Hvilken kabinekuffert skal du vælge?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Kabinekufferter: 13 vigtige detaljer ved købet

Køber du en kabinekuffert, er der flere ting, du skal overveje. Er størrelsen tilladt hos flyselskabet, og har kufferten den rigtige lås? Få overblik her.

Jesper Frydland-Raun · Foto: Getty Images · 23. juni 2021
Person med kuffert står på et rullebånd

 

Køb af kabinekuffert: Sådan finder du den rigtige

Kabinekufferten er praktisk, hvis du ikke pakker meget og gerne vil spare tid og eventuelle gebyrer ved indchecket bagage.

Men hvad skal du overveje, når du køber en kabinekuffert?

Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet kabinekufferters ergonomi og holdbarhed, og på baggrund af testen har vi samlet 13 ting, du skal tænke over, når du køber kabinekuffert. Testen kan du dog ikke længere se, da de testede kabinekufferter ikke længere er i handelen.

1. Størrelse

Flyselskab og billettype afgør, hvor stor din håndbage må være. Ved du, hvilket flyselskab du skal rejse med, så tjek den tilladte kuffertstørrelse inden turen – og inden du eventuelt køber en ny kabinekuffert.

Mål selv kabinekufferten – vores tidligere test af kabinekufferter viste, at den oplyste størrelse ikke altid passer med kuffertens reelle størrelse.

Når luftfartsselskabet tjekker din kuffert inkluderes håndtag og hjul i kuffertens højde, bredde og dybde. Producenter tæller ikke altid hjul og håndtag med i deres oplysning og kuffertens størrelse.

2. Vægt

Letvægtskabinekufferter vejer typisk omkring halvandet kilo, mens andre vejer op til fire kilo.

Planlægger du at bære din kuffert meget, så tag vægten i betragtning.

Undersøg, hvad håndbagage på din flyvetur må veje. Jo tungere kabinekufferten er, jo mindre kan du have med.

3. Hjul

Hårde hjul er typisk mere holdbare, men larmer mere på ujævnt underlag som eksempelvis brosten.

4. Beskyttende bumpers

Kantsten er hårde for kufferter at blive trukket op over, fordi kabinekufferters hjul er små.

Flere kufferter har såkaldte bumpers, der tager noget af stødet og beskytter mod skrammer.

5. Antal håndtag

Bærer du kufferten af og til, så tjek, om den har 2 håndtag. Med et håndtag på kuffertens side undgår du, at kufferten støder mod jorden, når du går.

Håndtag på siden skal være centrerede for at give balance.

6. Håndtagenes greb

Håndtaget skal passe til din hånd og være rart at holde på. Især størrelsen på din hånd kan spille en rolle for, om håndtaget passer til dig.

7. Trækstang

Kuffertens trækstang skal kunne indstilles til en højde, der passer til dig.

En T-bar er en trækstang med kun en enkelt stang med håndtag. Vil du kunne placere en taske oven på kufferten, er det typisk mere besværligt, hvis kufferten har T-bar.

8. Inddeling i kuffert

Kabinekufferter kan have rumopdeling, hvor der eksempelvis er en separat indersektion. Det kan være smart, hvis du for eksempel vil have tøj adskilt fra computer og papirer, hvis du skal arbejde på din rejse.

9. Lommer

Udvendige lommer er typisk kun brugbare til flade ting som for eksempel rejsedokumenter.

Hårde kufferter har normalt ikke udvendige lommer. Hold øje med dette, hvis du ønsker hurtig adgang til lommer.

10. Vandtæthed

Kufferter kan være dårlige til at holde regnvand ude. Det gælder både de hårde og bløde kufferter. Det er især ved lynlåsen, at regnvand kan trænge ind. 

Køber du en kabinekuffert, kan det være svært at forudse, om kufferten er vandtæt eller ej. Vil du være sikker på, at dit indhold ikke bliver vådt, kan du være nødt til at have det i plastikposer inde i din kuffert.

11. Indbygget lås

Kabinekufferter kan have en indbygget lås. Rejser du til USA, skal låsen være TSA-godkendt, som betyder, at sikkerhedspersonalet i lufthavnen kan åbne den med en særlig nøgle.

Rejser du til USA med en ikke-TSA-godkendt lås, er det tilladt for sikkerhedspersonalet i USA at brække din lås op uden erstatningsansvar.

12. Prøv kufferten i butikken

Prøv selv kufferten, inden du køber den. Hvordan er den at manøvrere med og bære på? Vibrerer håndtaget på en ubehagelig måde, når du trækker kufferten over et ujævnt underlag? Er lynlåsen nem at bruge? Kan du sætte en ekstra taske oven på kufferten, mens trækstangen er oppe?

Kan du lide kuffertens afbalancering? Lange tasker, der ikke er godt afbalancerede og kun har håndtag i toppen, er typisk besværlige at bære, da de kan ramme mod benene, når du går.

13. Garanti

Kufferter har i nogle tilfælde en udvidet garanti. Tjek, hvad en eventuel garanti dækker.

Husk, at du altid har 2 års reklamationsret, hvis du køber en kuffert hos en forhandler.