Badebomber og badeslim: Undgå parfumeallergi hos børn
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Badebomber og badeslim: Undgå parfumeallergi hos børn

Badebomber bobler og dufter i badekarret. Men flere produkter indeholder parfume, der kan give allergiske reaktioner hos børn. Bliv klogere på allergi her.

Niels Søndergaard Foto: Getty Images · 20. oktober 2021
badebomber i kasse

Badebomber og badeslim kan gøre turen i badekarret ekstra sjov for børn. Badebomber syder og bobler og badeslim giver vandet en sjov og slimet konsistens. Men disse produkter kan indeholde uønsket kemi.

En test af badebomber og badeslim fra Forbrugerrådet Tænk viser både indhold af parfume, mikroplast og såkaldte azofarvestoffer.

Parfume i de fleste badebomber og badeslim

Det kan være svært at finde denne type badeprodukter uden parfume. I testen indeholder hele 7 ud af 9 produkter parfume.

Vil du gerne undgå parfume? Tjek ingredienslisten for parfumestoffer eller spørg i butikken. Overvej at droppe købet, hvis du ikke kan få klar besked.

Parfumeallergi varer resten af livet

Parfume dufter godt. Men der er en risiko for, at dit barn udvikler parfumeallergi. Hvis dit barn først har fået parfumeallergi, varer det resten af livet.

Du kan derfor nedsætte risikoen for parfumeallergi ved at begrænse dit barns udsættelse for parfume.

Kemiluppen: En badebombe er uden parfume

I appen Kemiluppen kan du finde mere end 20 forskellige slags badebomber og badeslim.

Flere af badeprodukterne indeholder parfumestoffer, der kan være allergifremkaldende og problematiske for børn. Derfor får de fleste en middel eller dårlig kemibedømmelse.

Men et enkelt produkt får den bedste kemi-bedømmelse A-kolben, fordi den er uden parfume. Det er badebomben Miss Nella til børn. Produktet indeholder dog azofarvestoffer, som Forbrugerrådet Tænk generelt anbefaler at begrænse udsættelsen for.

Fem tips: Nedsæt risikoen for parfumeallergi

 • Undgå så vidt muligt produkter med parfume til dit barn. Det gælder både i plejeprodukter, legetøj, vaskemidler og rengøringsmidler.
   
 • Tjek plejeprodukter med appen Kemiluppen. Får produktet topkarakteren A-kolben, er det uden parfume og andre former for uønsket kemi. 
   
 • Gå efter produkter, der angiver at være parfumefri eller uden parfume.
   
 • Kig efter produkter, som har Astma-Allergi Danmarks mærke Den Blå Krans. Det kan også være et lignende allergimærke som fx AllergyCertified. Disse produkter må ikke indeholde parfume.
   
 • Spørg om parfumeindholdet i butikken eller kig selv på produktets ingrediensliste. Parfume kan stå angivet på ingredienslisten som parfum, aroma eller fragrance.

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Undgå parfume i børneprodukter

”Mange produkter indeholder parfumestoffer, der kan give allergi. Børn udsættes for parfume mange steder fra, og parfumeallergi er udbredt blandt børn og unge. Parfumestoffer i børneprodukter som fx badebomber og badeslim er et helt unødvendigt bidrag til den allergirisiko, der knytter sig til parfume. Vores anbefaling er i stedet, at du undgår parfume i produkter til børn.”

Stine Müller, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi