Test: Irmas Tusindfryd Rengøring | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Irmas Tusindfryd
Rengøring

Om produktet

Irmas Tusindfryd rengøring indeholder methyl ethyl ketone (MEK), der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Derfor får produktet den dårligste kemibedømmelse, en C-kolbe.

Stoffet bruges til at denaturere alkohol, så alkoholen ikke kan bruges til at drikke. Det er på myndighedernes liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Listen er fra 2020.

Stoffet er tilladt i Svanemærkede produkter.

Generelt udelukker Svanemærket mistænkt hormonforstyrrende stoffer, og myndighedernes liste er allerede indarbejdet i Svanemærkets kriterier for en række produkter, men endnu ikke alle. Det gælder bl.a. for rengøringsmidler. Miljømærkning Danmark forventer, at kriterierne for rengøringsmidler opdateres i 2024.

Efter at COOP er blevet bekendt med, at MEK er mistænkt for at være hormonforstyrrende, har de besluttet hurtigst muligt at ændre produktion, så den alkohol, der findes i rengøringsmidlerne, fremadrettet denatureres uden brug af MEK.

Coop har forbud på alle kemikalier under mistanke for hormonforstyrrende effekter i egne varemærker. Det er derfor MEK erstattes i produktet, selvom indholdet er meget lavt og produktet stadig overholder både Svanemærket og Allergimærkning.

De oplyser, at indholdet er under 0,1% i rengøringsmidlet, som samtidig skal fortyndes 1:66.

Coop er ærgerlige over fejlen og oplyser, at de gør, hvad de kan for at fjerne stoffet så hurtigt som muligt.

Kemitest

Plusser

Minusser (stofferne er tilladte)

  • Uden planteekstrakter der kan give allergi
  • Uden parfumestoffer
  • Uden miljøbelastende stoffer
  • Uden andre allergifremkaldende stoffer
  • Med mistænkt hormonforstyrrende stoffer