Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Flyverdragt: Sådan vælger du den bedste

Flyverdragter kan være dyre at købe år efter år. Få her nogle tips til, hvordan du får den rigtige flyverdragt, og hvordan den holder flere sæsoner.
Af Stine Müller
18. September 2014
Valg af flyverdragt
Foto: Thinkstock

Flyverdragten skal være varm

Efteråret og vinteren er kommet, og for mange betyder det, at børnenes flyverdragter skal frem igen. Flyverdragten fra sidste år blevet for lille og der skal købes en ny. Forbrugerrådet Tænk hjælper dig med, at vælge den bedste flyverdragt til dit barn.

Flyverdragtens fornemmeste opgave er at holde børnene varme og tørre, når vejret bliver både koldt og vådt de næste mange måneder.

Mange flyverdragter er rigeligt isoleret til en gennemsnitlig dansk vinter. Det kan betyde at flyverdragten bliver unødvendig tung for de små, og bevægeligheden bliver begrænset. Det viser testen fra Forbrugerrådet Tænk.

Der kan være forskel på, hvor meget varme det enkelte barn har brug for. Lettere, tyndere dragter giver typisk mere bevægelighed, og de kan nemt suppleres med et ekstra lag tøj indenunder i de koldeste perioder.

Flyverdragterne skal være vandtætte                            

Flyverdragter reklamerer med vandtætheder helt op til 15.000 millimeter, men Forbrugerrådet Tænk vurderer, at en vandtæthed på 4.000 millimeter er tilstrækkelig til et dansk vinterhalvår. Forbrugerrådet Tænks test viser også, at flere af flyverdragterne har problemer med vandtætheden og langt har den vandtæthed, de lover.

En vandtæthed på 4.000 millimeter svarer til, at du kan stille en 4 meter høj vandsøjle oven på flyverdragten uden at vandet trænger gennem stoffet. Det danske vejr byder sjældent på sådanne forhold, og derfor behøver vandtætheden ikke være højere end det.

Flyverdragter med en vandtæthed på 4.000 millimeter vil både kunne holde dit barn varmt og tørt i langt det meste vejr – såfremt det er den reelle vandtæthed. Hvilke flyverdragter der mest vandtætte, kan du se i vores test.

Flere flyverdragter er ikke ordentligt vandtætte– se hvilke i vores test. 

Flyverdragten skal passe til dit barns leg

Flere flyverdragter er udstyret med vindfang i ærmerne. Vindfanget er med til at sikre, at ærmet slutter tæt helt ind til armen og giver god varme. Vindfanget stikker dog frem under selve ærmet og kan suge vand op i ærmet. Så hvis dit barn er glad for at lege med vand, kan det være, du skal gå udenom sådanne flyverdragter.

Polstringen i flyverdragten kan også være forskellig fordelt. Ved du, at dit barn er meget til stillesiddende leg, kan det være en god idé at kigge efter flyverdragter med meget polstring på bagdelen. Dette isolerer ekstra mod kulden fra den kolde jord.

Velcro eller knapper?

I flyverdragter bruges velcro og trykknapper i flæng, men de har forskellige fordele og ulemper. For eksempel vil trykknapper i ærmet genere børn, hver gang de lægger armen ned på et hårdt underlag. Derudover kan trykknapper også være svære for barnet at knappe selv.

Velcro generer ikke i samme grad, da det hverken er hårdt at hvile på eller koldt mod huden. Samtidig er det også nemt for barnet at bruge velcrolukninger. Vanter og andre ting kan til gengæld hænge fast i velcroen, og med tiden holder velcro op med at virke.

Mange ting kan være til gene for barnet i flyverdragten. Her er nogle ting at kigge efter:

Hvis hætten er for stor eller ikke kan tilpasses, kan den forhindre barnets udsyn.
En lang lynlås gør det lettere for barnet at få flyverdragten af og på.
Foret skal være glat, i hvert tilfælde et godt stykke op i ben og arme, så flyverdragten er så nem at tage på som muligt.

Flyverdragter til flere sæsoner

Flyverdragter kan være dyre, og børn vokser meget. Derfor kan det være en god idé at købe en flyverdragt, som kan justeres til barnets størrelse. På den måde kan flyverdragten bruges mere end en enkelt vinter.

Flyverdragter med elastik i livet giver dit barn plads til at vokse. Samtidig har elastikken også den funktion at holde flyverdragten på plads, så den ikke ”falder ned” mellem benene og besværliggør leg. På mange flyverdragter kan også hætten tilpasses i størrelse eller tages helt af. Det kan også være med til at give flyverdragten en sæson mere.

Enkelte dragter har mulighed for at forlænge ærmer og ben ved forsigtigt at fjerne en syning i stoffet. Dette burde kunne give dragten ekstra levetid.

Fluorstoffer i flyverdragter

Fluorstoffer eller fluorerede stoffer kan bruges til at gøre tekstil mere vandskyende og tæt. Et par af flyverdragterne i den seneste test indeholdt fluorstoffer.

Fluorstoffer er tilladte at anvende i tøj som flyverdragter og andet overtøj. Men de problematiske for miljøet, da de ikke nedbrydes og i stedet kan ophobes i dyrene. Samtidig kan de også have en række uønskede effekter på sundheden.

Vil du undgå flyverdragter, der er behandlet med fluorstoffer, skal du kigge efter flyverdragter, hvor der står, at de er PFC fri, fluorfri eller tilsvarende. Bionic Finish er et vandtæthedssystem til tekstil, som mange flyverdragter reklamerer med. Det er også uden fluorstoffer.

Aftagelige hætter

De fleste flyverdragter har aftagelige hætter.

Hætter på tøj kan som udgangspunkt udgøre en risiko for ulykker, hvis børnene hænger fast i hætten. Dette gælder særligt, hvis hætten ikke løsner sig fra flyverdragten, eller hvis den kan danne en løkke i sig selv.

Overvej derfor at tage hætter af flyverdragter i perioder, hvor vejret er til det. Hætterne kan være irriterende for børnene at have hængende i perioder, hvor de slet ikke er i brug. Derudover kan hætterne udgøre en risiko for at hænge fast på legepladsen.

Hvis flyverdragten har kunstig pels på hætten, så husk at tage den af ved vask.

Sådan vedligeholder du flyverdragten

At flyverdragten holder til flere sæsoner kræver selvfølgelig også en vis slidstyrke i stoffet, og at du passer ordentlig på den. Her er nogle tips til vedligehold:

  • Husk navn – også i den aftagelige hætte.
  • Vask altid flyverdragten, inden dit barn skal bruge den første gang.
  • Vend vrangen ud ved vask. Så slides en eventuel overfladebehandling mindre mod tromlen. Følg dragtens vaske- og tørreanvisninger.
  • Fjern kunstig pels før vask.
  • Undgå skyllemiddel – det kan nedsætte stoffets vandtæthed.