
Butterbeans hedder også limabønner eller smørbønner på dansk. Butterbeans er en stor bønne med en fast struktur, der egner sig godt til gryderetter og salater. Læs her, hvordan du koger og bruger bælgfrugten.
Det skal du vide om belugalinser
Belugalinser er små, sorte linser. De har en fast struktur, når de er kogt, og derfor er de velegnet til at erstattet kød helt eller delvis i retter. Læs hvor længe, du skal koge belugalinser, og få tips til at give dem ekstra smag.