Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Fidget spinners: Tjek dette inden køb

Fidget spinners er på rekordtid blevet populære hos børn. Men er du opmærksom på, at det roterende stykke legetøj kan være til skade for dit barn?
Af Sia Eliasen
31. August 2017
fidget spinners tjek dette inden koeb
Foto: Getty Images

Legetøj skal være sikkert

Fidget spinneren ser harmløs ud, og dit barn har måske en. Men en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at legetøjet indeholder uønsket kemi.

Se kemitesten af fidget spinners

4 ting skal du særligt være opmærksom på, inden du køber en fidget spinner til dit barn.

1. Børn under 3 år skal ikke lege med dem

Fidget spinneren ligner et enkelt stykke legetøj, men den indeholder ofte mange små dele.

Legetøjet er i mange tilfælde nemt at skille ad til mindre dele, og derfor er der fare for, at små børn tager delene i munden. Hvis børn tager delene i munden, kan de risikere at blive kvalt.

Børn under 3 år skal derfor ikke lege med fidget spinners.

2. Fidget spinners kan indeholde uønsket kemi

Bly blev der fundet i 2 af de 12 fidget spinners, som blev testet af Forbrugerrådet Tænk Kemi. De 2 blyholdige fidget spinners indeholdt cirka 10 gange over den tilladte mængde bly for legetøj. Bly kan ophobe sig i kroppen, og det er farligt for mennesker og miljøet.

Nikkel afgav 3 af produkterne. Nikkel kan give allergi, og derfor er det problematisk i legetøj til børn.

Uønsket kemi i produkter kan du ikke se med det blotte øje. Du skal derfor spørge producenten eller forhandleren om indholdet af kemi i produktet og gøre opmærksom på, at du vil have et produkt uden uønsket kemi.

4 fidget spinners bliver anmeldt til Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen

3. Batteriet må ikke være let at tage ud

Batterier må i legetøj kun være muligt at tage ud ved brug af værktøj eller ved at lave to uafhængige handlinger samtidig.

Batteriet kunne i en enkel fidget spinner med LED-lys tages ud for let. Det var et lille knapcellebatteri. Batterier er farlige, fordi små børn kan sluge dem, og de kan i værste tilfælde dø af det.

4. CE-mærket er ingen garanti

Legetøj skal være mærket med et CE-mærke. Mærket er producenternes garanti for, at legetøjet lever op til reglerne for legetøj.

CE-mærket manglede på halvdelen af de testede fidget spinners. Og de 3 produkter med problematiske kemikalier havde alle mærket.

Sådan træffer du et sikkert valg, når du køber legetøj

Sikkerhedsstyrelsen om Miljøstyrelsen undersøger fidget spinners

Efter Forbrugerrådet Tænke Kemis test af fidget spinnere, har Miljøstyrelsen besluttet at lave en kontrol af kemien i fidget spinnere på det danske marked.

Læs mere om Miljøstyrelsens kontrol af fidget spinners

Fidget spinners bliver også undersøgt af Sikkerhedstyrelsen. De vil blandt andet tjekke, om en række produkter er CE-mærkede.

Sikkerhedsstyrelsen gør også opmærksom på, at fidget spinners kan udgøre kvælningsfare for børn, fordi de indeholder mange små dele som kuglelejer og batterier.

Læs mere om Sikkerhedsstyrelsens undersøgelse af fidget spinners