Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Kæmp for en "Giftfri barndom"

Giftfri barndom-kampagnen har sat fokus på problematisk kemi i børneprodukter. Selvom vi, med kemiskanner og afslørende test, nåede meget i kampagnen, så fortsætter jeg og mine utrættelige kolleger kampen for en giftfri barndom - og du kan hjælpe!
Af Forbrugerrådet Tænk
20. Juni 2014
Blog: Kæmp for en
Foto: Thinkstock

Skal barndommen være giftfri?

Børneprodukter indeholder kemi, som kan være hormonforstyrrende eller er på EU’s kandidatliste over problematisk kemi. Det satte vi fokus på i kampagnen "Giftfri barndom".

Testafdelingen og jeg selv afslørede i flere tilfælde problematisk kemi, og jeres reaktion på resultaterne viste, at vi herinde ikke er alene om at ønske en giftfri hverdag for vores børn – heldigvis.

Kampen for en giftfri barndom håber jeg derfor, vi kan fortsætte i fællesskab, selvom kampagnen ikke længere kører.

Vil du kæmpe for en giftfri barndom?

Du kan være med til at fortsætte kampen, for eksempel ved at hjælpe os med at få lavet en kemitest af legetøj til efteråret.

Giv et SMS-bidrag på 50 eller 100 kr. så vi kan teste og sikre legetøj. Med vores test kan vi huske producenterne på, at de ikke kan fylde hvad som helst i børneprodukter. Det så vi bl.a. i løbet kampagnen, hvor vi fik fjernet en barnevogn med ftalater fra markedet.

Din hjælp vil sikre, at dit barn ikke behøver at lege med hormonkemi.

Hvad har vi nået under kampagnen?

Testen af barnevogne bekræftede mig i, at der stadig er behov for fokus på kemi i børneprodukter, og behov for at holde øje med producenterne.

Problematisk kemi kan på grund af barnets lille størrelse have større påvirkning end på voksne, og derfor synes jeg det er ekstra kritisk med hormonkemi i børns hverdag. Det forargeligt, at vi kunne finde hormonkemi i f.eks. tyggegummi, børnekosmetik og bamser.

Pressen var heldigvis lydhør, og vi fik sat kemien på dagsordenen. Det kunne vi gøre med jeres store støtte fra f.eks. mere end 5.000 underskrifter mod hormonkemi. Tak for det!

Problematisk kemi fyldte også en del i EP-valgkampen, og i den lovede mange kandidater mig, at de vil arbejde for udfasning og forbud mod de værste kemiske stoffer. Det er jeg rigtig glad for, og jeg vil følge op på, om de valgte nu også holder, hvad de lovede i valgkampen.

Hvor meget har vi skannet?

Kemiskanneren, der tjekker for kandidatlistestoffer, har I også været rigtig gode til at bruge. Ikke bare på skanningsdagen, den 28. maj 2014, hvor jeg sammen med flere af jer skannede mere end 10.000 produkter i løbet af dagen.

Jeres skanninger medførte bl.a. at Lego, Playmobil og Brio meldte ud, at de ikke bruger stofferne på den såkaldte kandidatliste. Det betyder, at når man scanner et af disse produkter, så får man netop beskeden om at stofferne ikke indgår.

Det er da godt nyt til alle småbørnsforældre og bedsteforældre! Jeg har også personligt fået mange svar med det samme, når jeg har skannet i legetøjsbutikkerne, så producenterne har svar til jer. Så brug app’en, når der skal købes legetøj.

App’en er allerede flittigt benyttet og der er nu fortaget mere end 60.000 scanninger, så når sommeren er forbi, skulle der gerne ligge en masse svar og vente på nye scanninger fra andre forbrugere.

Hvordan kan vi fortsætte kampen?

Jeg håber, I vil scanne løs derude i sommerlandet med Tjek Kemien - jo flere scanninger, jo flere svar, som andre forbrugere kan få gavn af. Vi må hjælpes ad med at få databasen fyldt op. Jeg skal gøre mit i det danske sommerland.

Husk også, at det er muligt at støtte kampagnen for en giftfri barndom økonomisk.  Det kan du gøre ved at donere enten en 50’er eller 100 kr. via sms. De indsamlede penge går til en test af legetøj.

Tak for jeres støtte gennem hele kampagnen, og fortsatte opbakning. Hav en fantastisk giftfri sommer!

Skrevet af

Claus Jørgensen

Projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test & Analyse / Politisk Afdeling

Din kommentar