Inflationen i Danmark stiger
Når priserne på vigtige varer stiger, ryger inflationen i vejret, og det er sket i Danmark i august 2021. Bliv klogere på, hvad det betyder.
I august 2021 var forbrugerprisindekset steget med 1,8 procent i forhold til året før, og det er den største stigning set i Danmark siden december 2012.
Når forbrugspriserne samlet set stiger, så stiger inflationen.
Samlet set måles de danske forbrugerpriser i forbrugerprisindekset, der giver et billede af, hvordan priserne på varer udvikler sig. Når priserne på forbrugerindekset stiger, kaldes det også for inflation.
Ikke alle mærker inflationen stige
Ifølge Danmarks Statistik er det primært priserne på benzin, diesel, husleje, el, gas og tobak, der trækker det samlede forbrugerprisindeks op.
“Når man taler om stigning på forbrugerprisindekset, er det ikke sikkert, at det er stigninger, som alle forbrugere mærker noget til. Hvis du ikke har en diesel- eller benzinbil, og du ikke ryger og bruger begrænset med el, så har du ikke mærket så meget til prisstigninger,” siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.
8.300 kr. mere end sidste år
Hvor meget prisstigningerne mærkes for den enkelte familie, afhænger i høj grad af, hvilket forbrugsmønster den har.
Arbejdernes Landsbank har udregnet, at en almindelig familie med forbrug af tobak og benzin skal bruge 8.300 kr. mere for at købe de samme varer i dag som sidste år ved samme tid. Det er, fordi priserne på for eksempel benzin, diesel og el fylder så meget i økonomien, at prisstigninger på så relativt få varer får betydning for inflationen i Danmark.
Fordi inflation er et mål for de samlede priser på varer i Danmark, vil der også være varer, som er blevet billigere. Det gælder blandt andet lejen på sommerhuse, priser på charterrejser samt møbler.
“Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte dansker vil opleve den stigende inflation, især når stigningen skyldes prisstigninger på få varer,” siger Morten Bruun Pedersen.
Ikke nogen høj inflation
Trods de stigende priser er der ikke tale om et højt inflationsniveau i Danmark. I 2015 var der ligefrem tale om, at der var deflation i Danmark, hvor priserne på varerne falder.
Det kan umiddelbart lyde som en dejlig ting for forbrugerne, men det er tegn på problemer i den samlede økonomi, og en langvarig deflation kan betyde en nedgang i væksten i samfundet.
“Udfordringen ved deflation er, at forbrugerne har grund til at holde på pengene, fordi din købekraft bliver stærkere over tid,” siger Morten Bruun Pedersen.
Stabil inflation er godt for økonomien
Er der en inflation på 2 procent, betyder det, at 100 kroner i 2020 svarer til 98 kroner i 2021. Du har altså mistet 2 kroner.
“Men er der en deflation på 2 procent, er 100 kroner i 2020 blevet til 102 kroner i 2021,” siger Morten Bruun Pedersen.
En stabil inflation er godt for økonomien, fordi det tyder på, at der er gang i efterspørgslen, hvilket altså betyder, at forbrugerne bruger penge, hvilket igen betyder, at der skal produceres og sælges varer.
Inflationen i Danmark har siden 1990’erne ligget og svinget omkring de 2 procent, men i midten af 1970’erne var inflationen helt oppe omkring 15 procent.
Det skal du vide, inden du sætter dine penge ind på en opsparingskonto
Sætter du dine penge på en opsparingskonto kan du få en højere rente, men du skal være opmærksom på bl.a. binding og gebyrer.
Spar penge i hverdagen: Her er vores bedste sparetips
Priserne stiger på alt fra dagligvarer til el, og du har måske brug for at kigge budgettet igennem. Disse overvejelser og ændringer i dine vaner kan give dig en sundere økonomi og spare dig penge.
Sådan deler I værdierne i en skilsmisse
Hvem skal have hvad, når I skal hvert til sit? Få eksperternes råd til at dele bolig, gæld og værdier.