Studerende? Sådan får du råd til forsikring på SU
Forsikringer er en stor udgift. Men det kan blive rigtig dyrt, hvis du ikke er forsikret. Få hjælp til at spare penge på forsikringen på SU.
Forsikringer er en stor udgift i budgettet, og værdier og kostbare ejendele virker måske fraværende i din studenterhybel. Derfor kan du tænke, at du ikke behøver en forsikring. Men summen af alle dine ejendele er formentlig højere, end du tror.
Computer, studiebøger, køkkenting, smykker og tøj løber hurtigt op i mange penge, hvis du skal købe nyt af alt efter indbrud eller brand.
Ulykker og skader på dig selv eller andre kan også koste dig dyrt, hvis du ikke har den rigtige forsikring. Men hvordan får du råd til forsikringer som studerende på SU? Og hvilke forsikringer skal du prioritere?
Indboforsikring er altid en god ide
En indboforsikring skal du som minimum have. Indboforsikringen dækker dine ejendele ved eksempelvis brand eller indbrud.
Indboforsikringen indeholder også en ansvarsforsikring. Den dækker, hvis du er skyld i, at andre mennesker kommer til skade eller får varige mén i en ulykke, eller hvis du ødelægger deres ting.
Brand, indbrud, hærværk eller andre uheld kan ramme dig, og uden en forsikring kan du risikere at stå uden erstatning. Det kan stille dig i en svær økonomisk situation, hvis du selv skal skaffe penge til udbedringer af skader og til at købe de ting, du har mistet – lige fra stole til tøj og køkkenting.
Dækker din indboforsikring?
Er du under 18 eller 21 år, dækker din mors eller fars indboforsikring dig måske allerede. Visse indboforsikringer dækker nemlig udeboende børn, så længe de bor alene. Spørg dine forældre, om du allerede er dækket – og hvordan du er dækket.
Er du over 18 eller 21 år, og dækker dine forældres indboforsikring dig ikke, skal du have din egen indboforsikring.
Lejer du et værelse, eller deler du bolig med andre? Så dækker din indboforsikring ikke nødvendigvis.
Tjek altid forsikringsvilkårene eller snak med dit forsikringsselskab, hvis du er tvivl om du er dækket.
Spar penge på indboforsikringen
Prisen på din indboforsikring er afhængig af:
- Din selvrisiko
- Din forsikringssum
Selvrisikoen er det beløb, du selv skal dække, når der er sket en skade. En god tommelfingerregel er, at jo højere selvrisikoen er, jo billigere er forsikringen.
En selvrisiko på for eksempel 5.000 kroner vil ikke give dig erstatning, hvis skaderne er på 5.000 kroner eller mindre. Men hvis den helt store skade sker, eksempelvis hvis en tyv tømmer hele kollegieværelset, får du stor gavn af forsikringen.
Overvej at spare penge på din indboforsikring ved at hæve beløbet på din selvrisiko, hvis du har stadig har råd til at dække skaden med en højere selvrisiko.
Forsikringssummen er værdien af alt det, du ejer. Du kan enten vælge en forsikring med sumløs dækning eller med en fast dækning. Har din indboforsikring fast dækning, kan du skrue på din forsikringssum og spare penge på din forsikring.
Har du særlige behov – for eksempel dyr elektronik eller en dyr cykel – kan du have brug for ekstra dækning, og det koster.
Er ulykkesforsikring nødvendig?
Ulykkesforsikringen dækker, når noget eller nogen udefra gør skade på din person. En ulykkesforsikring er god at have, men er pengene knappe, skal du prioritere indboforsikringen.
Ulykkesforsikringen kan især være en god idé, hvis du dyrker ekstremsport, fordi risikoen for at komme til skade er forholdsvis stor. Overvej også en ekstra dækning, så du er dækket under udøvelse. Husk at tjekke vilkårene, for forsikringen kan have undtagelser, hvor den ikke dækker.
Bliver ulykkesforsikringen for dyr, skal du måske overveje at lægge ekstremsporten på hylden til efter uddannelsen.
Husk rejseforsikringen
Rejseforsikringen er vigtig, både når du rejser inden for og uden for EU.
I EU-lande er du dækket af det blå sygesikringsbevis, hvis du skal på hospitalet eller til lægen. Men det dækker ikke alle udgifter. Du er eksempelvis ikke dækket af hjemtransport, og det kan blive dyrt, hvis du kommer til skade. Derfor skal du tegne en rejseforsikring.
Rejser du uden for EU, gælder det blå sygesikringskort ikke, og så skal du altid tegne en rejseforsikring.
Drop de dyre tillægsforsikringer
Når du køber telefoner, fjernsyn og computere, tilbyder butikker dig ofte en tillægsforsikring. Tillægsforsikringen dækker, hvis du taber telefonen eller hælder vand i computeren. Men det er ofte en dyr løsning, fordi den kun dækker ét produkt.
Køb i stedet elektronikdækning som en tillægsforsikring til din indboforsikring.
Elektronikdækningen dækker alle dine elektronikgenstande i stedet for, at du skal købe en forsikring for hver genstand. Derfor er elektronikforsikringen som regel en billigere løsning.
Indhent gode tilbud
Som studerende kan du muligvis få et godt tilbud på forsikringer gennem din fagforening, din arbejdsplads, indkøbsforeninger eller interesseorganisationer.
Forsikringsselskaber tilbyder også samlerabatter, og der kan i nogle tilfælde være penge at spare ved at samle flere forsikringer hos et selskab. Men det er vigtigt, at du er kritisk. En test fra magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge viser, at du ikke altid kan spare penge ved samlerabatter.
Del regningen op og betal månedsvist
Store regninger kan virke uoverskuelige. Er det mere overkommeligt for dig at betale løbende, kan du få forsikringsselskabet til at dele regningen op, så du i stedet betaler et lille beløb hver måned. Det kan dog koste ekstra gebyrer.
Et budget er den bedste måde at undgå ubehagelige overraskelser, når du skal betale for din forsikring. Med et budget undgår du også, at du ikke har penge til at betale forsikringen.
Det skal du vide, inden du sætter dine penge ind på en opsparingskonto
Sætter du dine penge på en opsparingskonto kan du få en højere rente, men du skal være opmærksom på bl.a. binding og gebyrer.
Spar penge i hverdagen: Her er vores bedste sparetips
Priserne stiger på alt fra dagligvarer til el, og du har måske brug for at kigge budgettet igennem. Disse overvejelser og ændringer i dine vaner kan give dig en sundere økonomi og spare dig penge.
Sådan deler I værdierne i en skilsmisse
Hvem skal have hvad, når I skal hvert til sit? Få eksperternes råd til at dele bolig, gæld og værdier.