Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Spænd barnet sikkert fast i bilen

Hvordan spænder du barnet korrekt fast i en autostol? Må barnet have flyverdragt på i autostolen, og hvordan spændes sikkerhedsselen rigtigt?
Af Astrid Grunert Rantorp
19. Maj 2017
Spænd barnet sikkert fast i bilen
Foto: iStock

Seler skal under selestyret

Formålet med selestyret, som ligner et lille armlæn, er at holde hofteselen nede på hoften og at sikre, at skråselen sidder korrekt på barnets krop.

Disse funktioner svækkes, hvis selen er ført forkert. Tjek altid brugsanvisningen, så du gør det rigtigt.

Stram selerne ordentligt

Selen må ikke sidde for løst, men skal være så stram, at man lige kan få en flad hånd ind under. Hvis selen sidder alt for løst, risikerer du, at den ikke holder barnet fast i autostolen i tilfælde af en ulykke.

Undgå tykke flyverdragter under selen

En tyk vinterjakke eller flyverdragt gør det næsten umuligt at stramme selen tilstrækkeligt. Åben jakken, så selen kommer tættere på barnets krop.

Det er allerbedst at nøjes med en fleecetrøje eller termojakke i autostolen.

Skråselen skal over skulderen

En del børn sidder med skråselen under armen. Føreren gør det i en god mening for at forhindre, at skråselen kommer tæt på halsen.

Det er imidlertid decideret livsfarligt, da skråselen kan ødelægge indre organer ved en kollision, når den er ført under armen.

Skråselen må ikke føres bag ryggen

Nogle fører skråselen bag barnets ryg for at forhindre, at den kommer tæt på barnets hals, men det er ulovligt og svækker selens funktion.

Derudover betyder det, at barnets overkrop ikke er fastholdt, og barnet kan derfor slå hovedet i bilen ved en kollision.

Problemet kan nemt løses ved at vælge en selepude med ryglæn i stedet.

Sørg for, at selen er lige

En snoet sele kan svække selens funktion ved en kollision, da selen for eksempel ikke strammes effektivt nok til at holde barnet i sædet.

Hold lidt afstand mellem skråsele og hals

Det er ikke farligt, at selen sidder lidt tæt på halsen, men hvis selen sidder helt oppe ved øret, kan det betyde, at barnets krop ikke fastholdes optimalt i en kollision. Også her hjælper det at skifte til en selepude med ryglæn.

Hold hofteselen væk fra barnets mave

Hofteselen kravler ofte op på barnets mave, hvis selen ikke er strammet ordentligt til. Konsekvensen kan være skader på maven, eller at barnet ikke holdes godt nok fast ved en kollision.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik