Her er de kikærter, vi anbefaler
Kikærter ser umiddelbart ens ud, men der er stor forskel på dem, når de bliver kogt og smagt på. Det viser vores test af kikærter.
Der er en hurtig og en langsom løsning, når du skal lave mad med kikærter. Den lette er at købe kikærter i lage – som er lige til at tilberede – den anden er at sætte de tørrede kikærter i blød i ti til 12 timer. Men der er meget stor forskel på, hvor godt de to typer af kikærter smager. Det viser den smagstest af kikærter, vi har lavet.
I testen har vi bl.a. smagt på og undersøgt 15 forskellige kikærter og to ingridærter, der minder om kikærter. Ti af de testede slags ærter er tørrede, og syv er i lage, hvoraf fem er købt på dåse, og to er i kartonbrikker.
12 af de udvalgte produkter er økologiske, og fem er konventionelt dyrkede.
Disse kikærter har vi testet
Vi har undersøgt kikærter og ingridærter fra disse mærker:
Bonduelle, Classico, Coop, Coop 365, Cosmoveda, Dava, Food Bornholm, Freshona, Golden Sun, Grøn Balance, Rema 1000, Salling, Salling Princip, Urtekram og Øgo
Produkterne er købt i Salling, Coop, Dagrofa (Meny og Min Købmand), Rema 1000, Lidl og Helsam og hos Food Bornholm.
Sådan har vi testet
Vi har haft tre eksperter fra Hotel- og Restaurantskolen til at smage på kikærterne og ingridærterne, dufte til dem og vurdere deres udseende og konsistens. Testen er foretaget som en blindtest, hvor eksperterne ikke ved, hvilke mærker de smager på.
Eksperterne har både smagt på kogte kikærter og en hummus, som en kok fra Hotel- og Restaurantskolen har tilberedt af hver enkelt kikærtevariant.
Derudover har vi haft et laboratorium til at foretage en sensorisk analyse af ærterne. Også her er ærternes smag, udseende, duft og konsistens blevet undersøgt nærmere.
Laboratoriet har desuden undersøgt produkterne for pesticidrester.
De tørrede klarer sig bedst
Vores test viser, at det mht. smag, udseende, duft og konsistens bedre kan betale sig at købe tørrede kikærter frem for forkogte kikærter i lage. Smagseksperterne kan simpelthen bedre lide de tørrede kikærter end dem i lage.
De tørrede økologiske kikærter klarer sig generelt bedre i testen end de konventionelt dyrkede.
Ingridærterne er et godt alternativ
Kikærten er en plante, som gror bedst i et lidt lunere og ikke så regnfuldt klima som det danske, men der er også et alternativ til kikærten, nemlig ingridærten, som lettere kan dyrkes på disse breddegrader. I testen klarer ingridærten sig godt på flere parametre.
Smag på kikærterne, når du koger dem
Testen viser, at de anviste kogetider ikke altid giver det bedste resultat. Nogle skal koge i kortere, andre i længere tid. Det er derfor en god idé at smage på kikærterne undervejs under kogningen. Det samme gælder ingridærterne.
Kikærter med sten
Både laboratoriet og kokken fra Hotel- og Restaurantskolen, som tilberedte kikærterne til smagseksperterne, har tjekket, om der er uønsket indhold – fx sten og insekter – i pakkerne. I et af produkterne fandt vi tre små sten.
Utilstrækkelige informationer på emballagen
Endelig har vi i testen også undersøgt emballagen på de 17 forskellige produkter.
På to produkter er lovkravene til mærkningen ikke overholdt. Det gælder kikærterne fra Cosmoveda, som mangler den lovpligtige næringsdeklaration og det gælder Urtekram-produktet, som gør brug af en ernæringsanprisning og af Nøglehulsmærkning, men ikke lever op til kravene for disse, da der dels er for lidt kostfibre, og dels for meget salt i. I et svar meddeler Urtekram, at virksomheden vil ”gennemgå mærkningen” og ”få rettet fejlen”, hvis ”kikærterne skulle være indplaceret i en forkert kategori, der gør, at de ikke overholder krav til saltindhold”.
På flere produkter er det desuden ikke muligt at se, hvilket land ærterne er blevet dyrket i. På nogle af de undersøgte produkter står der fx ’EU/ikke-EU’ under oprindelseslandet. Der er dog ikke lovkrav om mærkning af oprindelsesland på bælgfrugter, men Forbrugerrådet Tænk ønsker ikke desto mindre en tydeligere oprindelsesmærkning.
På emballagen af ni testede produkter mangler der desuden information om, hvordan emballagen skal sorteres.
Stor forskel på priserne
Vi har i testen også undersøgt og sammenlignet priser på produkterne. De dyreste kikærter i testen koster 107 kroner pr. kilo, de billigste fås til 24 kroner for et kilo. De billigste økologiske kikærter koster 30 kroner pr. kilo.
Disse kikærter er gode valg
På baggrund af testen fremhæver vi tre produkter, som vi synes er et godt valg.
Bedste tørrede kikærter: Grøn Balance Øko Kikærter
Grøn Balance Øko Kikærter var de kikærter, der smagte bedst, og som generelt klarede sig godt i testen.
De tørrede kikærter fra Grøn Balance er økologiske.
Deres oprindelsesland er oplyst som "ikke EU-jordbrug"
Se alle testresultaterne for Grøn Balance Øko KikærterGode danske ingridærter: Dava Danske Økologiske Ingridærter
Ingridærterne fra Dava er også økologiske og klarer sig stort set lige så godt som testens bedste. De er dog lidt dyrere, men er til gengæld dyrket i Danmark.
Se alle testresultaterne for Dava Danske Økologiske Ingrid ærterBedste kikærter i lage: Freshona Chickpeas in water
Hvis man ikke har nået at sætte de tørrede kikærtet i blød, er Freshonas kikærter i vand det bedste alternativ til de tørrede kikærter. Freshonas kikærter er desuden det billigste lageprodukt, men er ikke økologiske.
Se alle testresultaterne for Freshona Chickpeas in waterTesten er støttet af
Bønne Burrito
Nem, lækker burrito, der kan blive en af hverdagens favoritter. Prøv den i dag.
Sådan bruger du bælgfrugter
Bælgfrugter som bønner og linser er fyldt med proteiner, fibre og vitaminer. De er mindre klimabelastende og billigere end kød. Få tips til at bruge dem her.
Det skal du vide om belugalinser
Belugalinser er små, sorte linser. De har en fast struktur, når de er kogt, og derfor er de velegnet til at erstattet kød helt eller delvis i retter. Læs hvor længe, du skal koge linserne, og få tips til at give dem ekstra smag.