De unge vil gerne bruge bus og tog mere | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Især de unge vil gerne bruge bus og tog mere

Der er stort potentiale for at tiltrække flere unge mennesker til den kollektive transport. 83 procent af de 18-29-årige vil gerne bruge bus og tog mere, hvis tilbuddet bliver bedre.

Foto: Getty Images · 3. september 2021
unge i offentlig transport

Unge mennesker kører i dag markant mere i bil og mindre med kollektiv transport end de gjorde for 10 år siden. Det viste en undersøgelse for Dansk Industri i juni. En ny undersøgelse fra Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk viser, at mange af de unge faktisk gerne vil rejse mere med bus og tog, hvis der bliver gennemført forbedringer.

”Når mange unge vælger bilen i stedet for bussen, når de skal rejse, så kan det give problemer med endnu mere trængsel – og det kan gøre det sværere for Danmark at nå vores klimamål, hvis ikke den unge generation har lyst til at transportere sig kollektivt. Heldigvis viser vores undersøgelse, at viljen i høj grad er der hos de unge,” siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

83 procent af de 18-29-årige vil gerne bruge den kollektive transport mere, hvis den bliver bedre. Gennemsnittet for hele befolkningen er 69 procent.

Rabatter og tid er afgørende

Det er især priserne og effektiviteten, der har potentiale til at få de unge ind i bus og tog. Flest af de unge (74 procent) svarer, at de vil rejse mere med kollektive transport, hvis priserne bliver lavere. Men også kortere rejsetid, færre forsinkelser og flere afgange bliver fremhævet af mange.

”Det er urealistisk at tro, at de unge vælger kollektiv transport til udelukkende af viljen og håbet om en grønnere fremtid. De unge har ligesom alle andre behov for, at busser og tog passer til deres hverdag, så de kan bruge deres penge og tid på det, de har lyst til,” siger Anja Philip.

Hun opfordrer politikerne og transport-selskaberne til at se på, hvordan de kan komme de unge i møde. Men også til de unge lyder en opfordring:

”Hvis du er ung og gerne vil bruge bus og tog mere, men ikke synes, at det fungerer godt nok, så husk, at mange beslutninger om den kollektive transport træffes i kommunerne og regionerne. Brug din stemme til kommunal- og regionsrådsvalget i november til at fortælle politikerne, hvad du gerne vil have forbedret i den kollektive transport,” siger Anja Philip.

Undersøgelsen ”Danskerne, kollektiv transport og grøn omstilling 2021” kan hentes på passagerpulsen.taenk.dk.