Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Vælg den rette motor til elcyklen

Vælg den motor til elcyklen, der giver en kørsel, du er tryg ved, og som hverken giver for meget eller for lidt assistance, når du cykler.
Af Lars Nøhr Andresen
10. Juni 2021
Foto: Getty Images

Hvad er vigtigst at kigge efter, når du vælger elcykel og elcykelmotor?

Tryghed på cyklen er vigtigst. Elcykler giver typisk højere fart end almindelige cykler, og det er vigtigt, at du føler dig tryg på cyklen.

En prøvekørsel er derfor vigtig, før du køber cyklen, for der er stor forskel på, hvordan elcykler føles og kører.

Accelerationen må ikke være så hurtig, at du føler, at du mister kontrollen. Du skal hele tiden have kontrollen over cyklen.

Nogle motorer er indstillet til at give hurtig acceleration, men det er ikke sikkert, at du bryder dig om det.

At bremse og stoppe er lige så vigtigt som at starte på cyklen, så prøv af at cyklen er nem at standse.

Kør ved maksimal hastighed, og mærk hvordan det føles, når motoren slår til og fra. Nogle cykler har en yoyo-effekt, hvor det føles som om, at man hele tiden starter og standser ved maksimal hastighed.

Læs mere: 9 ting du skal tjekke før du vælger elcykel

Passer motoren til dine behov?

Cyklister har meget forskellige behov, og ligesom der findes et væld af elcykler, findes der også mange forskellige motorer til forskellige behov.

  • Hvor lang rækkevidde har du brug for? Giver motoren meget assistance og hurtig acceleration er rækkevidden måske kortere.
  • Betyder motorstøj noget for dig? Nogle motorer larmer generelt mere end andre, mens nogle motorer har høje kliklyde og lignende.
  • Hvad forventer du af et display og af betjeningnen? Har du brug for meget detaljeret information og lyst til at dykke ned i data og eventuelt forbinde din telefon til cyklen. Eller har du det fint med blot at se hastigheden, hvor meget batteri der er tilbage og hvilket understøttelsesniveau du er på?

Forbrugerrådet Tænk har testet elcykelmotorer og elcykler med centermotor. I testene kan du se hvilke, der klarer sig godt på de parametre, som er vigtige for dig.

Læs mere: Disse elcykelmotorer er bedst

Hvor kører du mest?

Nogle motorer er lavet til særlig kørsel, og det er ikke sikkert, at en kraftig motor med voldsom acceleration er bedst, hvis du mest kører i en befærdet by med meget trafik. 

  • Kører du meget på bakker, skal du overveje en kraftig motor, som kan give god fart og assistance på stigninger. Skal du køre langt i bakket terræn, skal du være opmærksom på, hvor meget batteri bakkerne æder.
  • Kører du mest i byen, skal du være meget opmærksom på, hvordan cyklen er at starte og stoppe. For meget acceleration kan være ubehageligt, når du skal starte bag ved mange andre cyklister.
  • Kører du lange stræk, er det især vigtigt, at yoyo-effekten ikke genererer dig, og at cyklen er behagelig at holde ved maksimal hastighed med understøttelse.

Læs mere: Skal jeg vælge front-, center- eller baghjulsmotor til min elcykel?