Se, om du kan have gavn af en uafhængig økonomirådgiver
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Har du brug for uafhængig økonomisk rådgivning?

Giver det mening for dig og din økonomi at rådføre dig med en uafhængig finansiel rådgiver? Få svaret her.

Foto: Getty Images · 14. september 2022
Midaldrende par får uafhængig økonomisk rådgivning

Find ud af, om uafhængig økonomisk rådgivning er relevant for dig i spørgeguiden længere nede i artiklen.

Pension. Investeringer. Omlægning af lån og gæld. Der kan være mange grunde til, at du tænker, at det måske var en ide at tale penge og finanser med nogen, der har bedre forstand på den slags end dig selv.

Uanset om du har tænkt dig at søge hjælp til økonomiske spørgsmål hos en bank, et pensionsselskab eller en uafhængig rådgiver, er det en god ide at starte med at sætte dig grundigt ind i både din egen økonomiske situation og det emne, du vil søge rådgivning om.

Det handler simpelthen om, at der ikke er nogen grund til at skulle betale en uafhængig rådgiver for at gøre noget, som du nemt selv kan gøre. Og så handler det også om, at det er godt at have en basal viden om fx investering, boliglån eller pensionsopsparing, før du kontakter en rådgiver om et emne. Det gør, at det er nemmere for dig at tale med rådgiveren.

Se, om du kan have gavn af en uafhængig økonomirådgiver

Hvorvidt du kan få noget ud af at bruge en uafhængig finansiel rådgiver, kan du få et fingerpeg om i testen herunder. 

Guiden tager ikke højde for detaljerede og individuelle forhold, men den kan give dig en indikation på, om du skal bruge tid på at undersøge dine muligheder nærmere.

Hvad med rådgivning i banken?

Når du søger rådgivning om din økonomi er én mulighed at gå til din bank eller til dit pensionsselskab, men i her er det vigtigt at være meget opmærksom på, at den rådgivning du får ikke er uafhængig.

For når du går ned i din bank og spørger efter fx investeringsrådgivning, svarer det til at få rådgivning om et stereoanlæg i en elektronikforretning. Ekspedienten i elektronikforretningen ved garanteret noget om stereoanlæg, men ekspedienten har også en interesse i at sælge dig et dyrt anlæg og få dig til at tilkøbe måske unødvendige tillægsforsikringer.

Sådan er det også med bankernes rådgivning. Den er ikke uafhængig. Bankrådgiverne har økonomisk interesse i at sælge dig bestemte produkter, og derfor sker rådgivning ikke kun med dine interesser for sigte.

På samme måde som en bilforhandler ikke råder dig til at gå over til konkurrenten, selv om han kan se, at konkurrenten har en bil, der passer bedre til dit behov, så råder bankrådgiveren dig heller ikke til at vælge investeringsprodukter, der ligger uden for bankens regi.

Bankens rådgivning koster også penge

Når du taler 30 minutter med din bank eller dit pensionsselskab om dine pensionsinvesteringer, får du ikke efterfølgende en regning på for eksempel 1.000 kroner for rådgivningen. Men du betaler alligevel for rådgivningen gennem de gebyrer og omkostninger, som fx dine investeringsprodukter, lån og pensionsprodukter i banken koster.

Det er fx ikke usædvanligt at betale årlige omkostninger i procent (ÅOP) på 1,5 procent for et investeringsprodukt i banken. Det vil sige, at har du investeret 500.000 kroner, koster det dig 7.500 kroner om året.

Men det er ikke penge, du skal betale via et girokort en gang om året. Beløbet trækkes fra dit afkast. Og var der ikke noget afkast, trækkes det fra din investering. Du skal altså ikke have penge op af lommen, men du betaler stadig for rådgivningen på den måde.

Uafhængige rådgivere betales for deres tid

De uafhængige rådgivere tager sig betalt for den tid, de bruger på at rådgive og optimere din økonomi. Og den rådgivning, du får skal gerne kunne betale sig, enten ved at rådgiveren finder nogle besparelser eller hjælper dig med, at du får mere ud af dine penge.

Besparelsen vil fx kunne findes i at billigere produkter. Den store forskel er, at du hos den finansielle rådgiver får en regning, som skal betales på almindelig vis.

Hvad må rådgiveren rådgive om?

Finanstilsynet er den offentlige myndighed, der fører tilsyn med finansielle virksomheder i Danmark – herunder finansielle rådgivere. For at kalde sig finansiel rådgiver skal man have tilladelse fra Finanstilsynet, men der findes forskellige typer af tilladelser, og en enkelt virksomhed kan have flere forskellige af disse tilladelser.

Det er ikke sikkert, at den finansielle rådgiver markedsfører sig under præcis det navn, som den tilladelse, virksomheden har fra Finanstilsynet, har, men tilladelsen er en udmærket måde i første omgang at vurdere, om man er ved at henvende sig til en rådgiver, der kan hjælpe dig.

Finansiel rådgiver

En finansiel rådgiver kan rådgive bredt om de fleste økonomiske områder som opsparing,  investering, boligkøb, forbrugslån, budget og så videre. Det er den bredeste form for rådgivningstilladelse, og medmindre du skal have specialiseret rådgivning, vil det typisk være en finansiel rådgiver, du skal have fat på.

Investeringsrådgiver

Rådgiver, der har specialiseret sig i rådgivning om investeringer. Det betyder, at denne type rådgiver kun må rådgive om investering.

Boligkreditformidler

Må kun rådgive om og formidle lån med sikkerhed i fast ejendom.

Forsikringsmægler

Må kun rådgive om forsikringer.

Pensionsmægler

Må kun rådgive om pension.