Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Bleer: Stol ikke på alt, hvad pakkerne lover

Bleerne i testen har forskellige anprisninger anført på emballagen. Anprisninger, der ikke altid holder, hvad de lover.
Af Tage Majland
30. April 2015
Bleer: Stol ikke på alt, hvad pakkerne lover
Foto: iStock

Anprisninger på blepakker holder ikke vand

Blepakkernes anprisninger som ‘dermatologisk testet’ og ‘hudvenlig’ skal du ikke lægge for meget i, da der ikke gælder nogen særlige krav, når producenterne skriver sådanne udtryk.

Eksempelvis fremgår det ikke, hvordan produkterne faktisk er testet, og hvad resultatet af testen var. Bleer som eksempelvis Moltex Natur angiver at være miljøvenlige og naturlige.

Vil du belaste miljø mindst muligt, gå efter svanen

Går du op i at bruge en ble, som belaster miljøet mindst muligt, så er det et mere sikkert valg at gå efter produkter med det nordiske miljømærke Svanen, hvor der ligger klare kriterier og krav til bleen.

Du kan også gå efter bleer, der også har et FSC mærke. Mærket betyder, at den cellulose, der er i bleerne, stammer fra en træproduktion, hvor der er stillet krav om ansvarlig produktion.

For produkter med andre anprisninger om miljøvenlighed, er det svært at vide, hvori det miljøvenlige reelt ligger.

Gå efter bleer med disse anprisninger

Gå efter bleer, hvor der direkte står "Uden lotion" eller "Uden parfume". Selv om de fleste bleer på det danske marked er uden både lotion og parfume, så gælder det ikke alle produkterne.

Parfume kan give allergi, og en ble med lotion udsætter en sart barnenumse for en konstant påvirkning af uønskede kemiske stoffer. Derfor er både parfume og lotion eksempler på unødvendig kemi.

Lotion og parfume skal være deklareret på pakken, men det kan være svært at finde disse oplysninger. Bliver der direkte skrevet, at bleerne er "uden lotion" og "parfumefri", er du på den sikre side.

Du kan også gå efter bleer med miljømærket Svanen, da hverken parfume eller lotion er tilladt i bleer med miljømærket Svanen.