Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Rejseforsikring: Det skal du huske

Ferien kan blive dyr, hvis du kommer ud for uheld, sygdom eller røveri, og du ikke har styr på din rejseforsikring. Hvad skal du tjekke, inden du køber en?
Af Mette Andrea Boesgaard
21. August 2017
Rejseforsikring: Det skal du huske
Foto: iStock

Husk det blå EU-sygesikringsbevis ved rejser i EU

Rejser du til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, skal du altid have det blå sygesikringskort med.

Kortet giver dig ret til behandling i sundhedsvæsenet på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. Det gule sygesikringsbevis dækker derimod ikke i udlandet.  

Det blå sygesikringskort kan du bestille på borger.dk. Husk at gøre det i god tid inden din ferie. Det tager 2-3 uger, fra du søger, til du får dit blå sygesikringskort med posten.

Bestiller du for sent, får du automatisk sendt et midlertidigt bevis med Digital Post.

Bestil det blå EU-sygesikringskort på borger.dk

Ekstra dækning kan være nødvendig

Det blå sygesikringskort dækker ikke alt. Det dækker for eksempel ikke hjemtransport.

En forsikring, der topper op, hvor det blå rejsekort ikke dækker, eller som giver yderligere dækning, kan du få brug for. Det kan for eksempel være, så du kan få adgang til privathospitaler eller hjælp til det praktiske, hvis uheldet er ude.

På borger.dk kan du se, hvad det blå rejsekort dækker i det land, du skal til

Rejser du udenfor EU, gælder det blå sygesikringskort ikke, så der skal du altid købe din egen rejseforsikring.

Tjek om du allerede er dækket

Køb ikke en rejseforsikring uden først at tjekke, om dine andre forsikringer allerede dækker dig. Din private familieforsikring eller din indboforsikring kan godt have rejsedækning, så se, hvordan de dækker, inden du tegner en dyr rejseforsikring.

Internationale kreditkort indeholder ofte også en rejseforsikring. Læs dog betingelserne grundigt, da der kan være stor forskel på, om forsikringen dækker alle i hele familien, eller hvor meget den dækker for eksempel i forbindelse med farlig sport.

En særlig afbestillings- eller rejseforsikring kan være nødvendig, selv om du allerede har en eller begge forsikringer i forvejen. Det gælder, hvis rejsens længde, formål og rejsested falder uden for din årsrejseforsikrings dækningsområde – for eksempel hvis du rejser mere end 30 dage, eller hvis du skal på studieophold i udlandet.

Tjek markedet inden du køber

Rejseforsikringer kan du købe via dit forsikringsselskab, et rejsebureau eller et rejseforsikringsselskab.

Undersøg markedet grundigt, inden du køber en rejseforsikring. Et privat forsikringsselskab lever af at sælge forsikringer, og de kan derfor have en interesse i at sælge dig en rejseforsikring, uanset om du har brug for den eller ej.

Flere forsikringsselskaber tilbyder rejseforsikringer gennem din indbo- eller familieforsikring, for eksempel som en tillægsdækning. Dette er ofte billigere – særligt hvis du rejser mere end en gang om året.

Forsikringsguiden.dk* kan du bruge til at få overblik, når du sammenligner forskellige selskabers priser. Her kan du blandt andet se priser på bilforsikringer, husforsikringer og indboforsikringer.

Sammenlign selskaber og priser på Forsikringsguiden.dk

Dækning i særlige tilfælde

Din rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis altid. Vær opmærksom på disse ting:

  • Sportsferier, skiferier og andre aktive ferier kan kræve ekstra forsikring, fordi de ikke er dækket af den almindelige rejseforsikring.
  • Dækker din forsikring ikke i visse lande? Flere forsikringer for Europa dækker eksempelvis ikke Tyrkiet.
  • Operationer og behandlinger i udlandet er omfattet af særlige regler. Rejser du ud for at modtage behandling i udlandet, dækker hverken det blå sygesikringskort, dine almindelige forsikringer eller dine rejseforsikringer. Det er derfor vigtigt, at du undersøger dette grundigt og eventuelt får en ekstra forsikring med henblik på netop denne type rejser.
  • Alvorligt og kronisk syge skal være ekstra opmærksomme på de private rejseforsikringer. Ofte vil der nemlig være særlige betingelser, der kan betyde, at du ikke er dækket i samme omfang som andre. Overvej om din situation kræver en forhåndsgodkendelse fra forsikringsselskabet.
  • Er du over 65 år, skal du være opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber kræver en godkendelse, inden de dækker dig på rejsen.

Husk altid hjemrejsedækning

Køb altid hjemrejsedækning uanset hvor du skal på ferie. Det blå rejsekort dækker IKKE hjemtransport! Det kan blive rigtig dyrt, hvis du selv skal betale for at komme hjem fra en ferie med et brækket ben.

*Forsikringsguiden dækker mere end 90 % af markedet for de forsikringstyper, du finder på Forsikringsguiden.