Børnetøj kan indeholde uønskede kemikalier
Babytøj og børnetøj kan indeholde uønsket kemi fra produktionen. Se, hvad du kan gøre for at begrænse mængden, som dit barn kommer i kontakt med.
I tøjproduktion bruger producenter en række kemikalier i selve produktionen og til at efterbehandle tøjet.
Nyt børnetøj kan derfor ligesom andet tøj indeholde uønskede kemikalier, som dit barn kan komme i kontakt med, og som kan være problematiske for dit barns sundhed.
Kemikalier fra tøj kan bl.a. være allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.
Cocktaileffekten
Det er ikke den enkelte bodystocking, t-shirt eller hue, der er problemet for dit barns sundhed.
Det er kombinationseffekten af mange uønskede kemikalier i produkter i hverdagen, der samlet set kan udgøre en sundhedsrisiko. Derfor er det en god ide at undgå uønsket kemi, hvor du kan.
Disse uønskede stoffer kan være i tøj og tekstil
- Ftalater i plasttryk. Ftalater er blødgørende stoffer, som kan være hormonforstyrrende.
- Nonylphenolethoxylater, som er hjælpestoffer i produktionen. Stofferne kan være hormonforstyrrende.
- Formaldehyd, som gør at tøjet ikke krøller. Formaldehyd er allergifremkaldende.
- Overskydende farvestoffer, der kan være allergi- og kræftfremkaldende.
- Naftalin, der bl.a. kan bruges for at forhindre mug, når tøjet transporteres. Naftalin er et tjærestof, som kan være kræftfremkaldende.
- PFAS i imprægneringen eller membranen, så tøjet bliver smuds- og vandafvisende. PFAS kan bl.a. være hormonforstyrrende.
- Bisphenoler fra produktionen eller forurening. Bisphenoler har vi fundet iflyverdragter, babytæpper, strømpesokker og lædersutsko til børn. Bisphenoler, herunder bisphenol A, er hormonforstyrrende.
- Biocider, der kan bruges til at gøre tekstiler antibakterielt, men som kan være problematisk for både sundhed og miljø.
Vælg tøj med miljø- eller sundhedsmærker
Miljømærker som Svanemærket eller Blomsten eller økologimærket GOTS sikrer dig tøj, der er blandt det mindst miljøbelastende. Mærkerne tager også hensyn til din sundhed. De stiller alle krav til en lang række uønskede kemikalier.
Sundhedsmærket Oeko-tex 100 kan du også gå efter. Mærket stiller krav til indholdet af en række kemikalier i det færdige tøj udover lovgivningen.
I nogle tilfælde, fx for det hormonforstyrrende stpf bisphenol A, er kravene ikke tilstrækkelige til at sikre tekstiler med lavest muligt indhold af uønsket kemi.
Hvad betyder miljømærkerne til tøj?
GOTS-mærket
GOTS-mærket er et økologimærke, der stiller krav til både miljø- og social ansvarlighed i produktionen. Blandt andet skal tekstilfibrene, fx bomulden, være økologiske. En række kemikalier, blegemidler og farvestoffer er forbudte i produktionen og i det færdige tøj. Mærket er en hvid trøje i en grøn cirkel.
Svanen og Blomsten
Svanen og Blomsten stiller krav om en mere miljøvenlig dyrkning af tekstilfibrene. For eksempel skal børnetøj med Svanen indeholde minimum 95 procent økologisk bomuld. Kemikaliekrav sikrer, at det færdige produkt ikke indeholder en række skadelige kemikalier, og at det har belastet miljøet mindst muligt i produktionen.
Oeko-tex standard 100-mærket
Oeko-tex standard 100-mærket (også kaldet Tiltro til tekstiler) er ikke et økologimærke, men derimod et sundhedsmærke. Mærket stiller kun krav til indholdet af en række kemikalier i det færdige tøj, du køber. Der stilles ikke krav direkte til produktionen. Men sundhedskravene til det færdige tøj vil i nogen grad også kunne sikre, at tekstilerne produceres uden anvendelsen af de problematiske stoffer.
Vask altid tøj inden brug
Vask børnenes tøj, inden de tager det i brug.
Ikke alle kemikalier kan vaskes ud af tekstil, men flere kan. Ved at vaske tøjet vil børnenes samlede udsættelse begrænses.
Sengetøj, håndklæder, al familiens tøj og babyprodukter med tekstil (bæreseler, legetøj, etc.) skal også gerne vaskes inden brug.
Miljømærket tøj skal du også vaske inden brug. Det kan også indeholde kemikalierester.
Vask uden parfume og skyllemiddel
Vælg miljømærkede vaskemidler uden parfume, og dosér ikke for meget vaskemiddel.
Skyllemidler skal du bare lade stå på hylden. Miljøet og pengepungen får gavn af dette. Det mindsker desuden mængden af sæberester, der er tilbage i tøjet efter vask.
Byt tøjet, giv det væk eller køb brugt
Genbrugstøj er godt for miljøet, og kan også være en fordel for sundheden.
Nyt tøj kræver mange ressourcer at fremstille i form af vand og energi.
I genbrugstøj vil nogle kemikalier allerede være afgivet eller vasket ud.
Regler for kemikalier i tekstil ændrer sig dog løbende. For eksempel blev krom først forbudt i læder i 2014 og udvalgte ftalater i produkter i 2020. Derfor kan det være en fordel, hvis det brugte tøj ikke er alt for gammelt.
Undgå tøj med PVC-tryk
Plasttryk på tøj kan være det såkaldte PVC-tryk. Det kan indeholde ftalater, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vil du undgå tøj med ftalater, er det en god ide at gå uden om PVC-tryk.
Plasttryk på barnets tøj er ikke nødvendigvis PVC. Du kan spørge i butikken, om tøjet har PVC-tryk eller indeholder blødgørende ftalater.
Miljømærket tøj må ikke indeholde ftalater.
Køb tøj af danske eller europæiske forhandlere
Handler du med virksomheder udenfor Europa? Fx Wish.com eller andre online markedspladser?
Så kan der være større risiko for, at produkterne ikke overholder de krav der gælder i EU.
Gummistøvler: Ingen er helt fri for uønsket kemi
Kemitesten viser, at alle gummistøvler til børn indeholder uønsket kemi. Nogle indeholder kun små mængder uønsket kemi, mens andre fund var større.
Undgå disse kemikalier i flyverdragter
Mange flyverdragter i vores test er gode valg, men en enkelt flyverdragt indeholder fluorstoffer. Se dem her.
Kemitest finder naftalin i flere yogamåtter
Når du dyrker yoga, er du i kontakt med din yogamåtte i lang tid. Derfor skal din måtte helst være fri for fx mistænkt kræftfremkaldende stoffer.