Din nye maling kan afdampe uønsket kemi viser test
Brug handsker, og husk at lufte ud. Sådan lyder den klare anbefaling fra Forbrugerrådet Tænk, efter en ny test af maling viser, hvor mange potentielt problematiske kemikalier, der kan fylde luften i et nymalet rum.
Maling til hjemmet indeholder en lang række kemikalier. De hjælper blandt andet med at gøre malingen holdbar, men nogle af dem kan samtidig være potentielt sundhedsskadelige eller dårlige for miljøet.
Forbrugerrådet Tænk og Teknologisk Institut har testet 30 forskellige malinger for uønskede kemikalier, og i hvor høj grad malingerne udleder kemikalier i luften i dagene efter et rum er malet. De testede malinger er hvide vægmalinger og træ/metal malinger.
”Især den dag, man maler, og dagen efter, man har malet, ser vi ofte en meget stor fordampning af kemikalier fra maling. De kan give akut svimmelhed og hovedpine, men vi har også målt flere slags kemikalier, som kan være problematiske på længere sigt og fx give allergi, ” fortæller Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk.
Malingerne er testet på et laboratorie i et særligt kammer. Luften er målt for kemikalier på selve dagen for malingen, dagen efter, tre dage efter, to uger efter og 28 dage efter, for at se hvornår afgasningen er størst. Dertil har vi målt indeklimaet i tre nymalede hjem.
Det ses tydelig at afgasningen er højest de første dage og ofte falder hurtigt. Derfor er udluftning meget vigtig i forbindelse med, at du maler og i den første tid efter.
Maling belaster indeklimaet
Testen målte blandt andet ammoniak i så store koncentrationer, at det kan give gener og opleves ubehageligt, og i de første dage efter malingen målte man endda enkelte stoffer, der potentielt kan give kræft eller skader på forplantningsevnen.
18 af de testede malinger indeholdt desuden konserveringsmidlet BIT, som er allergifremkaldende. Testen viste, at stoffet fordamper, og derfor kan måles i rummet tre dage efter malingen var påført.
”Når vi kan måle BIT i luften efter malingen er påført, betyder det, at man ikke kun bliver udsat for stoffet, når man maler, men også i tiden efterfølgende. BIT kan potentielt give allergi med reaktioner som udslæt og vejrtrækningsproblemer. Derfor er det vigtigt, at man tager sine forholdsregler, når man maler sit hjem, husker at lufte rigtig godt ud og bruger handsker” siger Christel Søgaard Kirkeby.
Hun understreger dog, at man sagtens kan vælge gode malinger uden BIT. Som ofte vil malingen være mærket med BIT på etiketten, hvis den indeholder stoffet, dog med det mindre mundrette navn 1,2-benzisothiazol-3(2H)-one.
Forbrugerrådet Tænk har rangeret de 30 malinger ud fra testens resultater, og ifølge Christel Søgaard Kirkeby er der væsentlige forskelle på malingerne, og det er meget forskelligt hvilke uønskede kemikalier, de indeholder eller afgasser. To af malingerne klarer testen bedst og får derfor den højeste karakter, mens to malinger bl.a. indeholder PFAS og scorer lavest i testen.
Det er ikke testet, hvor god malingen er til at dække væggen eller hvor slidstærk den er efterfølgende.
I en supplerende rapport har Henning Larsen beregnet klimaaftryk af de 30 malinger. Mineralsk maling viser sig at være bedre for klimaet end plastmaling, men det er mængden af den maling, der anvendes, der gør den største forskel for klimaet.
Aalborg Universitet har lavet en forsøgsmæssig kortlægning af mulig frigivelse af partikler - herunder mikroplast fra maling.
Testen er lavet i et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Teknologisk Institut, Henning Larsen og Aalborg Universitet. Den er finansieret af den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond.
Produkttesten og tilhørende rapporter om testen, malingernes klimabelastning og mikroplast fra malingerne kan findes på https://taenk.dk/test/maling.
For yderligere kommentarer eller spørgsmål til testen, kontakt:
- Claus Jørgensen, Projektchef, tlf. 2222 7455, cj@fbr.dk
- Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, tlf. 4188 1612, csk@fbr.dk
Forbrugerrådet Tænk klager over Meta for manglende kundeservice
Forbrugerrådet Tænk har indgivet to klager mod Meta for mangelfuld kundesupport på Facebook og Instagram. Klagerne sker på baggrund af henvendelser fra forbrugere, der oplever problemer med at få fat på fx Facebook, hvis deres profil er blevet hacket eller konto deaktiveret.
Techgiganter skal kompensere forbrugere ved svindel
Nyt forbrugerpolitisk udspil af Forbrugerrådet Tænk med 20 nye forslag skal tæmme techgiganterne og styrke forbrugerne på digitale platforme. Organisationen vil blandt andet tackle digital svindel ved at gøre techgiganterne økonomisk ansvarlige.
Forbrugerrådet Tænk anmelder populære spil for at manipulere spillerne med virtuel valuta
17 af de mest populære spil, herunder Fortnite, Minecraft og Pokémon Go, er anmeldt for bl.a. at sløre prisen på køb i spillet ved at opgive pris i virtuelle valutaer og gøre det svært at regne ud, hvad den faktiske pris er i kroner og øre. Det er i strid med markedsføringsloven, og derfor anmelder Forbrugerrådet Tænk spilvirksomhederne til myndighederne.