Cocktaileffekten: En podcast til gravide om uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Cocktaileffekten: En podcast til gravide om uønsket kemi

I podcasten undersøger gravide Tanja kemiske stoffer, og hvordan du kan minimere din og dit barns samlede udsættelse af uønsket kemi – også kaldet cocktaileffekten.

Katja Ravn · Foto: Tanja Kjeldgaard · 2. maj 2022
gravid kvinde

Hver dag optager du kemiske stoffer gennem luften, huden og maden. Når du tager make-up på, når du holder på cykelstyret, eller går med barnevognen. Når du spiser eller drikker, og når du køber en ny sofa eller seng.

Nogle af disse stoffer kan have uønskede effekter. De kan være allergifremkaldende, hormonforstyrrende og kræftfremkaldende - eller mistænkt for at være det. Når de forskellige stoffer blandes i din krop, skaber de det, som forskerne kalder cocktaileffekten.

Kemiguide til gravide

Er du gravid, er det særligt vigtigt at undgå kemikalier, som kan have uønskede effekter. Men det kan være svært at navigere i for kommende forældre.

Er det okay at bruge kosmetik og pleje under graviditeten? Indeholder barnevogne og babymadrasser uønsket kemi? Hvad skal jeg overhovedet se efter på produkter?

Det undersøger gravide Tanja i podcasten ”Cocktaileffekten” på tre afsnit. I podcasten besøger hun forskere og eksperter, der fortæller om, hvilke uønskede stoffer du skal holde øje med og guider dig til, hvordan du træffer gode kemivalg i hverdagen for dig og dit barn.

Podcasten Cocktaileffekten er produceret for Forbrugerrådet Tænk Kemi af journalist Tanja Kjeldgaard.

Medvirkende:

  • Anna-Maria Andersson, leder, Center for Hormonforstyrrende Stoffer
  • Anne Beck Christensen, markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
  • Christel S. Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
  • Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi
  • Stine Müller, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
  • Tanja Kjeldgaard, freelancejournalist

Redaktør: Katja Laukkonen Ravn

Produktion, tilrettelæggelse og lyd: Tanja Kjeldgaard

Musik: In the Hotel Lounge, Epidemic sound

Lyt til alle afsnit af podcasten Cocktaileffekten

Afsnit 1: Det store kemikalieeksperiment

Tanja er gravid og vil gerne blive klogere på at undgå uønsket kemi i hverdagen. Lyt med, når Tanja besøger forskere og kemieksperter, der fortæller om, hvordan vi undersøger og regulerer uønskede stoffer i EU, og hvad der skal til for at undgå uønskede stoffer.

Afsnit 2: Må jeg bruge make-up, når jeg er gravid?

Tanja er gravid, og hun er begyndt at se træt og oppustet ud. Derfor vil hun gerne bruge make-up og plejeprodukter til at se friskere ud. Men er det en god ide under graviditeten? Lyt med, når Tanja besøger kemieksperter hos Forbrugerrådet Tænk Kemi og får hjælp til at undgå uønsket kemi i kosmetik og plejeprodukter.

Afsnit 3: Er der uønsket kemi i barnevognen?

Tanja og hendes kæreste er i gang med at købe babyudstyr til deres kommende familiemedlem. Desværre er det ikke let at undgå uønsket kemi, når der skal købes en barnevogn eller en babymadras. Lyt med, når Tanja besøger kemieksperter i Forbrugerrådet Tænk Kemi og får hjælp til at begrænse uønsket kemi i babyudstyr.