Biludlejning: Undgå at blive snydt, når du lejer bil på ferien
En lejebil på rejsen giver frihed – men biludlejning er en kompliceret affære, og du kan blive snydt. Læs, hvad du skal gøre, hvis du lejer bil på din ferie i udlandet.
En lejebil kan give dig frihed til at komme rundt og se mere af din feriedestination, men billeje kan være en kompliceret affære at navigere i.
Måske får du ikke den bil, du havde booket, firmet opkræver pludselig flere penge, end du havde regnet med eller du får ikke dit depositum retur. Der kan også være en tredjepart i spil, som for eksempel en bookingportal, der kan gøre det svært at vide, hvor du kan rette henvendelse, hvis alt ikke går som planlagt.
Her finder du hjælp til, hvad du kan gøre for at undgå at blive snydt, når du lejer bil på ferien i udlandet.
Undersøg biludlejningsfirmaet og gå uden om bookingportaler
Du kan leje bil på flere måder:
- Book bilen direkte på biludlejningsfirmaets kontor.
- Book bilen gennem biludlejerens hjemmeside.
- Book bilen gennem en bookingportal.
Et godt råd er at leje via et biludlejningsfirma med kontor i Danmark, fordi det gør det lettere at klage, hvis der har været problemer med din lejebil.
Du kan også leje gennem bookingportaler som Rentalcars, Cartrawler og Holidayautos, men det kan være svært at finde ud at, om det er bookingsportalen eller udlejningsfirmaet der har ansvaret, hvis noget går galt, og du vil klage.
Denne forsikring skal du have, når du lejer bil i udlandet
En ansvarsforsikring (Liability Insurance) er obligatorisk, når du lejer bil.
Forsikringen dækker, hvis du laver skade på andre personer eller deres ejendele.
Er du ikke forsikret med et højt nok beløb, kan du som fører af bilen i nogle lande blive stillet overfor et stort erstatningskrav ved uheld.
En ansvarsforsikring har normalt en selvrisiko (Excess). En selvrisiko er det beløb, du selv skal betale, hvis der sker en skade. Tjek hvor stor selvrisikoen er i kontrakten.
Vil du have en lavere eller slet ingen selvrisiko, kan du i nogle tilfælde opnå dette ved at betale en højere præmie (pris) for din forsikring.
Læs biludlejningskontrakten grundigt
Du skal sætte dig godt ind i reglerne og vilkårene, før du underskriver kontrakten. Vær særlig opmærksom på, om der er undtagelser for dækning, og om lejefirmaet fraskriver sig ansvar i kontrakten.
Vilkårene skal være ens i din bestilling og udleveringsblanketten, som du får, når du henter bilen. Brug derfor tid på at sammenligne vilkårene, inden du skriver under.
Underskriv aldrig en kontrakt på et sprog, du ikke forstår. Er der i det hele taget noget, du synes er uklart, så spørg ind til det. Få også eventuelle særlige aftaler på skrift.
Du har ret til at leje den bil, du har bestilt
Udlejningsbilen skal svare til den bil, du har bestilt. Hvis du får udleveret en bil, der ikke svarer til det aftalte, kan du enten få pengene tilbage og ophæve kontrakten, eller have ret til et afslag i prisen, hvis du kan leve med bilen.
Hvis biludlejningsfirmaet ikke har din bil hjemme og opgraderer dig til en større bil, eller med mere udstyr, er du ikke forpligtet til at betale ekstra.
Skal du have ekstra forsikringer?
Tjek altid, om du allerede er dækket gennem dit forsikringsselskab eller din kreditkortudbyder, før du køber forsikringer hos biludlejeren. Måske er lejebilen allerede ansvarsforsikret, eksempelvis som en fast del af aftalen med udlejningsselskabet?
Biludlejeren vil også ofte tilbyde dig at købe flere andre forsikringer. Det kan være en kaskoforsikring (Loss Damage Waiver), som dækker skader på bilen ved uheld. Kaskoforsikringen kan på samme måde som ansvarforsikringen også være inkluderet i prisen.
Vær opmærksom på at udenlandske kaskoforsikringer ikke nødvendigvis dækker det samme som i Danmark. Tjek derfor hvilke skader den dækker, og hvor stor selvrisikoen er.
Andre forsikringer, du kan blive tilbudt, er fx tyveriforsikring og vejhjælp. Overvej grundigt, om du har brug for de ekstra forsikringer.
Hvad betaler du for, når du lejer bil i udlandet?
Prisen på din lejebil kan være inklusiv fri kilometer. Det betyder, at du kan køre så langt, du vil uden ekstra beregning.
Er fri kilometer ikke med i prisen, skal du betale et beløb for hver kilometer, du kører.
Skal du køre meget langt, er det praktisk med fri kilometer. Men vær opmærksom på, at der kan være et loft over, hvor langt du må køre med fri kilometer. Betalingsveje kan derudover få prisen til at løbe op.
