Radon: Har dit hus for meget af den sundhedsskadelige luftart?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Har dit hus for meget sundhedsskadeligt radon?

Radon i boliger er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft om året, vurderer Sundhedsstyrelsen. Se, hvad du kan gøre her.

Katja Ravn og Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 2. juli 2024
radon

Radon er en naturlig radioaktiv gasart, der findes i jorden. Den kan derfor også findes under dit hus og trænge ind fra undergrunden via revner og sprækker i fundamentet. 

Niveauerne i jorden varierer alt efter, hvor du bor i landet og er generelt højest på Sjælland, Bornholm og de øvrige øer. 

Radon overskrider anbefalet niveau i ca 500.000 danske hjem 

Radon kan du ikke se, lugte eller smage. Gasarten fremkalder ikke bivirkninger med det samme, men den påvirker alligevel mange danskere. 

Radonniveauet overskrider ifølge en undersøgelse fra Aalborg universitet det anbefalede niveau i cirka 500.000 danske huse. 

Radon kan medvirke til lungekræft 

Radon-udsættelsen kan på lang sigt være en medvirkende årsag til lungekræft og er årsag til 300 tilfælde af lungekræft om året – risikoen er specielt stor, hvis du er ryger. 

Radon er ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) den næst vigtigste medvirkende årsag til lungekræft efter aktiv rygning. Der går dog lang tid fra påvirkningen begynder til, at lungekræft måske en dag kan konstateres – typisk 10 til 40 år. 

Radonsikring er lovpligtigt i nye huse 

Er dit hus bygget efter 1998 burde risikoen være mindre, da huse bygget senere skal være opført med radonsikring. 

Den eneste måde at være sikker er dog at få målt niveauerne. 

Få tjekket radonniveauet i dit hus 

Radonniveauet kan du selv få tjekket i dit hus. Det koster typisk mellem 500 og 1.300 kroner ifølge Bolius - Boligejernes Videncenter. 

Først bestiller du en radonmåler – et såkaldt dosimeter. Vær sikker på, at virksomheden følger de internationale standarder for metoder og resultater.  

Det er en god ide at på forhånd at dobbelttjekke, at firmaet bruger et akkrediteret analyselaboratorium. Det vil sige et laboratorie, der lever op til gængse standarder. 

Derefter opsætter du måleren og lader den sidde i 2 til 3 måneder, hvor måleren registrerer niveauet.  

Helst i vinterperioden mellem oktober og april, hvor vinduerne er mindre åbne end i sommerperioden. Så sender du måleren retur til virksomheden og afventer svar. 

Begræns mængden af radon, hvis niveauet er højt 

Radonindholdet i luften skal ifølge myndighederne være under 100 becquerel, som er måleenheden for radioaktivitet. 

Hvis din måling viser højere niveauer, skal du begrænse mængden. 

Det kan du gøre ved at: 

Luft ud for at mindske radon i indeklimaet 

Udluftning med gennemtræk anbefales generelt mindst 2 gange om dagen. Det er blandt andet for at holde fugt og dampe fra uønskede kemikalier ude af hjemmet. 

Radonindholdet i din bolig fortyndes på den måde. Men det er ofte utilstrækkeligt til at holde radonniveauet nede. 

Køb et godt ventilationssystem 

Et ventilationssystem i kælder og stueetage kan nedbringe niveauet af radon. Det er vigtigt at det er med lufttilførsel, da det ellers kan suge ekstra radon ind i huset, hvis der er undertryk. 

Tætne revner 

Hold radon ude ved at tætne revner og sprækker i kældergulvet, stuegulvet, ydervægge i kælderetagen og ved rørgennemføringer. 

Få radonsug under huset  

Hvis du måler et meget højt radonniveau i huset, kan du få installeret et radonsug under huset. Det er meget effektivt og koster mellem 15.000 og 75.000 kroner. 

Kontakt myndighederne

Har du konkrete spørgsmål om radon, der ikke er beskrevet på radonguiden.dk?

Så skal du kontakte Social- og Boligstyrelsen.