Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Feriebudget: Få råd til en god ferie

Rejser, udflugter, lækker mad - ferie betyder for mange også forkælelse. Men det koster. Hvordan får du råd til den ferie, du drømmer om? Få hjælp her.
Af Mette Andrea Boesgaard
11. Juni 2018
Ferieøkonomi
Foto: iStock

Undgå stress med et feriebudget

Ferie er tid til at slappe af og komme ned i gear. Men ferien kan hurtigt blive ødelagt, hvis du skal vende hver en krone. Med et feriebudget undgår du at stresse over økonomi og penge.

Pengene går lidt hurtigere, når du for eksempel spiser ude, køber is eller tager på museum. Uanset om du rejser til udlandet eller holder ferie i Danmark, er det en god ide at lægge et feriebudget.

Læs videre og få gode tips og tricks til hvordan du lægger et godt feriebudget.

Kig tilbage på sidste års ferieforbrug

Netbank kan vise dig hvor mange penge, du og din familie brugte under sidste års ferie. Skal du lægge dit næste feriebudget, kan du derfor spørge dig selv:

  • Hvor mange penge brugte du sidste år?
  • Hvad brugte du penge på? (spise ude, aktiviteter, transport med mere)

Ferieøkonomien fra sidste år giver et godt billede af, hvad du og din familie har brugt penge på. Samtidig giver din ferieøkonomi et realistisk billede af, hvor mange penge I nok vil komme til at bruge, når I igen skal holde ferie.

Sæt budgettets rammer med familien

Shopping, udflugter og god mad fylder godt i feriebudgettet. Forbruget på ferie afhænger derfor først og fremmest af, hvad du og din familie har besluttet jer for, at I vil have ud af ferien.

Feriebudgettet skal være et realistisk beløb på, hvor mange penge I har at bruge, mens I er af sted. Diskuter derfor hvordan I vil prioritere pengene. 

Lommepenge til børnene kan eventuelt indgå i feriebudgettet. På den måde har børnene selv råderum over, om de vil bruge alle deres penge på is eller souvenirs

Penge kan populært sagt kun bruges en gang. Lav eventuelt en liste over hvilke seværdigheder og goder, der er vigtigst for jer på ferien. Så spiser I ikke dyrt hver aften, hvis det i virkeligheden er en forlystelsespark, I helst vil bruge pengene på.

Undersøg feriestedets og omgivelsernes priser

Priser på restauranter og aktiviteter i dit ferieområde er værd at undersøge, inden du tager på ferie.

Feriebudgettet bliver lettere at lægge, hvis du har en ide om, hvad de forskellige aktiviteter koster. På den måde får du også nemmere ved at prioritere, hvilke ting du og familien gerne vil se eller prøve i ferien.

Husk de "usynlige" ferieomkostninger

Usynlige udgifter til ferien er alle de praktiske ting, du bruger penge på, som ikke finder sted på selve ferierejsen.

Det kan for eksempel være:

  • Parkering og forplejning i lufthavnen
  • Pasning af kæledyr
  • Køb af kuffert, telt, sovepose, pas og rejseforsikringer  

Husk at regne disse poster med i budgettet, så de ikke rammer dig som uforudsete udgifter, der tager penge fra selve feriens budget.

Det skal du tjekke inden du køber rejseforsikring

Undgå gebyrer, når du bruger fremmed valuta

Udenlandsk valuta kan komme til at koste dig mange penge i gebyrer. Men skal du betale med dit betalingskort eller skal du hæve kontanter i en hæveautomat?

Sådan får du den billigste valuta