Krydser du landegrænser og broer, kan det også koste et ekstra gebyr til udlejningsfirmaet. Gebyret skal du enten betale med det samme, eller det kan blive opkrævet senere af biludlejeren.
Undersøg, om det er tilladt at køre ind i andre regioner end der, hvor du har lejet bilen. Der kan gælde særlige regler, eksempelvis skal du nogle steder have tilladelse til at køre i en byzone.
Alderen på føreren af bilen kan have betydning for prisen for at leje bilen. Der kan både være en minimum- og maksimumalder for at køre en lejebil. Hvis du ikke opfylder kravet, kan du risikere at betale ekstra eller måske slet ikke få lov at leje bilen.
Antallet af personer, som skal køre bilen, kan også have betydning for prisen af bilen. Undersøg om det koster ekstra, hvis flere skal køre bilen.
Leje af for eksempel autostol og cykelophæng kan også koste ekstra.
Husk dit kreditkort, når du lejer en bil i udlandet
Lejer du bil i udlandet, skal du huske at tage et kreditkort med. Mange biludlejningsfirmaer kræver, at du betaler med et kreditkort som MasterCard, Diners eller Eurocard. Så kan de nemlig reservere beløbet på dit kort på forhånd.
Nogle europæiske biludlejere afviser helt Visa/Dankort som betalingskort.
Undersøg bilen for fejl og skader, inden du kører
Undersøg altid lejebilen grundigt, inden du kører af sted. Tjek bilen for mangler, buler og ridser, så du ikke kommer til at hæfte for dem, når du afleverer bilen. Tag et billede af skaderne, og få udlejeren til at notere dem. Ofte vil biludlejningsfirmaet gennemgå bilen med dig, men kig også selv grundigt efter.
Notér også kilometertallet, når du får bilen. Tag fx et billede af instrumentbrættet.
Der skal være sikkerhedsudstyr, som sikkerhedsveste og en advarselstrekant, i alle biler i de fleste lande. Tjek, at bilen har det udstyr, der er krævet.
Det skal du huske, når du afleverer bilen til biludlejningsfirmaet
Udlejeren gennemgår normalt bilen ved aflevering. Sørg for at bilen bliver tjekket for skader, og om der er den rigtige mængde brændstof på.
Du bør i alle tilfælde få dokumentation for, at bilen er i orden, når du afleverer bilen.
Afleverer du bilen uden for åbningstiden, skal du ofte stille bilen og aflevere nøglerne i en postkasse. Tag billeder af bilen fra alle vinkler, så du kan dokumentere, at der ikke var skader ved afleveringen.
Husk at få depositummet eller den betalingsreservation, der er foretaget på dit kreditkort, tilbage eller annulleret, når du afleverer bilen.
Her kan du klage over billeje
Vil du klage over din udlejningsbil, skal du først klage til udlejningsfirmaet. Hvis du klager via en klageformular på deres hjemmeside, skal du gemme en kopi, så du kan dokumentere din klage.
Har du lejet bilen via en bookingportal? Så klag både til bookingportalen og selve udlejningsfirmaet, hvis du er i tvivl om, hvem der er ansvarlig for din udlejning.
Forbruger Europa kan hjælpe dig med, hvor du kan klage, hvis du ikke finder en løsning med bookingportalen eller udlejningsfirmaet. De kan også hjælpe dig, hvis udlejeren mener, at udlejeren har et erstatningskrav imod dig for skader på bilen.
Hold øje med din bankkonto, postkasse og indbakke, når du kommer hjem
Nogle forbrugere oplever, at biludlejningsfirmaet trækker flere penge, end de havde regnet med. Det kan fx ske, at en udlejer tilskriver dig en tillægsforsikring, uden du har sagt ja til det eller hæver penge for skader på bilen, uden du ved det.
Hold derfor et vågent øje med din bankkonto i månederne efter, du er kommet hjem fra din rejse. Hvis du ser, at biludlejeren trækker flere penge, end I havde aftalt, så reagér straks ved at tage skriftlig kontakt til udlejeren og kontakt også din bank for at lave en kortindsigelse. Bankerne har typisk relativt korte indsigelsesfrister, så det er vigtigt, at du handler straks, du opdager det.
Truer biludlejningsfirmaet dig med inkasso, så skal du ikke betale, men gøre indsigelse. Så er det dem, der skal føre bevisbyrden over for en dansk domstol.
Sådan klager du over rejser, oplevelser, billeje og husudlejning
Du kan klage over alt fra biludlejning til beskidte hotelværelser og Airbnb-boliger, der ikke lever op til løfterne. Få hjælp til klagen her.
Skal du leje sommerhus? Her er dine rettigheder
Hvad gør du, hvis sommerhuset er møgbeskidt, eller opvaskemaskinen er defekt ved ankomsten? Få overblik over dine rettigheder og klagemuligheder her, når du lejer sommerhus.
Sådan får du en mindre klima- og miljøbelastende ferie
Uanset om ferien holdes i Danmark eller i udlandet, er der noget, du selv kan gøre, for at netop din ferie bliver mindre klima- og miljøbelastende.