Dagligvarekæder og Forbrugerrådet Tænk i fælles udmelding: Danskerne skal spise flere bælgfrugter og mindre kød | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Dagligvarekæder og Forbrugerrådet Tænk i fælles udmelding: Danskerne skal spise flere bælgfrugter og mindre kød

Kødforbruget skal med tiden sættes markant ned, og danskerne skal vænne sig til at supplere hverdagskosten med andre proteinkilder. Det skriver den danske dagligvarehandel og Forbrugerrådet Tænk i fælles statement.

· 14. januar 2025

Af:

  • Jack Enevoldsen, kommerciel direktør i Nemlig
  • Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i Rema1000
  • Claus Krogh, Head of Corporate Affairs i Lidl
  • Richo Boss, kædedirektør i Meny
  • Henrik Vinther Olesen, direktør for bæredygtighed i Salling Group
  • Jeff Salter, Kategori Direktør i COOP
  • Winni Grosbøll, direktør i Forbrugerrådet Tænk


Danskernes fødevareforbrug er en af de største enkeltstående årsager til vores høje klimaaftryk. Det gælder ikke mindst vores forbrug af kød. Skal vi i mål med de grønne ambitioner, bliver vi nødt til at nytænke vores madvaner.

Der er ingen vej uden om, at kødforbruget med tiden skal sættes markant ned, og i stedet skal vi vænne os til at supplere hverdagskosten med andre proteinkilder, der er mindre belastende for vores klode. Her spiller den danske dagligvarebranche en vigtig rolle i at gøre omstillingen nem og tilgængelig for alle danskere.

Bælgfrugter er et fantastisk alternativ. De indeholder høje mængder protein, fibre, mineraler og vitaminer og giver en vigtig mæthedsfornemmelse. Kikærter, kidneybønner, sorte bønner, ingrid ærter, belugalinser, røde linser, flækærter – der er rigeligt at vælge imellem.

Men hvordan bruger man dem? Og hvordan får man dem til at smage godt? For mange kan det virke uoverskueligt at ændre vaner og indarbejde nye ingredienser, som ikke nødvendigvis plejer at være en fast bestanddel af hverdagsmaden. 

Dagligvarekæderne kan justere udbuddet: Gøre det let, attraktivt og tilgængeligt at vælge det mindre klimabelastende alternativ. Men der er også brug for at stimulere efterspørgslen, og få alles øjne op for fx bælgfrugter og andre mindre klimabelastende fødevarer. Det kan vi både som dagligvarekæder og forbrugerorganisation hjælpe på vej.

Nok er danske dagligvarekæder i skarp konkurrence til dagligt, men den grønne omstilling har brug for fælles ambitioner. Derfor dedikerer vi os som dagligvarekæder og Forbrugerrådet Tænk til at gøre vores for i fællesskab at trække udviklingen den rigtige vej.

Vi starter med én opskrift

Vi tilbyder allerede inspiration til nemme og lækre måltider, der viser, hvordan bælgfrugter og plantebaserede produkter kan blive en naturlig del af hverdagskosten. 

Men i den kommende periode skruer vi op og samler kræfterne. I fællesskab vil vi gøre det let for de danske forbrugere at tage et skridt på vejen til flere bælgfrugter i kosten. Vi vil lære danskerne én ny opskrift at kende: Bønne Burrito – en nem og lækker ret, som alle kan være med på. 

Opskriften vil være at finde i tilbudsaviser, onlineuniverser, sociale medier og i bybilledet, og forhåbningen er, at danskerne får i hvert fald én ny og nem opskrift med bønner som livret i hverdagens repertoire. 

Vi tror på, at vi kan komme en lang vej i omstillingen af danskernes madvaner ved på den ene side stille og roligt at rykke udbuddet i butikkernes sortimenter mod flere plantebaserede fødevarer, og på den anden side at inspirere til at forøge forbrugernes efterspørgsel på netop disse varer. 

Dagligvarekæder vil fortsat være stedet, hvor danskerne kan købe ind til spaghetti med kødsovs og andre velkendte favoritretter. Men vi skal have ændret Danmarks fødevareforbrug. Det kræver nysgerrighed for nye livretter og en indsats fra alle – både på udbuds- og efterspørgselssiden.