Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Budget: Giv dine udgifter et servicetjek og spar penge

Dit budget kan gemme på mange unødige udgifter, hvis du ikke tjekker det jævnligt. Få hjælp til at gennemgå dit budget og spare penge.
Af Camilla Gaarder
5. Juli 2018
Budget: Giv dine tunge budgetposter et servicetjek
Foto: iStock

Tjek dine udgifter løbende

Dine udgifter skal du løbende se efter i sømmene – ikke mindst når der sker ændringer i dit liv eller dine behov ændrer sig.

Abonnementer og forsikringer er udgiftsposter, der ikke nødvendigvis er dyre hver for sig, men som hurtigt kan løbe op i tusindvis af kroner om året.

Tjekker du jævnligt dine udgifter og vurderer, om de stadig matcher dine behov, opdager du også, hvis du betaler for noget, du ikke har brug for. Det kan potentielt give lidt ekstra luft i økonomien.

Justér dit budget hver 3. måned

Start med et tilbageblik på de seneste 3 måneder, hvor du har levet på samme budget. Vurdér, om hver enkelt post stadig giver mening i forhold til dine indtægter, udgifter og ikke mindst dine behov. Regninger og din kontooversigt kan give dig et overblik over, hvad du rent faktisk har brugt på de forskellige poster.

Forbrugerrådet Tænk har samlet en række udgiftsposterposter, hvor du hurtigt kan spare penge, hvis du giver dem et jævnligt servicetjek.

Forsikring

Din forsikring skal du især tjekke, når dit liv ændrer sig.

Dit forsikringsbehov ændrer sig, hvis du for eksempel flytter, får børn, får hund, køber bil, bliver boligejer eller gifter dig. Men det er i det hele taget en god idé at gennemgå dine forsikringer ind imellem - gerne 1 gang om året.

Forsikringer kan du spare penge på, hvis du sammenligner selskaber og indhenter tilbud, der passer til dine behov.

Find den rette indboforsikring

Tv-kanaler

Koster 2.400 – 6.200 kroner om året

Betaler du for tv-kanaler, du ikke bruger?

Tv-pakker er svære at overskue med de mange forskellige muligheder for at tilkøbe kanaler. Men det kan godt betale sig at undersøge, om der findes en anden løsning, der passer bedre til dig. Måske kan du spare penge på at skære overflødige kanaler væk.

Find et tv-abonnement, der passer til dit behov

Mobilabonnement

Koster 950-2.400 kroner om året

Dit mobilabonnement skal passe til dit behov: Hvor meget taletid og data har du for eksempel brug for? Eller har du et abonnement, som giver adgang til streamingtjenester, du ikke benytter dig af?

Tjek din mobil-pakke og find ud af, om du betaler for mere, end du egentlig bruger. Undersøg markedet og brug de forskellige selskabers priser og tilbud til at forhandle.

Find det billigste mobilabonnement for dig

Internet

Koster 2.500-3.600 kroner om året

Markedet for bredbånd er uoverskueligt med mange forskellige leverandører, der sammensætter prisen på deres produkter på mange forskellige måder.

Vilkårene er heller ikke altid nemme at gennemskue, og du ender nemt med at betale for noget, du ikke skal bruge.

Find den bedste bredbåndsløsning til dig

Streamingtjenester

Koster 950-2.750 kroner om året

Streaming af musik, film og serier er blevet populært, og derfor er det også blevet normalt at have op til flere abonnementer på samme tid.

En musiktjeneste, som koster penge, kan du skifte ud med en gratis løsning. Der findes flere gratis alternativer, hvor du dog må leve med, at musikken af og til bliver afbrudt af reklamer.

Find den bedste musiktjeneste til dine behov

Gratis streamingtjenester med film findes der et par stykker af, og flere tjenester tilbyder køb og leje af film mod engangsbeløb. Ser du mange serier, er et abonnement dog nødvendigt i de fleste tilfælde. 

Overvej, om du behøver et abonnement, eller om du kan nøjes med et af de billigere alternativer.

Find alternative streamingtjenester her

Fitness

Koster 1.400-4.700 kroner om året

Dit fitness-abonnement kan du overveje at opsige, hvis du aldrig kommer af sted til fitnesscentret. Vil du spare penge, kan du overveje billigere alternativer som løbeture.

Dit abonnement kan du hos nogle fitnesscentre sætte på pause i op til 4-6 måneder, hvis du ikke bruger det. Husk at medregne, at det koster et gebyr at sætte dit abonnement i bero. Undersøg hvor stort gebyret er i dit fitnesscenter.

Find den bedste fitnesstracker med Forbrugerrådet Tænks test